Savoarea cărnii tocate

10 July of 2011

Chifteluţe în sos picant – variantă light

Foto: Hubert Burda Media

Ingrediente (4 porții): •3 felii pâine toast
•6 linguri lapte •3 cepe •2 lingurițe muștar iute •sare, piper •2 linguri ulei •250 ml supă •50 g smântână •3 lingurițe amidon •4 ridichi •1 legătură pătrunjel •1 lingură capere
1 Se decojesc feliile de pâine și se amestecă împreună cu laptele. Se toacă ceapa. Se încinge 1 lingură de unt și se prăjesc 2/3 din cantitatea de ceapă. Se amestecă bine carnea tocată cu ou, muștar, pâine, ceapă, sare și piper. Se modelează chifteluțe și se prăjesc în ulei încins cca 4 min. pe fiecare parte. Se păstrează la cald. 2 Pentru sos, se încinge restul de unt într-o crăticioară și se prăjește restul de ceapă. Se toarnă supa și smântâna și se dau în clocot. Se adaugă amidonul dizolvat și se lasă să fiarbă 1 minut, amestecând. Se curăță ridichile și se taie cubulețe. Se toacă pătrunjelul. Ridichile, pătrunjelul și caperele se așază în sos și se încălzesc înăuntru cca 2 min. Se sărează și se piperează bine. Se servesc chifteluțele cu sos și garnitură de cartofi și fasole verde.
Preparare: 30 minute; Per porție: cca 460 kcal; Proteine: 25 g; Grăsimi: 31 g; Carbohidrați: 22 g

 

 

Spaghetti bolognese – rețetă clasică italiană

Ingrediente (4 porții): •50 g șuncă de Praga feliată •2 cepe •2 căței de usturoi •1 morcov •1 fir țelină •2 linguri ulei de măsline •400 g carne de vită tocată •1 lingură bulion •1 conservă roșii (850 ml) •400 g spaghete •sare, •piper •nucșoară rasă •50 g parmezan ras
1 Se taie cubulețe șunca. Se curăță și se toa­că ceapa și usturoiul, precum și toate legumele, curățate în prealabil. 2 Se încinge uleiul într-o cratiță mare. Se prăjesc cuburile de șuncă și carnea tocată, amestecând. Se adaugă ceapa, usturoiul și legumele și se prăjesc înăbușit. Se adaugă bulionul și se prăjește puțin. Se taie bucăți roșiile din conservă, cu un cuțit de bucătărie lung. Se adaugă apoi în cratiță, cu tot cu suc, și se lasă să fiarbă totul la foc moale cca 30 min. Între timp, se fierb spaghetele al dente într-o cantitate mare de apă clocotită cu sare, conform indicațiilor de pe ambalaj. Se lasă să se scurgă. 3 Sosul bolognez se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Se ser-
vește cu paste și se presară parmezan ras.
Preparare: 25 minute; Înăbușit: 30 minute; Per porție: cca 730 kcal; Proteine: 42 g; Grăsimi: 28 g; Carbohidrați: 75 g

 

Frigărui din carne tocată cu orez asezonate cu roșii & mazăre

Ingrediente (4 porții): •1 chiflă veche de-o zi •2 cepe
•1 lingură unt •200 g orez •1 conservă roșii pentru pizza (425 ml) •300 ml supă •300 g mazăre congelată •1 ou •400 g carne tocată mixtă •sare, piper •1 lingură boia dulce •1 lingură ulei de rapiță
1 Se înmoaie chifla într-o cantitate mare de apă rece. Se curăță și se toacă ceapa. Se încinge untul și se călește înăuntru jumătate din cantitatea de ceapă. Se adaugă orezul și se călește până devine translucid. Se adaugă roșiile și supa, se amestecă și se lasă să fiarbă orezul la foc moale până la mijlociu cca 15 min. Se adaugă mazărea congelată și se mai fierbe 5 min. 2 Se stoarce chifla. Se frământă cu restul de ceapă, ou, carne tocată și mirodenii. Cu mâinile umede, se modelează 16 biluțe; se înfig câte două pe țepușe de lemn; se prăjesc apoi în ulei încins, cca 10 min. Între timp se întorc. Se servesc cu orez și se ornează cu verdeață.
Preparare: 45 minute; Per porție: cca 610 kcal; Proteine: 32 g; Grăsimi: 27 g; Carbohidrați: 58 g

Friptură tocată cu legume cu dovlecei și ardei gras

Ingrediente (4 porții): •1 chiflă veche de-o zi •500 g carne tocată de miel sau mixtă •1 legătură ceapă verde •1 dovlecel •1 ardei gras roșu •1 ardei iute murat •3 căței de usturoi •250 g roșii cherry •1 lingură cimbru tocat •200 g brânză telemea sau feta tăiată cuburi •2 ouă •1 lingură bulion •sare, piper •boia dulce •2 linguri ulei de măsline
1 Se încinge cuptorul la 200 ºC. Se înmoaie chifla într-o cantitate mare de apă rece. În final se stoarce și se așază într-un castron împreună cu carnea tocată. 2 Se prepară legumele și se taie toate cuburi, în afară de roșii. Se amestecă toate cu carnea tocată, adăugând cimbru, brânză și ouă. Se condimentează cu bulion, sare, piper și boia. Se așază într-o formă rezistentă, se dă o formă și se repartizează de jur împrejur roșiile; se stropește cu ulei și se coace cca 1 oră.
Preparare: 35 minute; Coacere: 1 ore; Per porție: cca 460 kcal; Proteine: 38 g; Grăsimi: 27 g; Carbohidrați: 13 g

Vinete cu carne gratinate în stil grecesc, cu brânză

Ingrediente (4 porții): •2 vinete mari •sare •1 ceapă •1 cățel de usturoi •3 linguri ulei de măsline •250 g carne de vită tocată •1 lingură oregano tocat •1 conservă roșii decojite (400 ml) •piper •2 lingurițe amidon •100 g brânză telemea
1 Vinetele se taie felii, transversal. Se așază una lângă alta și se sărează. Se toacă ceapa și usturoiul. Se încinge 1 lingură de ulei și se prăjește carnea tocată, până devine sfărâmicioasă. Se adaugă ceapă, usturoi și oregano. Se adaugă roșiile și se dă în clocot. Se sărează și se piperează. Se adaugă amidon și se lasă să fiarbă la foc moale cca 1 min. 2 Vinetele se șterg cu prosoape de hârtie. Se unge cu puțin ulei tigaia-grill, folosind o pană. Se prăjesc vinetele pe rând, pe ambele fețe. 3 Se așază vinetele într-o formă de sufleu și se repartizează deasupra sosul de carne. Se zdrobește brânza cu furculița și se repartizează deasupra; apoi vinetele se coc la grill.
Preparare: 30 minute; Per porție: 320 kcal; Proteine: 19 g; Grăsimi: 23 g; Carbohidrați: 11 g




Comments

comments

Previous:

Legume tinere, pentru forțe proaspete în fiecare zi!

Next:

Deserturi de vis, cu fructe din paradis

You may also like

Post a new comment