Prajituri delicioase!

11 January of 2013

© picsfive / Fotolia

© picsfive / Fotolia

Cu cremă de cafea, brânză și mac sau marțipan, vă prezentăm câteva idei de torturi și prăjituri care merg perfect la cafea, într-o după-amiază geroasă de ianuarie!

Tort de nuci cu cremă de cafea

Ingrediente (14 felii) – Blat: •5 ouă •125 g zahăr •2 linguri zahăr vanilat •1 vârf de cuţit coajă de lămâie rasă •75 g făină •1 linguriţă praf de copt •75 g nuci măcinate. Cremă: •4 foi gelatină •200 g frişcă •500 g mascar­pone •125 g zahăr •2 cl lichior de nuci •50 ml cafea tare. În plus: •100 g cio­colată amăruie

1 Se încinge cuptorul la 180°C. Se se­pară ouăle. Se bat gălbenuşurile cu zahăr tos, zahăr vanilat şi coajă de lă­mâie. Se înglo­bează albuşurile, bă­tute separat. Se adau­gă făina amestecată cu praf de copt şi nuci. Se toarnă compoziţia într-o formă unsă (Ø 26 cm) şi se coace cca 35 min. Se lasă să se răcească blatul şi se secționea­ză pe ori­zontală. 2 Se înmoaie gelatina în apă rece. Se bate frişca. Se amestecă mascarpone cu zahăr şi lichior. Se dizolvă gelatina în ca­feaua încălzită puţin şi se lasă să se ră­-ceas­că. Se înglobează în cremă, tu­r­nând în fir subţire, şi apoi se înglo­bează frişca. Două treimi din cremă se aplică pe blatul de jos şi se acope­ră cu blatul de sus, peste care se aşa­ză restul de cremă şi se nivelează. Se dă la frigider cca 4 ore. 3 Se topeşte ciocolata şi se lasă să se ră­-cească. Se toarnă apoi pe tort şi se or­nea­ză după fantezie. Preparare: 50 minute; Coacere: 35 minute; La frigider: 4 ore; Per felie: 380 kcal; Proteine: 9 g; Grăsimi: 24 g; Carbohidraţi: 32 g

Plăcintă cu brânză şi mac îndrăgită de toată familia!

Ingrediente (20 bucăți) – Blat: •80 g caise uscate •100 ml suc de mere  •200 g unt •200 g zahăr •1 linguriţă coajă de lămâie rasă •4 ouă •450 g făină •2-3 linguri cacao •2 lin­guriţe praf de copt •150 ml lapte •150 g mac. În plus: •500 g masă de marţipan •100 g zahăr pudră  •4 ouă •500 g brânză de vaci •500 g urdă dulce •200 g zahăr •1 lin­gură suc de lămâie •1 plic praf de budincă de vanilie

1 Se încinge cuptorul la 180°C. Se înmoaie caisele în suc de fructe. Se amestecă untul cu za­hăr, coajă de lămâie rasă, ouă şi făina ames­tecată cu praf de copt şi cacao. Se adaugă laptele. Se scurg caisele, se toacă şi se înglobea­ză în aluat, cu tot cu macul. Se aşază jumătate de cantitate pe tava unsă şi se coace cca 10 min. 2 Se frământă marţipanul cu zahăr pudră şi se întinde o foaie din această com­po­ziţie. Se aşa­ză deasupra aluatului. Se separă ouăle. Se ames­tecă gălbenuşurile cu brânză de vaci, urdă dulce, zahăr, suc de lămâie şi praf de budincă. Se înglo­bează albuşurile bătute. Se repartizează compoziţia pe foaia de marţi­pan. Se aşază deasupra restul de aluat şi se coace 55-60 min. Se lasă să se răcească. Preparare: 45 minute; Coacere: 70 minute; Per felie: cca 570 kcal; Proteine: 16 g; Grăsime: 30 g; Carbohidraţi: 57 g

Doboş cu marţipan și glazură de ciocolată

Ingrediente (40 bucăți): •250 g unt •250 g zahăr •6 ouă •250 g făină •1 vârf de cuţit coajă de lămâie rasă •miezul unui baton de vanilie •75 g migdale măcinate •2 cl rom •1 lingură cacao •100 g masă de marţipan •2 linguri zahăr pudră •2-3 linguri suc de portocale •150 g ciocolată amăruie

1 Se încinge cuptorul la 240°C. Se bate untul cu zahăr. Se separă ouăle. Se înglobează pe rând gălbenuşurile în compo­ziţia de unt, urmate de făină, coajă de lămâie, miez de vanilie, migdale şi rom. Apoi se adaugă albuşurile bătute şi se omoge­ni­zează. Se împarte aluatul în două şi într-o jumătate se înglo­bează cacao. 2 Într-o formă de tort (Ø 26 cm) unsă cu ulei se aşază un strat subţire de aluat şi se coace cca 3-4 min. Se repartizează deasupra 2-3 linguri de aluat brun. Se continuă tot aşa, până ce se epuizează ambele aluaturi. Se taie apoi pe 2 niveluri fiecare blat. 3 Se amestecă marţipanul cu zahăr pudră şi suc de portocale. Se umplu blaturile cu această compoziţie. Se topeşte ciocolata şi se glazurează prăjitura. Eventual se decorează şi se lasă să se usuce. Se taie în cca 40 de bucăţi. Preparare: 45 minute; Coacere: 1 oră; Per felie: 190 kcal; Proteine: 4 g; Grăsimi: 10 g; Carbohidraţi: 22 g

Comments

comments

Previous:

Rețete cu carne tocată

Next:

DESCOPERA TRADITIILE CULINARE ROMANESTI

You may also like

Post a new comment