Sfaturi simple pentru un dormitor confortabil și relaxant

04 January of 2018

Dormitorul este acea cameră fermecată, al cărei prag abia aștepți să-l treci după o zi lungă și obositoare. Pentru a te putea însă bucura de un somn odihnitor, care îți va reîncărca bateriile pentru a doua zi, nu scăpa din vedere câteva detalii esențiale. Urmează sfaturile de mai jos și transformă dormitorul într-un spațiu plăcut și relaxant.

Tot mai multe studii arată faptul că lipsa unui somn calitativ și odihnitor poate avea efecte negative asupra stării generale de sănătate. Aparent, nopțile nedormite nu îți vor afecta doar buna dispoziție și energia de a doua zi. Insomniile și somnul necalitativ pot cauza dereglări hormonale, pot afecta anumite funcții ale creierului, determina luarea în greutate și pot duce chiar la îmbolnăvire. Pentru a evita aceste neplăceri, este esențial ca dormitorul să-ți ofere confortul și relaxarea de care ai nevoie.

Mici detalii care fac diferența

Uneori micile detalii fac diferența dintre o încăpere plăcută și una mai puțin primitoare. Pe această listă putem include așternuturile. Pentru ca dormitorul să reflecte bun gust și să ofere confortul necesar, alege lenjerii de pat atractive, de calitate, din materiale plăcute la atingere. În funcție de preferințe, alege nuanțe contrastante pentru a crea un punct focal sau, dimpotrivă, tonuri ce completează armonios paleta de culori din cameră.  

Tot la capitolul confort, nu omite importanța unei saltele de calitate. Cu siguranță ai observat că atunci când schimbi patul în care dormi de obicei fie reușești să dormi mult mai profund, cu adevărat bine, fie simți că nu te-ai odihnit deloc. Uneori pot apărea și durerile de spate. Diferența o face salteaua, mai exact materialele din care este fabricată și susținerea pe care aceasta o oferă corpului. Fă alegerea după bunul tău plac, ține cont de necesități, însă nu face rabat de la calitate.

Un alt detaliu esențial este lumina. Dormitorul este spațiul unde este important să poți controla cantitatea de lumină. Pentru serile friguroase în care vrei să te cufunzi în lectură, veioza de pe noptieră este alegerea perfectă. În aceeași ordine de idei,  în diminețile în care vrei să dormi mai mult, draperiile groase sunt exact ceea ce ai nevoie.

Alege culorile potrivite

Deși poate nu te-ai gândit la acest lucru, unele culori sunt mai potrivite decât altele la decorarea dormitorului. Conform goodhousekeeping.com, un studiu realizat de grupul hotelier Travelodge arată faptul că există o corelație între culorile din dormitor și calitatea somnului. În urma evaluării rezultatelor studiului, în fruntea listei de recomandări se află următoarele:

Albastru – oferă senzația de calm și contribuie la un somn profund

Galben – inspiră fericire și armonie

Portocaliu – are efect asupra relaxării musculaturii

Argintiu – imită culoarea lunii și transmite creierului informația că este noapte

Roz – inspiră pozitivism și ajută la relaxare

Nuanțele care pot avea efecte negative asupra somnului sunt roșu, violet, maro și gri. Acestea pot crește pulsul, stimula imaginația sau pot induce un sentiment de tristețe, motive pentru care este preferabil să le eviți.   

Curățenia, un aspect esențial

Praful, firele de păr de pe podea sau dezordinea nu vor crea niciodată un decor plăcut vederii. În plus, nu te vei simți în largul tău într-o încăpere în care curățenia lasă de dorit. Pe lângă faptul că relaxarea sau somnul liniștitor aproape că ies din discuție, starea de sănătate poate avea de suferit.

Cele mai mari pericole din dormitor sunt praful, mucegaiul, ciupercile și acarienii. Vestea proastă e că de cele mai multe ori metodele clasice de curățenie nu sunt suficiente pentru a elimina riscurile în întregime. Pentru ca dormitorul să fie cu adevărat un mediu curat, este foarte important ca saltelele, husele de pat și așternuturile să fie de calitate. De asemenea, menținerea umidității la un nivel recomandat este esențială.

Înlocuiește pernele sau pilotele prea vechi, zugrăvește dacă este nevoie și curăță praful cu regularitate. Aceste măsuri vor contribui substanțial la starea ta de bine.

Calitatea aerului din încăpere

Aerul închis, neventilat, creează mediul ideal pentru dezvoltarea microbilor și poate fi un factor declanșator al alergiilor. Prin urmare, chiar și iarna, dormitorul trebuie aerisit cu regularitate. Pentru ca temperatura să nu coboare prea mult la interior, deschide geamurile larg de trei, patru ori pe zi, câte 5-10 minute.

Însă aerisirea încăperii nu este suficientă  pentru a asigura un aer de calitate. Sistemele de încălzire usucă aerul excesiv. Pentru a rezolva această problemă, fie achiziționezi un umidificator, fie alegi varianta simplă de așezare a unui vas cu apă pe calorifer. Dacă optezi pentru ultima variantă, câteva picături de ulei de lavandă vor împrospăta plăcut atmosfera.

Plantele de interior vor avea de asemenea un efect benefic în acest sens, astfel că este recomandat să le folosești la decorarea dormitorului. Anumite specii sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a purifica aerul. În funcție de spațiul disponibil și de preferințe, le poți așeza pe pervaz, pe mobilă sau chiar pe noptieră.

Câteva idei simple puse în aplicare pot aduce o schimbare substanțială modului în care arată dormitorul tău. Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te în fiecare noapte de un somn cu adevărat odihnitor.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Comments

comments

acasa

Previous:

Acasă. Trei povești care trăiesc cu tine, sub același acoperiș

Next:

Cameleonul sau viața în culori

You may also like

Post a new comment