Savoare proaspătă de toamnă

28 October of 2014

Peste tot în păduri răsar toamna pălării delicioase din pământ. Așa că haideți să pornim la cules de ciuperci!

Dar ce sunt ciupercile, plante sau animale? Nici una, nici alta! Ciupercile sunt ciu­perci. Ele formează un grup pro­priu, din care fac parte apro­ximativ 100.000 de specii – o varietate pe care o depășesc numai insectele. Dar ciupercile nu sunt doar bogate în soiuri, ci și în substanțe nutritive! În ciuda conținutului mare de apă (90%), ciupercile au o aromă minunată, iar când sunt uscate reprezintă o mirodenie de primă clasă! Ele însele trebuie condimentate abia la sfârșitul preparării – sărarea în prealabil le dă o consistență cauciucată. Iar spre deosebire de ciupercile de cultură, cele din pădure trebuie spălate sub jet de apă și apoi frecate până se usucă! Numai așa se curăță bine și reprezintă o savoare fie că sunt prăjite, fie călite sau gratinate!

Tocăniţă de ciuperci
Pentru 5 persoane: • 50 g ciuperci uscate • 1 kg ciuperci (hribi etc.) • 3 cepe mici • 50 g slănină afu­ma­tă • 4 linguri ulei • 1 lingură făină • 1 lingură cacao • 200 g smântână • 2 frunze de dafin • 100 g sâm­buri de caju măcinați grosier • sare • piper • zahăr • 1 legătură frunze de coriandru (tocate)

1 Ciupercile uscate se în­moaie timp de 30 de min. în ¾ l apă caldă. Ciupercile proaspete se curăță (eventual se taie în patru). Se prăjesc într-o oală mare, în­tr-o lin­gură de ulei, ceapa to­cată și slănina afu­mată, care apoi se scoate.
2 Ciupercile proaspete se călesc în 3 linguri de ulei, se tăvălesc prin făină și cacao și apoi se prăjesc 1 minut. Ciupercile uscate (cu tot cu apa), ceapa, slănina, smântâna și frunzele de dafin se adaugă și totul se lasă să clo­co­tească 15 minute. 3 Sâm­burii de caju se prăjesc într-o tigaie fără grăsime. Oala se ia de pe foc, se scot frunzele de dafin. Se con­dimentează cu sare, piper și o priză de zahăr. Se adaugă câte o jumă­tate din cantitatea de caju și de coriandru, celelalte jumătăți se presară deasupra înainte de servire.

Tagliatelle cu hribi
Pentru 4 persoane: • 400 g tagliatelle • sare • 400 g hribi • 1-2 linguri ulei • 1 ceapă • 1 cățel de usturoi • 50 ml vin alb sec • 200 g smântână • 2 linguri pătrunjel tocat • 1 lingură suc de lămâie • piper • nucșoară proaspăt măcinată

1 Pastele se fierb în apă cu sare. Ciupercile curățate se taie pe lungime în felii de 1 cm apoi se prăjesc în ulei. Se adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt. 2 Mai întâi se adaugă vinul, apoi smântâna și se lasă să clocotească. Se adaugă jumătate din pătrunjel. Sosul de hribi se condimentează cu suc de lămâie, sare, piper și o priză de nucșoară. 3 Pastele fierte se adaugă la hribi, se garnisesc cu restul de pătrunjel și se presară deasupra puțin piper măcinat.

Poftă bună! Iar dacă aveți rețete similare cu ciuperci, vă așteptam cu drag să ni le împărtășiți la comentarii sau la adresa de mail [email protected].

Comments

comments

Previous:

Retete dulci si aromate pentru prajituri la tava

Next:

File de vițel cu salsa verde

You may also like

Post a new comment