Tort de ciocolata cu …. sfecla

19 June of 2017

Reteta de mai jos te poate convinge ca nu exista o granita strict delimitata intre dulciuri si legume si ca nu toate dulciurile sunt rele si daunatoare. Tort de ciocolata cu …. sfecla este combinatia care iti poate aduce bucurii dintre cele mai intense, cu inima impacata pentru ca ai bifat si o portie de legume.

Ingredientul care da savoare acestui tort de ciocolata este sfecla rosie. Se gaseste in piata, in marile magazine si din cauze asupra carora nu insistam acum, sfecla face parte din categoria legumelor foarte sanatoase pe care le concumam prea putin si prea rar.

Iata cum te poti imprietenii cu aceasta dulce si sanatoasa leguma, inclusiv la preparea unui super tort de ciocolata.

Nu pot trece mai departe fara sa-ti amintesc ca morcovul, dovlecelul si cartoful sunt legume care pot intra cu succes pe lista ingredientelor pentru cateva dulciuri de exceptie.

Tortul de ciocolata cu sfecla este un regal pe care il poti face, spre bucuria si satisfactia ta si a familiei tale. Sfecla tranforma acest tort intr-o prajitura rafinata, gustoasa, pufoasa si foarte colorata. In plus este ingredientul care elimina din reteta orice aditivi si coloranti, si reduce substantial cantitatea de zahar. Numai beneficii, deci.

Pentru un tort de dimensiuni clasice ai nevoie de 250 de grame de sfecla cruda, 200 de grame de unt, plus inca 100 de grame, pentru crema, 150 de grame de faina, plus faina pentru tapetat forma, 200 de grame de ciocolata neagra cu o concentratie mare de cacao, patru linguri de cafea foarte tare, fara zahar, cinci oua, trei linguri de cacao, o lingurita rasa de praf de copt, arome (scortisoara si vanilie) si 250 de grame de smantana groasa, trei linguri cu seminte de mac si sase linguri cu zahar pudra.

Pregateste o tava rotunda cu peretii detasabili. Tava trebuie unsa cu putin unt si imbracata in hartie de copt.

Curata sfecla de mustari si fierbe-o in apa, fara sare pentru 30-40 de minute. Scurge sfecla si lasa-o sa se raceasca bine, in coaja. Curata coaja si pune-o intr-un blender. Trebuie sa rezulte un piure dens, omogen si gros.

Topeste ciocolata. Nu amesteca in ciocolata topita. Cand este vascoasa si fierbinte adauga cele patru linguri de cafea si untul si amesteca foarte incet. Lasa-l la temperatura camerei. Cerne faina impreuna cu pudra de cacao, praful de copt si aromele. Separa albusul de galbenus. Freaca galbenusurile cu tyrei linguri de zahar pana ce se albesc si bate spuma albusurile impreuna cu celelalte trei linguri de zahar pudra.

Pune galbenusurile frecate in crema de ciocolata si unt. Amesteca repede si ferm, pentru ca acestea sa nu se coaguleze in crema de unt calda inca. Adauga tot piureul de sfecla, apoi alternativ in doua serii jumatate din albusurile batute spuma, jumatate din amestecul de faina, restul de albusuri si la final restul de faina. Amesteca usor de jos in sus pentru ca tot amestecul sa ramana aerat si spumos.

Rastoarna compozita in forma pentru copt si coace blatul la foc moale in cuptorul foarte bine incins, timp de circa 40 de minute. Cand este gata (poti face testul cu scobitoarea, pentru ca in functie de fiecare cuptor in parte tortul de ciocolata este gata in 40-50 de minute). Scoate blatul din tava si lasa-l sa se raceasca complet.

Bate smantana cu restul de zahar. Pune arome, daca vrei si semintele de mac. Amesteca bine si imbraca blatul cu aceasta crema. Super tortul de ciocolata este creatia unui bucatar care scrie povesti din bucatarie, Nigel Slater.

Serveste, fara angoase felii groase din tortul de ciocolata, dupa ce a stat la rece circa doua ore. Este perfect, delicios si sanatos.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

 



Comments

comments

Previous:

Salata de fasole verde cu migdale

Next:

Supa crema de cartofi cu bere – un rasfat de vara

You may also like

Post a new comment