Singurătatea vârstnicilor

24 June of 2014

Arhiva Fundația Principesa Margareta

Arhiva Fundația Principesa Margareta

Îmbătrânirea demografică este un fenomen global şi impune o acţiune internaţională, naţională, regională şi locală. În cazul bătrânilor ajunși neputincioși, abandonaţi sau rămași singuri, în casele lor sau în centre rezidenţiale, singurătatea are efecte devastatoare la nivel fizic și psihic. Și poate atrage o degradare continuă a persoanei. Singurătatea este dureroasă.
„Viaţa a fost destul de bună cu mine până la un moment dat. Abia acum, de vreo zece ani, e mai complicat… chiar foarte complicat. E foarte dureros să ies din atmosfera vieţii… și mai ales să nu dea nimeni doi bani pe mine. Pentru mine asta-i o durere sufletească îngrozitoare. Aș vrea să fac ceva bine, ceva frumos“, spune doamna Silvia Marinescu, care acum are 86 de ani.

Recensământ îngrijorător. Apăsaţi de fiecare zi trăită în izolare, împovăraţi de griji şi de boli supărătoare, bătrânii uitaţi de lume trăiesc zilnic drama singurătăţii. Numărul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani afectate de singurătate se ridică în România la aproximativ 645.000. Cele mai afectate de singurătate sunt femeile. 30% dintre cele cu vârsta peste 75 de ani recunosc faptul că se confruntă cu singurătatea, spre deosebire de doar 18% dintre bărbaţi, conform studiului „Situaţia vârstnicilor din României“, realizat de Fundaţia Principesa Margareta a României, şi informaţiilor din cel mai recent recensământ naţional al populaţiei. Îmbătrânirea accelerată a populaţiei a devenit o realitate în multe ţări din Europa. Vârsta a treia vine de cele mai multe ori cu suficiente provocări de ordin social, medical și financiar. Capacitatea fizică redusă este însoţită de diminuarea unor funcţii psihice. Pierderea rolului social, cauzată de retragerea din activitate, aduce și condiţii restrictive de mediu, precum diminuarea veniturilor sau pierderea cercului social.

Efecte fizice şi psihice. „Cercetările au demonstrat că izolarea socială a vâr­st­nicilor reprezintă un factor de risc important pentru o serie de probleme de sănătate: afecțiuni cardiovasculare, tulburări neurologice, depresie, anxietate. Tulburările psihice și psihiatrice sunt frecvente la această populație (aproximativ 20% dintre adulții cu vârsta peste 60 de ani suferă de o tulburare mintală sau neurologică), iar apariția și agravarea acestora sunt influențate de factorii psihosociali“, atrage atenția dr. Cristina Dude, medic specialist psihiatru la Centrul Mind Care. Singurătatea poate determina o gamă largă de sentimente – neajutorare, inutilitate, tristețe, anxietate, furie, disperare, frustrare, plictiseală –, care pot contribui la apariția tulburărilor depresive, anxioase și a problemelor legate de consumul de substanțe, în principal alcool. De asemenea, lipsa stimulării cognitive și a interacțiunilor cu alte persoane poate duce la accentuarea mai rapidă a tulburărilor cognitive.

Soluții sociale. Un suport social adecvat permite îmbunătățiri ale funcționării personale la mai multe niveluri: emoți­onal, cognitiv, comportamental, cu beneficii nete pentru sănătatea fizică și mintală a vârstnicului. Fundaţia Principesa Margareta a României a sprijinit, în decursul timpului, mii de vârstnici să lupte cu sărăcia şi cu bolile. Prin intermediul programului „Niciodată Singur“, Fundaţia își propune să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale persoanelor cu vârsta peste 65 de ani aflate în risc de izolare socială, singurătate şi sărăcie, apelând la solidaritatea intergeneraţională şi mobilizând comunitatea. Anca Iosub, coordonatorul programului, spune că „viaţa vârstnicilor capătă un nou sens atunci când sunt ascultaţi, valorizaţi, iar voluntarii câștigă experienţă și învaţă din înţelepciunea prietenilor mai în vârstă. Orele petrecute împreună creează legături emoţionale puternice, dar și un cadru de ajutor practic destinat vârstnicilor.“

Fii voluntar! Voluntarii „Niciodată Singur“ vizitează săptămânal persoanele vârstnice înscrise în program. Îi ajută la cumpărături, la plata facturilor, la ridicarea rețetei de la farmacie, îi însoţesc la medic sau ieșiri în parc. Fundaţia completează acest sprijin, organizând excursii, activităţi interactive sau culturale. Aniversarea zilei de naștere, sărbătorile festive sau sejurul anual în compa­nia altor vârstnici, cu sprijinul vo­­­­lun­­­­­tarilor, sunt momente foarte valoroase pentru persoanele singure, menite să le redea încrederea și demnitatea acestor oameni. Seniorii din centrele rezidenţiale socializează și sunt conectaţi cu lumea din jur. Fundaţia Principesa Margareta a României îşi propune ca în următorii ani să realizeze o reţea naţională de voluntari implicaţi în susţinerea vârstnicilor singuri din comunitatea din care fac parte. În prezent, programul „Niciodată Singur“ este activ în Bucureşti, Ilfov şi Brăila, în sprijinul a 500 de vârstnici. În perioada următoare se va extinde programul în cât mai multe comunități din ţară, începând cu Ploiești și Constanţa.

Extra info
Putem schimba lumea întunecată a bătrânilor uitați de lume?
DA. Noi, tu, comunitatea suntem răspunsul. Împreună putem aduce o culoare frumoasă în universul vârstnicilor singuri. Fiecare dintre noi îi poate ajuta astăzi pe acești oameni, cu o donaţie de 2 euro prin SMS la 8834.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că ţările îşi pot permite să îmbătrânească dacă guvernele, organismele internaţionale şi societatea civilă ar adopta politici şi programe care să ajute să „îmbătrânim şi să rămânem activi“, adică să favorizeze sănătatea, participarea şi securitatea cetăţenilor vârstnici. Aceste politici şi programe trebuie să se bazeze pe drepturile, nevoile, preferinţele şi capacităţile persoanelor vârstnice. În acest cadru se justifică să fie adoptată o perspectivă globală asupra vieţii care să ţină seama de influenţa stilului de viaţă avut asupra felului în care o persoană îmbătrâneşte.

 

Ada Oprea

Comments

comments

Previous:

Căldărușani, pe malul lacului…

Next:

Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului

You may also like

Post a new comment