Amalia Enache

10 July of 2011

„Mă feresc de orice sentiment de trufie, fiindcă împiedică evoluția“

Foto: Cinemagia


Amalia Enache este cunoscută ca jurnalist, este prezentatoarea Ştirilor nopţii de la ProTV și o pasionată de călătorii. De curând, se implică în mod direct în activitățile Fundaţiei „Hope and Home for Children România”, încercând să schimbe destinul unor copii defavorizați.
Ai putea să stai departe de televiziune?
A. E.: Nu știu să răspund. De 14 ani sunt, fără pauză, în televiziune. Știu sigur că un concediu legat, mai mare de 2 săptămâni, mi se pare lung, oricât ar fi el de frumos. Cred că, după atâția ani, „directul” e principala mea de­pen­dență. Este cariera potrivită mie, asta e cel mai important. Au fost trepte „în visare”: mă vedeam ușor ca ziaristă încă din adolescență, am prins gustul după câteva articole și interviuri făcute pentru revista liceului, dar îmi imaginam că asta ar însemna să scriu mai târziu la un ziar, la o revistă. Apoi, în primul an de Facultatea de Jurnalism în­cercam să mă imaginez fie la vreun ziar, fie la radio, dar nu în televiziune. M-am angajat totuși într-o televiziune încă de la finalul anului 1 al facultății, mai mult din hazard. Apoi, da, după 3 ani de televiziune locală, îmi doream enorm să ajung la ProTV. Acesta a fost un vis. Am început ca reporter și, una peste alta, cariera mea bate visul. Dar mereu rămân lucruri de visat.
Cum e viața ta dincolo de emisiunile de știri?
A. E.: Uneori la fel de alertă, alteori mai senină. Sunt o ființă foarte urbană, îmi place mult să trăiesc în București, dar și să călătoresc aiurea, și n-am deloc nostalgia unei ambianțe mai serene. Am prieteni spumoși cu care am multe de împărtășit, îmi face plăcere să cunosc oameni, fac sport, mă plimb pe jos, cu bicicleta sau cu scuterul pe străzi, mă uit la case și la oameni, am câteva locuri în care îmi place să iau masa, câteva zone de interes: teatre, piețe, locuri de petrecere.
Ți-a afectat cariera în vreun fel viața personală?
A. E.: Nu e o teorie în care să cred. Eu cred că alegem profund, adânc în noi, chiar dacă poate nu conștientizăm asta, spre ce ne îndreptăm viețile, după nevoile noastre, după așteptările noastre, după do­rințele fiecăruia dintre noi. Sunt de cele mai multe ori în echilibru cu viața și cu cariera mea și, uneori, când una a fost slăbită, m-am sprijinit pe cealaltă până am ajuns din nou în echilibru.
Citești? Mergi la teatru?
A. E.: Da, citesc de când mă știu be­le­tristică; acum citesc „L’élé­gance du hérisson”.
Merg mult la teatru, ultima dată am văzut „Declar pe proprie răspundere”, în regia lui David Schwartz. Este povestea de viață a unei tinere de etnie romă care trece prin toate prejudecățile. Mi-a plăcut că micuța sală era plină de romii din zonă veniți la piesă, mulți împreună cu copiii.

Interviu: Ivana Iancu

Comments

comments

Previous:

Cher

Next:

Loredana

You may also like

Post a new comment