Nu există zi în care să nu cauți ceva pe net, indiferent că ești la muncă, acasă sau în concediu. Dar nu toate știm să „googălim“. Iată cum se face corect și complet!
Accesat zilnic de milioane de utilizatori, motorul de căutare Google are o interfață aerisită, ușor de utilizat și o bază de date ce înglobează aproape 10 miliarde de site-uri web. Fondat în anul 1998, a devenit în mai puțin de zece ani cea mai puternică marcă globală, depășind ca valoare companii cu tradiție precum Coca-Cola, Microsoft sau Apple.
Prietenos și accesibil chiar de la prima utilizare, Google devine foarte ușor un instrument indispensabil, după ce ajungi să-i descoperi „formulele magice“ prin care îți oferă instantaneu informații variate, precum temperatura și ora exactă din orice zonă a globului, conversia rapidă a unităților de măsură, traducerea unor cuvinte din peste 80 de limbi sau rezolvarea funcțiilor matematice complexe.
O primă cerință pentru a utiliza acest motor de căutare la întreaga lui capacitate este cunoașterea limbii engleze sau familiarizarea cu termenii utilizați în bara de comandă.
Expresii și simboluri
– Dacă ești în căutarea unei fraze exacte, punerea acesteia între ghilimele va returna exact informația referitoare la
expresia scrisă în ordinea dorită. De asemenea, sintagma „termen căutat site: nume site“ va afișa de câte ori apare termenul căutat pe site-ul respectiv. Atunci când știi ce tip de fișier cauți, poți tasta filetype:doc, filetype:pdf sau filetype:xls și numele fișierului pentru a-l găsi.
– Pentru a găsi mai ușor cuvintele din cadrul aceleiași propoziții, folosește
semnul & (and).
– Dacă ai ajuns la restaurant și nu știi exact cât bacșiș trebuie să lași, tastează în Google tip calculator și apoi trebuie doar să treci în căsuțele aferente suma, numărul de persoane de la masă
și procentul.
– Foarte interesantă pentru cei care caută o anumită adresă este funcția Street View Images din Google Maps, reprezentată de un omuleț în partea dreaptă din josul paginii, pe care îl poți muta pe
strada și numărul căutat pentru a obține o vedere de ansamblu a zonei.
– Atunci când dinn propoziția sau
expresia căutată lipsește un cuvânt,
acesta poate fi înlocuit cu un asterisc: *.
– După ce vei scrie calculator în Google, vei putea beneficia de un sistem de
calcul științific, capabil să proceseze funcții trigonometrice sau logaritmi.
– Poți elimina site-uri sau cuvinte
nedorite dintr-o căutare folosind semnul minus „-“ Ex: sell phone -ebay pentru a găsi telefoane care nu se află pe eBay.
– Pentru a afla orice definiție a unui
cuvânt în engleză, trebuie doar să scrii în motorul de căutare „define:“ și astfel vei obțin explicația acestuia.
– Dacă vrei să afli cum va fi vremea în următoarele zile, într-o anumită localitate, trebuie doar să tastezi weather și
numele orașului, pentru a afla predicțiile pentru ziua în curs și următoarea
săptămână. La fel funcționează varianta time și localitatea dorită, pentru a afla ora exactă din acea regiune.
– Atunci când ai de călătorit cu avionul, trebuie doar să scrii indicativul și numărul zborului pentru a afla orele de decolare și de aterizare. Ex: RO155 (zbor TAROM) sau LH1423 (zbor Lufthansa).
– Google poate fi folosit și pe post de proxy (server intermediar), astfel că, aflându-te în fața unui calculator cu interdicții vizavi de anumite pagini, poți citi informația de pe aceste site-uri
tastând cache: URL site.
Ex: cache:revistaioana.ro (atenție, informațiile pot să nu fie actualizate!).
Aplicații Google
– Google Earth – spre deosebire de Google Maps, care este o aplicație web ce rulează în browser, Google Earth este un program de sine stătător și permite vizualizarea orașelor, caselor sau a altor construcții oriunde pe glob.
– Google Docs – o aplicație gratuită (alternativă pentru Microsoft Office) ce permite crearea de documente, foi de calcul sau prezentări, ce pot fi lucrate împreună cu colegii, în același timp, chiar dacă aceștia se află la alte computere.
– Google Drive – un serviciu de stocare date în cloud, pe serverele companiei, de
5 GB gratuit, până la
16 TB cu plată.
– Google Translate – un serviciu online de traducere gratuit, ce permite traducerea unei secțiuni de text sau pagini web într-o altă limbă.
– Google Analytics – un serviciu, în mare parte gratuit, ce permite observarea în timp real a tendințelor generale legate de traficul și audiența unui site, oferind un număr mare de statistici.
– Google Play – un magazin online de melodii, filme, cărți și aplicații pentru sistemul de operare Android.
– Google AdWords – un serviciu plătit, pus la dispoziție de Google, prin care se poate obține poziționarea unui anunț în primele variante de căutare datorită unor cuvinte-cheie.
– Google Trends – un serviciu web public, bazat pe motorul de căutare , care arată cât de des este căutat un anumit termen, în cadrul mai multor țări și în mai multe limbi.
– Google Chrome – un navigator web de tip „open source“ pentru computer, telefon și tabletă, în prezent cel mai utilizat browser, cu o cotă de piață de peste 50% din totalul utilizatorilor de internet.
– Google Alerts – un produs care te anunță prin e-mail ori de câte ori este menționat online un termen-cheie setat pentru căutare.
Citeste si:
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
12 Apr
Cum sa-ti pregatesti curtea pentru zilele insorite de weekend
Casa și grădinaVara se apropie cu pași repezi. Cât de pregătită este curtea ta pentru zilele însorite ...
-
07 Dec
Bulgaria – Bansko și Borovets
CălătoriiStațiunile montane ale Bulgariei atrag anual numeroși turiști români, dornici să petreacă aici un memorabil ...
-
14 Jan
Psihologia cumpărătorului. Cateva sfaturi bune
LifestylePsihologia cumpărătorului – Îți vine sau nu să crezi, domeniul psihologiei s-a extins și intervine ...
-
19 Jun
Meditația pentru incepatori
LifestyleMeditația pentru incepatori – Încarcă-ți rapid bateriile în vremuri agitate și eliberează-ți mintea. Stresul va ...