Sezonul cald ne trezește senzualitatea

22 May of 2013

© alma sacra / Fotolia

© alma sacra / Fotolia

Soarele strălucește, e cald, ziua s-a lungit, iar noi… parcă am renăscut de la o vreme încoace! Avem energie și poftă de viață, poftă de senzații, poftă de a iubi! Și noi, oamenii, participăm la ciclurile naturii și odată cu deșteptarea primăverii libidoul crește cu adevărat și ne surprindem, cam la orice vârstă și la orice status, cu fluturi noi în stomac, fie că suntem în căutarea unei noi iubiri, fie că suntem fidele de ani de zile. Iar vara dorința de nebunii atinge apogeul. Oare de unde ni se trag aceste impulsuri?

Lumina evocă iubirea Soarele este principalul vinovat pentru împrospătarea energiilor în întreaga natură și deci și în noi. În sezonul în care cea mai mare parte a zilei este întunecată, organismul nostru produce mai multă melatonină, hormonul care influențează ritmul nictemeral. Corpul secretă acest hormon în special noaptea și în anotimpul în care ziua este mai scurtă decât noaptea – de aceea sunt mulți oameni care iarna se trezesc în fiecare dimineață obosiți și fără chef. Odată cu venirea sezonului cald și deci cu lungirea zilei, dispoziția ni se schimbă, ne simțim automat mai plini de viață, mai activi. În plus, lumina stabilizează valorile hormonilor dopamină și serotonină, care sunt responsabili pentru starea noastră de bună dispoziție. Și astfel, bine dispuși, ne putem îndrepta atenția cu voioșie spre cei din jur.

Privește-mă! Și dintr-odată ne trezim că ne uităm altfel la bărbați și tare-am mai avea chef de-un flirt – oricât de în vârstă am fi! Nu sunt de vină numai hormonii și anotimpul, ci și stimulii vizuali. Hainele lejere, temperatura care ne permite să ne relaxăm dau corpului nostru un sentiment plăcut. Cu cât expunem mai multă piele – și, desigur, cu cât vedem mai multă piele – cu atât mai multă poftă avem de experiențe senzuale.

Ne-am aprins din nou! Reactivarea tan­dre­țurilor nu este rezervată doar persoanelor singure, aflate în căutarea unei relații, ci însuflețește și perechile cu expe­riență. Căldura de afară inspiră corpului și sufletului o căldură afectivă care ne poate face realmente să ne re-îndrăgostim de bărbatul căruia i-am fost alături ani de zile. Alături de serotonină, hormonul fericirii, se secretă și oxitocină, care mai poate fi numită și hormonul atașa­men­tului, intimității și fidelității. S-ar putea rezuma astfel: soare, vară, stare de fericire, stare de îndrăgostire, intimitate, deci și mai multă fericire!

Savurați momentul Vara e prin excelență anotimpul în care ne face plăcere câte un flirt mic și nevinovat sau, de ce nu, unul mai îndrăzneț, fiorul de a retrezi pasiunea partenerului nostru. Dacă însă încă nu ne simțim în formă la început de vară, specialiștii au câteva idei despre cum am putea să redăm trupului cheful de viață: sport, plimbări în aer liber, mai ales dimineața și pe lumină. Și un zâmbet oferit fiecărei clipe plăcute: cu siguranță el va rodi mai multe zâmbete!

Comments

comments

Previous:

Situații penibile în pat

Next:

Doar sex. Povesti de viata

You may also like

Post a new comment