Retete celebre: tarta Tatin

15 May of 2017

Exista oameni celebri, momente celebre, locuri celebre si… prajituri celebre. Printre ele si tarta Tatin, un fel de placita cu fundul in sus.

In seria prajiturilor celebre tarta Tatin are un loc special, alaturi de prajitura Dobos, baclavaua turceasca, Tiramisu si, nu in ultimul rand, alaturi de celebrul tort vienez, tortul Sacher si este o prajitura creata dintr-o gresala, undeva anii 1880.

Tarta Tatin a fost facuta in urma unui accident, in bucataria hotelului Tatin, din Lamotte-Beuvron, Franta, la ceva mai mult de 150 de kilometri sud de Paris. Hotelul Tatin era condus de doua surori, Stephanie si Caroline Tatin. Stephanie Tatin era sefa bucatariei, iar legenda spune ca tarta cu pricina a aparut intr-o zi foarte aglomerata.

Stephanie a pus la cuptor mere taiate, pudrate cu zahar, intr-un vas uns cu un strat foarte gros de unt. Merele respective urmau sa fie umplutura pentru o placinta cu mere. Doar ca a uitat tava in cuptor, iar merele s-au copt si s-au rumenit peste masura. Zaharul caramelizat a facut-o pe Stephanie sa inteleaga ca placinta este ratata, dar pentru ca oaspetii ei asteptau ceva dulce, a incercat sa salveze ce se mai putea salva si a acoperit merele cu aluatul de placinta, lasand foaia mult mai groasa. Cand aluatul s-a copt, Stephanie a tasturnat tarta si a dus-o la masa. Succesul tartei Tatin, care se nascuse in prima sa varianta, a fost total.

Tarta Tatin a facut din acel moment o lunga si dulce cariera in gastronomie. Ideea unei tarte care se pregateste “pe dos”, si care este rasturnata pentru a fi servita a fost o inovatie, iar celebrul patiser Careme pomeneste despre “inventia” lui Stephanie Tatin in cartea “Patissier Royal Parisien”, publicata in 1841.

Tarta Tatin a devenit un fel de mancare care a facut cu adevarat celebru hotelul surorilor Tatin. Istoricii au acordat fara nicio ezitare lui Stephanie Tatin patentul pentru crearea acestei prajituri celebre.

Reteta de baza nu a suferit foarte multe variatii. Si azi tarta Tatin se face la fel. Merele se coc bine, intr-un amestec de unt topit si zahar, la final fiind imbracate intr-un aluat simplu. Se serveste rasturnata, calda, eventual cu inghetata. Dupa modelul retetet tartei Tatin, se folosesc si alte fructe dar si legume. Toate sunt variatiuni ale prajiturii celebre Tatin.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/




Comments

comments

Previous:

Mancare verde de primavara de inspiratie greceasca

Next:

Tort de ciocolata cu bere neagra – o minune de prajitura

You may also like

Post a new comment