Simptome neobișnuite care pot indica instalarea timpurie a bolii Alzheimer

26 September of 2017

Alzheimer este o afecțiune degenerativă a creierului, care se poate manifesta timpuriu, cu simptome dintre cele mai neobișnuite.

Potrivit lui medicului George Perry, deținător al unui titlu de doctorat, și decan al Facultății de Științe a Universității din Texas, boala Alzheimer se instalează progresiv, cei mai mulți dintre pacienți având în jur de 70 de ani.

Însă există și cazuri în care boala apare mult mai devreme. Numai în SUA, cel puțin 200.000 de oameni se confruntă cu această problemă cu mult înainte să ajungă la vârsta de 70 de ani. Cum știi dacă ești una dintre persoanele cu risc de a dezvolta timpuriu boala Alzheimer? Există simptome neobișnuite care te pot pune în gardă. Și nu sunt legate neapărat de probleme de memorie. Iată care sunt acestea:

Pierderea frecventă a echilibrului

În cadrul unui studiu la care au participat nu mai puțin de 125 de oameni, medicii au contorizat de câte ori s-au împiedicat sau au căzut subiecții în decurs de opt luni. Atunci când s-au uitat la tomografiile pacienților care au prezentat cele mai multe episoade de pierdere a echilibrului au găsit o corelație între acest fenomen și instalarea timpurie a bolii Alzheimer. Dacă acest lucru se întâmplă și în cazul tău, menționează-i asta doctorului tău.

Uitarea funcției obiectelor

Nu îți amintești unde ai pus cheia? Este un lucru normal, care nu ar trebui să te îngrijoreze, este de părere dr. Perry. Însă dacă ai uitat la ce se folosește o cheie sau unde trebuie să pui farfuriile murdare, acesta poate fi un semn de Alzheimer sau demență.

Un regim alimentar nesănătos

Înainte ca boala Alzheimer să se manifeste direct, pacienții tind să mănânce mai mult – în jur de 500 de calorii pe zi în plus față de o persoană sănătoasă. Cu toate acestea, pierd în greutate.

Unii dintre pacienți consumă chiar și hârtie sau alte obiecte. Asta s-ar putea întâmpla pentru că la nivelul creierului se primesc semnale de foame, însă pacienții nu știu cum să reacționeze la ele, memoria lor fiind afectată.

Inabilitatea de a recunoaște sarcasmul

Inabilitatea de a recunoaște sarcasmul poate fi un semn al atrofierii creierului. Ni se întâmplă tuturor să nu recunoaștem, din timp în timp, o remarcă sarcastică. Problema intervine atunci când acest lucru se întâmplă frecvent.

Fenomenul a fost demonstrat în cadrul unui studiu al Universității din California. Potrivit cercetătorilor, boala Alzheimer afectează hipocampusul posterior, cel responsabil pentru memoria pe termen scurt, dar și locul din creier unde „sortăm“ lucruri precum sarcasmul.

Depresia

Dacă o persoană nu a suferit de depresie cronică pe parcursul vieții, însă aceasta se instalează în jurul vârstei de 50 de ani, ar putea fi un semn de Alzheimer timpuriu. Depresia nu înseamnă neapărat că suferi de o boală degenerativă a creierului, însă poate fi un indicator în unele cazuri. Potrivit unui studiu, persoanele cu vârste peste 50 de ani, care suferă de depresie, sunt de trei ori mai predispuse la a dezvolta boala.

Dacă este și cazul tău, apelează la ajutor specializat, pentru că hormonii eliberați în creierul unui pacient care suferă de depresie pot distruge anumite zone din acesta, favorizând instalarea bolii.

 

Aceste simptome pot să indice instalarea timpurie a bolii Alzheimer, însă pot fi și semne ale unor altor boli. Un neurolog poate pune ușor un diagnostic, așa că, dacă dacă te recunoști în descrierile de mai sus, nu întârzia să apelezi la ajutor specializat.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Comments

comments

Previous:

Reflexoterapia, sănătate și echilibru

Next:

Toamna, vremea melancoliei

You may also like

Post a new comment