Situată în inima României, la mică distanță de îmbinarea lanțului carpatic oriental cu cel meridional, Sighișoara adăpostește de secole cea mai frumoasă citadelă medievală locuită din sud-estul Europei.
Patrimoniu UNESCO
Anual se desfășoară aici la finalul lunii iulie celebrul festival medieval, prilej pentru mulți tineri de a se costuma adaptat anumitor perioade istorice și de a interpreta roluri variate, petrecând timp de două zile și două nopți.
Începând cu anul 1991, cetatea a fost inclusă de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial, dezvăluindu-se turiștilor prin modalitatea de conservare a ahitecturii vechi, sub forma unui veritabil și atractiv oraș-muzeu. Deși sașii au început colonizarea Sighișoarei în secolul al XII-lea, mare parte a clădirilor vechi din cetate datează din secolul al XVII-lea, fiind ridicate după ce un incendiu a distrus orașul.
Sighișoara uimește și încântă călătorii indiferent de anotimp, oferind posibilitatea parcurgerii unui complex pasaj temporal, perfect conservat, printre bastioane și ziduri de apărare, tocite de suflul aspru al vremurilor trecute.
Puncte de interes
Principalul reper turistic și totodată simbol al orașului este reprezentat de Turnul cu Ceas, cunoscut și sub denumirea de Turnul Porții, ca urmare a situării sale la intrarea în fortăreață. Fiind unul dintre cele nouă turnuri păstrate până în ziua de azi, dintr-un total de 14 inițiale, acesta măsoară 64 de metri, adăpostind în interiorul său muzeul cetății. Cu fiecare ceas care trece, mecanismul din vârful turnului anunță ora exactă, iar șapte figurine din stejar se rotesc pe fațada sa, acestea reprezentând zeii mitologici ce au dat numele lor zilelor săptămânii (Marte, Jupiter, Venus etc.).
Celelalte opt bastioane poartă denumiri ale meșteșugarilor din acea perioadă, precum cele ale Fierarilor, Frânghierilor, Măcelarilor, Cojocarilor sau Croitorilor. Unică, prin modul în care a fost concepută, Scara Școlarilor datează de la mijlocul secolului al XVII-lea și numără peste 170 de trepte acoperite, fiind construită pentru elevii ce urmau cursurile școlii germane, aflată pe colină. Edificiu reprezentativ al stilului gotic de secol XV, Biserica din Deal, cunoscută și ca „Sf. Nicolae“, a reprezentat în timp de război un important loc de refugiu pentru civili, acum adăpostind gravuri central-europene de la sfârșitul secolului al XII-lea și o frumoasă catapeteasmă sculptată.
Fiecare clădire evocă un stil aparte și poartă câte un nume definindu-i aspectul exterior. Casa Venețiană, cu numeroasele sale ferestre duble, sau Casa cu Cerb, completând printr-un trofeu cinegetic pictura murală din exterior, sunt dovezi clare ale unicității arhitecturale etalate în interiorul cetății.
Un loc în care istoria este realitate palpabilă, trecutul fiind retrăit la fiecare pas, Sighișoara istorică atrage precum un magnet turiști din toate colțurile lumii, festivalurile și muzeele sale încântând vizitatorii și dezvoltând un important turism cultural, de elită.
Transport și cazare: Sighișoara se află situată în apropiere de centrul României, la aproximativ 300 km distanță atât de București, cât și de Iași sau de Timișoara. Aici se poate ajunge cu autoturismul, trenul sau cu avionul până la Târgu-Mureș (50 km distanță). În incinta cetății există hoteluri și pensiuni de 4-5 stele, dar care oferă cazare la un preț ceva mai ridicat decât sistemele de cazare din oraș. În general, costul unei camere pe noapte, la un hotel de 4 stele, poate ajunge și la 100 de euro, o sumă destul de ridicată pentru o destinație internă.
Text: Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
15 Jul
Agapia, popas în Neamț
CălătoriiPe valea pârâului cu același nume se află una dintre marile mănăstiri de maici din ...
-
13 May
Fărâme de istorie – Odinioară se înălțau mândre cetăți…
CălătoriiCetățile de la Rupea și Feldioara rezistă mâniei timpului și indiferenței oamenilor Transilvania, tărâmul aflat ...
-
28 Oct
Plaiurile Carașului
CălătoriiRomânia încă se mai poate mândri cu locuri minunate, în care natura și-a păstrat caracterul ...
-
26 Mar
Colinele înverzite ale Iașiului
CălătoriiAșezat asemenea Romei deasupra a șapte coame blânde de deal, Iașiul se mândrește cu o ...