Sensibilitatea la schimbările de vreme

20 March of 2018

În fața schimbărilor atmosferice nu suntem deloc egali. Pe unii capriciile vremii nu îi afectează deloc, în timp ce altora le creează diverse neplăceri, precum dureri de cap, de articulații sau insomnii… Ce-i de făcut dacă ești meteosensibilă?

Ești una dintre acele persoane pe care durerea de cap intensă și bruscă le anunță că se schimbă vremea? Scăderea presiunii atmosferice îți cauzează dureri de articu­lații? Într-o zi înnorată ești deprimată, ner­voasă și nu poți adormi? Atunci pro­babil că ești sensibilă la schim­bă­rile de vreme. Nu e de mirare, din mo­ment ce se estimează că peste 50% din po­pu­lație reac­țio­nea­ză mai mult sau mai puțin intens la condițiile meteo. Hai să vedem cum poți alina disconfortul produs de capriciile vremii de afară.

De ce ești meteosensibilă?
Nimeni nu îți poate răspunde la această întrebare. Nu se știe exact de ce unele persoane sunt influențate de capriciile vremii, dar se pare că sunt implicați factorii de mediu, stilul de viață (petrecem mult timp în spații închise), nivelul de stres, vârsta, starea de sănătate etc. Or­ga­nismul este înzestrat cu un sistem de adaptare la condițiile exterioare foarte bine pus la punct, datorită căruia nu simțim variațiile meteo. Însă atunci când acest sistem este dereglat, apar problemele.

Când vremea se răcește brusc
Când temperatura de afară scade brusc, organismul încearcă să rețină cât mai multă căldură. Drept urmare, vasele de sânge se contractă, fluxul sangvin se reduce, tensiunea arterială crește. Inima muncește mai mult, iar rezistența organismul scade – și toate aceste modificări cresc riscul de infarct și de comoții cerebrale la persoanele care suferă de o afecțiune cardiacă.
La persoanele sănătoase, dar meteosensibile, răcirea bruscă a vremii își anunță venirea prin dureri articulare (mai ales dacă suferă de o formă sau alta de reumatism), dureri de cap și amețeli.
Ce-i de făcut? Ia un medicament antiinflamator (de exemplu, aspirină) și evită să bei cafea. Dacă te dor articulațiile, pune comprese calde sau masează-le cu un unguent antiinflamator și analgezic. Când ieși la aer îmbracă-te bine ca să ajuți organismul să se adapteze mai ușor.

Când vremea se încălzește brusc

Când vremea se încălzește brusc, organismul trebuie să-și mențină temperatura constantă la 37ºC, așa că intră în acțiune diverse mecanisme care implică sistemul nervos și pe cel hormonal: vasele de sânge se dilată, tensiunea arterială crește, secreția de hormoni se reduce. Acesta este motivul pentru care persoanele sensibile la vreme se simt obosite, somnolente, acuză dureri de cap, pal­pi­tații sau senzație de picioare grele.
Ce-i de făcut? Dacă te doare capul, ia un antiinflamator nesteroidian (aspirină, ibuprofen, diclofenac), pune-ți comprese reci pe frunte și pe ceafă și, dacă e posibil, odihnește-te într-o încăpere întunecată. Evită alcoolul, cafeaua, băuturile cu cofeină (inclusiv ceaiul verde și negru). Nu depune eforturi fizice ca să nu-ți su­pra­soliciți și mai mult organismul.

Când presiunea atmosferică scade sau crește
O coborâre a presiunii atmosferice cu 8-10 mm coloană de mercur în câteva ore este suficientă pentru a determina apa­riția unor simptome neplăcute precum nervozi­tate, iritabilitate, tristețe, scădere a capa­cității de concentrare și a aten­ției, somno­lență, oboseală, dureri articulare sau dureri de cap. Durerile de ar­ticulații pot apărea chiar dacă nu suferi de reumatism, deoarece nervii mici care înconjoară articulațiile simt modificările de presiune. Multe persoane simt dureri în locurile unde au cicatrici postoperatorii sau răni mai vechi: în aceste locuri pielea nu absoarbe prea bine umiditatea, fiind astfel mai puțin elastică.
Când presiunea atmosferică crește brusc, vasele de sânge se dilată și tensiunea arterială scade. Din acest motiv, unii dintre noi se simt obosiți, som­nolenți, fără chef, acuză dureri de cap și chiar palpitații.
Ce-i de făcut? Ca să combați durerea de cap sau de ar­ticulații te ajută antiinflamatoarele, dar și com­presele reci sau calde (diferă de la persoană la persoană, deci e de verificat dacă te simți mai bine cu comprese reci ori calde). Dacă ai posibilitatea, odih­nește-te într-o cameră dotată cu umidificator sau ionizator. Dacă ai tensiunea mică, te poate ajuta o ceașcă de cafea. Ești iritată? Bea o infuzie de busuioc.

Cea mai bună soluţie: călirea organismului
Nimeni nu poate spune că meteode­pendența se tratează, dar există metode care pot ajuta organismul să se adapteze mai bine la capriciile vremii. Una dintre soluții este călirea.
De 3-4 ori pe săptămână fă mișcare în aer liber: plimbă-te, aleargă, mergi cu bicicleta, fă drumeții.
O altă metodă de călire sunt dușurile alternative, pe care ar fi bine să le faci dimineața și seara. Începe cu câteva secunde de jet de apă caldă la 40ºC, apoi câteva secunde cu apă rece (pentru început, până te vei obișnui, poți folosi apă călduță în loc de rece, la o temperatură de 30ºC-33ºC). Repetă de câteva ori, apoi încheie dușul cu apă rece. Cu timpul vei reuși să suporți o diferență de tempera­tu­ră de 20ºC (de la 40ºC la 20ºC).

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Salinoterapia sau terapia cu sare

Next:

Cum să scapi de o migrenă fără medicamente în câteva minute

You may also like

Post a new comment