Sfatul nostru – Sa traim inteligent

05 January of 2010

Aceste sfaturi vă fac gospodăria mai sigură, reducând riscul de accidentare

Iarna este un anotimp al bucuriei.  În cuptor se coc cozonac, pandișpan, cornulețe, chec, plăcinte cu mere și scorțișoară, ceaiul aromat fier-be, lumânările parfumate transforma casa într-o grădină. Pentru a nu strica această atmosferă plăcută, trebuie să le dăm celor mici atenția cuvenită, căci în ultimii ani a crescut semnificativ numărul copiilor care s-au ars sau s-au opărit. „Ioana“ vă dă câteva sfaturi simple, sfaturi care vă ajută să vă bucurați alături de copii de tot ce are iarna mai frumos:

Aroma prăjiturilor sau fripturile la tavă îi aduc pe copii în preajma cuptorului încins. Este normal să fie curioși. Un sistem mecanic de siguranță pentru copii asigură blocarea ușii cuptorului și îi va feri pe cei mici de arsuri.

Lumina lumânărilor îi fascinează pe copii. Pentru  a-i feri de arsuri, părinții trebuie să îi învețe să umble cu focul. De exemplu, cum să aprindă un chibrit. Acesta trebuie frecat de cutie dinspre corp spre exterior și stins suflând puternic în el. Chibritul stins trebuie pus mereu într-un vas neinflamabil. Într-o gospodărie cu copii mici, chibriturile, brichetele, materialele inflamabile nu trebuie să fie ținute la îndemâna copiilor.

Sfat: Detectoarele de fum salveaza vieți. Instalați-le în hol, în camera copiilor și în dormitor. În casele dotate cu o centrală proprie, trebuie să aveți un detector de gaz în apropierea centralei. Important: aparatele bune sunt însoțite de un certificat de garanție, instrucțiuni în limba română, sunt montate de firme specializate și au aplicat cel puțin marcajul de calitate CE.

Ceaiul fierbinte Ceașca cu ceai se varsă ușor. Nu așezați ceștile aproape de marginea mesei. Renunțând la fața de masă, copiii nu mai au de ce să tragă.

În cazul lichidelor fierbinți trebuie să fiți foarte atente. O farfurie cu supă așezată neglijent pe marginea mesei sau cablul filtrului de cafea de care poate să tragă copilul, toate acestea sunt pericole potențiale. Foarte puțină lume știe că: o ceașcă de ceai fierbinte este suficientă pentru a le cauza celor mici arsuri grave pe 30 % din suprafața corporală. Nu lăsați copiii nesupra-vegheați în preajma aragazului. Este foarte utilă montarea unui grătar de protecție în fața aragazului. În felul acesta, copilul nu va avea acces la vasele care se află pe aragaz.

… dacă totuși s-a întâmplat?

În primul rând, trebuie să vă păstrați calmul. Pielea arsă sau opărită se răcorește cu apă rece timp de 10-15 minute. În cazul unor leziuni grave, chemați salvarea sau mergeți de urgență la spital. Atenție, anumite produse care par a fi de folos (ulei, făină, pudră sau pastă de dinți) sunt, în realitate, dăunătoare!

Sfatul nostru - Sa traim inteligent

Abc-ul citricelor

Mici trucuri care vă asigură cele mai bune exemplare

Iarna aduce în magazine portocale și mandarine proaspăt culese. Fructele sunt sănătoase și sărace în calorii. Iată ce vă sfătuiește „Ioana“ atunci când le cumpărați și le depozitați:

Citricele trebuie să fie păstrate în locuri reci (5 până la 8 °C), cel mai bine în frigider sau într-o pivniță. Excepție: fructele care nu se cojesc cu ușurință. Inconvenientul se elimină dacă le păstrați două zile la temperatura camerei. Lămâile tăiate se păstrează mai bine în frigider dacă le așezați pe o farfurioară pe care ați presărat sare. Dacă vă place sucul de citrice: veți obține mai mult suc dacă apăsați ușor pe fruct și dacă îl rulați puțin pe masă înainte să îl stoarceți.

Dacă frunzele și codița mandarinei sunt veștede, dar nu s-au uscat, înseamnă că fructele au fost recoltate în urmă cu trei până la patru zile. Cine își dorește fructe suculente trebuie să le aleagă pe cele care au coaja subțire și pori mici.

Luați mai multe  fructe în mână și comparați-le greutatea: cu cât sunt mai grele, cu atât sunt mai suculente grepfrutele. Dacă sunt puțin moi, nu înseamnă că sunt vechi.

Dacă apăsați coaja portocalelor și aceasta este tare, fructele pot să fie vechi și uscate. Tot vechi sunt și atunci când sunt prea moi – nici pe acestea nu ar trebui să le cumpărați!

Alegeți lămâile –  mai mici. Acestea au un gust mai plăcut decât fructele mari și sunt, de obicei, mai suculente. O ușoara tentă verzuie a cojii nu înseamnă că fructul nu s-a copt suficient.

sursa foto: pixabay.com/articol exclusiv online, text: echipa Ioana

Comments

comments

Previous:

Cainele care iti aduce dragostea

Next:

Frumusețe de garoafă

You may also like

Post a new comment