Simbolurile Craciunului si semnificatiile acestora

15 December of 2016

Cand vine perioada Craciunului suntem toti in goana dupa cel mai frumos si stufos brad si cele mai stralucitoare decoratiuni. In spalele acestora sunt simboluri ale Craciunului si fabuloasele lor semnificatii.

Despre bradul de Craciun se stie ca este un simbol al sperantei si al vietii vesnice, deoarece este un copac care este mereu verde. Unii considera ca acele bradului indreptate in sus simbolizeaza legatura omului cu Dumnezeu.

Clopotelul de Craciun simbolizeaza venirea pe lume a pruncului Iisus si marcheaza inceputul sezonului de vacanta. Sunetul clopotelelor ghideaza oile pierdute inapoi in staul, la fel cum Dumnezeu ne calauzeste sa mergem pe caile Sale.

Steaua de Craciun, cunoscuta si ca Steaua din Betleem, le-a vestit celor trei magi faptul ca s-a nascut Iisus Hristos si i-a condus catre Betleem.

In greaca, cuvantul “inger” inseamna “mesager”. Potrivit credintei populare, ingerii au jucat un rol important pentru Craciun, anuntandu-i pe pastori de nasterea lui Iisus.

Lumanarea este folosita ca un popular decor de Craciun, aducand lumina si caldura in iernile reci. Se mai spune ca lumanarea este aprinsa pentru ca reprezinta Steaua din Betleem.

Coronitele de Craciun sunt indispensabile pentru aceasta perioada si reprezinta iubirea vesnica a lui Dumnezeu fata de oameni

Floarea Craciunului (Craciunita) este o planta pe care o gasesti in aproape toate casele in perioada Sarbatorilor de Iarna. Legenda spune ca niste copii saraci din Mexic au vrut sa ii ofere un cadou lui Iisus si pentru ca nu aveau altceva au luat cateva buruieni si i le-au dus. In mod miraculos, o Craciunita de un rosu aprins a inforit din acele buruieni si de atunci planta a devenit o traditie a Craciunului.

Vascul ofera protectie impotriva otravurilor, este afrodisiac, dar se crede si ca protejeaza de spiritele rele. Exista si traditia potrivit careia trebuie sa te saruti sub vasc, mai exact daca o fata sta in picioare sub vasc nu are voie sa refuze un sarut. Daca un cuplu se saruta sub vasc este o promisiune pentru casatorie si o viata plina de fericire.

Ieslea este un simbol popular de Craciun si reprezinta scena nasterii Domnului Iisus Hristos. Fanul si figurinele care reprezinta ingeri, pe Fecioara Maria, pe Iosif si pe cei trei magi sunt aranjate in asa fel incat sa recreeze scena nasterii lui Hristos.

Culorile Craciunului sunt rosu si verde. Rosul reprezinta sangele varsat de Iisus in momentul crucificarii, iar verdele simbolizeaza viata vesnica a acestuia.

Ciorapii de Craciun in care asteptam daruri sunt legati de o poveste foarte frumoasa. Se spune ca intr-un Ajun de Craciun Mosul a dat peste o familie foarte saraca si a vrut sa ii ajute pe cei din casa si a aruncat pe cosul sobei cateva monede de aur, care au cazut exact in sosetele agatate pentru a se usca.

Decoratiunile in forma de turturele sunt si ele nelipsite. Legenda spune ca pruncul Iisus s-a adapostit sub un pin, iar cand copacul a realizat cine se afla sub el a plans de fericire, iar lacrimile au inghetat sub forma de turturele.

Mos Craciun nu mai are nevoie de nicio descriere, pentru ca toata lumea stie ca este cel care aduce copiilor cadouri in noaptea de Ajun, iar darurile sunt facute chiar de el ajutat de elfi.

Renii sunt animalele alese de Mos Craciun pentru a-i trage sania. Initial existau doar opt reni: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen, iar Rudolph s-a alaturat echipei abia in secolul 20.

Citeste si:

Sfaturi de ingrijire pentru Craciunita
Cum aduci bucuria Craciunului la tine in casa
Vine Mos Craciun!

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Patru pasi pentru o viata fericita

Next:

Obiceiuri si traditii de Craciun

You may also like

Post a new comment