Sighișoara, turism istoric

08 September of 2014

Situată în inima României, la mică distanță de îmbinarea lanțului carpatic oriental cu cel meridional, Si­ghi­șoara adăpostește de secole cea mai frumoasă citadelă medievală locuită din sud-estul Europei.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Patrimoniu UNESCO
Anual se desfășoară aici la finalul lunii iulie celebrul festival medieval, prilej pentru mulți tineri de a se costuma adaptat anumitor perioade istorice și de a interpreta roluri variate, petrecând timp de două zile și două nopți.
Începând cu anul 1991, cetatea a fost inclusă de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial, dezvăluindu-se turiștilor prin modalitatea de conservare a ahitecturii vechi, sub forma unui veritabil și atractiv oraș-muzeu. Deși sașii au început colonizarea Sighișoarei în secolul al XII-lea, mare parte a clădirilor vechi din cetate datează din secolul al XVII-lea, fiind ridicate după ce un incendiu a distrus orașul.
Sighișoara uimește și încântă călătorii indiferent de anotimp, oferind posibilitatea parcurgerii unui complex pasaj temporal, perfect conservat, printre bastioane și ziduri de apărare, tocite de suflul aspru al vremurilor trecute.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Puncte de interes
Principalul reper turistic și totodată simbol al orașului este reprezentat de Turnul cu Ceas, cunoscut și sub denumirea de Turnul Porții, ca urmare a situării sale la intrarea în fortăreață. Fiind unul dintre cele nouă turnuri păstrate până în ziua de azi, dintr-un total de 14 inițiale, acesta măsoară 64 de metri, adăpostind în interiorul său muzeul cetății. Cu fiecare ceas care trece, mecanismul din vârful turnului anunță ora exactă, iar șapte figurine din stejar se rotesc pe fațada sa, acestea reprezentând zeii mitologici ce au dat numele lor zilelor săptămânii (Marte, Jupiter, Venus etc.).
Celelalte opt bastioane poar­tă denumiri ale meș­teșugarilor din acea perioadă, precum cele ale Fierarilor, Frânghierilor, Măcelarilor, Cojocarilor sau Croitorilor. Unică, prin modul în care a fost concepută, Scara Șco­larilor datează de la mijlocul secolului al XVII-lea și numără peste 170 de trepte acoperite, fiind construită pentru elevii ce urmau cursurile școlii germane, aflată pe colină. Edificiu reprezentativ al stilului gotic de secol XV, Biserica din Deal, cunoscută și ca „Sf. Nicolae“, a reprezentat în timp de război un important loc de refugiu pentru civili, acum adăpostind gravuri central-europene de la sfârșitul secolului al XII-lea și o frumoasă catapeteasmă sculptată.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Fiecare clădire evocă un stil aparte și poartă câte un nume definindu-i aspectul exterior. Casa Vene­țiană, cu numeroasele sale ferestre duble, sau Casa cu Cerb, completând printr-un trofeu cinegetic pictura murală din exterior, sunt dovezi clare ale unicității arhitecturale etalate în interiorul cetății.
Un loc în care istoria este realitate palpabilă, trecutul fiind retrăit la fiecare pas, Sighișoara istorică atrage precum un magnet turiști din toate colțurile lumii, festivalurile și muzeele sale încântând vizitatorii și dezvoltând un important turism cultural, de elită.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Transport și cazare: Sighișoara se află situată în apropiere de centrul României, la aproximativ 300 km distanță atât de București, cât și de Iași sau de Timișoara. Aici se poate ajunge cu autoturismul, trenul sau cu avionul până la Târgu-Mureș (50 km distanță). În incinta cetății există hoteluri și pensiuni de 4-5 stele, dar care oferă cazare la un preț ceva mai ridicat decât sistemele de cazare din oraș. În general, costul unei camere pe noapte, la un hotel de 4 stele, poate ajunge și la 100 de euro, o sumă destul de ridicată pentru o destinație internă.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Cotmeana, în mijlocul pădurii

Next:

Humor, pe plaiuri bucovinene

You may also like

Post a new comment