La Tulcea, a început Festivalul Internațional de Teatru „TRAGOS”

02 October of 2017


Sărbătoare culturală la Tulcea, unde a început Festivalul Internațional de Teatru „TRAGOS”, o manifestare complexă care aduce, de fiecare dată, nume mari de actori și regizori, pe scena Teatrului Jean Bart.  

Cea de-a XV-a ediție a cunoscutului festival, devenit deja o tradiție, s-a deschis, în aer liber, cu  „Dansul dragonilor”, secvență din spectacolul „Drumul mătăsii”, scenariul și regia Ana Pepine și Paul Cimpoieru. Sala Mare a teatrului, va fi gazda unor spectacole de teatru de excepție. One man show-ul „O mie de motive”, de Duncan Macmillan cu Florin Piersic jr. „Demonstrația” de David Auburn, în regia Vlad Cristache, pus în scenă la Teatrul Jean Bart. „Hangița” de Carlo Goldoni, proiect al Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj. Spectacolul de dans „Dorian”, scenariul și regia Oana Răsuceanu, produs de „Asociația Control N și Teatrul Odeon”. „Oleanna” de David Mamet, în regia lui Vlad Cristache. „Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare”, după Tankred Dorst și Ursula Ehler, regia Alexandru Hausvater, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava. „Homo Americanus”,  show de și cu Paul Cimpoieru. Spectacolul Teatrului Academic Muzical-Dramatic, „V. Vasylko” din Odesa, Ucraina, intitulat ,,Ultima zi de vară”.

În aceste zile, foaierul Teatrului Jean Bart găzduiește o expoziție de pictură, semnată de Laurențiu Medvichi.

Despre Festivalul Internațional Tragos, Nelu Serghei, inițiatorul și unul dintre directorii festivalului, la întrebarea: „De ce un festival de teatru, la Tulcea?”, spunea:

– Teatrul nu moare și nu va muri niciodată. Este prezent, viu și  face parte din viața noastră. Ne face mai buni, mai frumoși. Ne înnobilează. Teatrul este pentru oameni, vorbește despre oameni, cu bucuriile, aspirațiile, durerile lor și, nu în cele din urmă, despre iubire. Teatrul face ca iubirea să înflorească și să dăinuie.

Orașul a fost, mult timp, privat de o asemenea manifestare de gen. Mă bucur nespus de mult că tulcenii au posibilitatea, mai ales acum, când există acest minunat  teatru, „Jean Bart”, să guste sau să se înfrupte din tava cu bunătăți, oferită de actorii tulceni sau de oriunde.

Întotdeauna, ei, actorii, pe lângă meseria și talentul ce îi recomandă,  vă vor pune sentimentele, emoțiile, viața lor pe această tavă, ca la un adevărat festin.

Teatrul este o sărbătoare. Dragi tulceni, vă mulțumim că veniți, cu drag, la teatru și că îl susțineți. Mulți ani, Teatrului „Jean Bart”, la mulți ani Festivalului „Tragos”!  

 

Articol exclusiv online
Text: Ivana Iancu

 

Comments

comments

Previous:

Workshop de dans contemporan

Next:

Iulia Zgripcea are grijă de sufletul ei și de vremea ta

You may also like

Post a new comment