Prăjitură cu mere și mac
Ingrediente pentru 12 porții: •20 g drojdie •85 ml lapte •200 ml făină •50 g zahăr •50 g unt moale •1 praf de sare.
Pentru crema cu mac: •125 ml lapte •30 g unt •30 g griș •125 g mac •75 g zahăr •eventual 2 linguri rom.
Pentru crema cu brânză: •2 gălbenușuri •2 linguri unt •50 g zahăr •1 plic zahăr vanilinat •2 linguri lapte •300 g brânză de vaci •2 lingurițe amidon •zeama și coaja rasă de la 1 lămâie •6 mere. În plus: •3 linguri unt topit.
Preparare:
1. Amestecați drojdia cu lapte cald, frământați-o cu restul ingredientelor pentru aluat. Lăsați-l să crească, acoperit, la căldură.
2. Pentru crema cu mac, fierbeți laptele cu untul, încorporați grișul, dați în clocot și lăsați să se umfle. Adăugați macul, zahărul și romul.
3. Pentru crema de brânză, frecați bine gălbenușurile cu untul, zahărul și zahărul vanilinat. Încorporați laptele, brânza, amidonul, coaja de lămâie și jumătate din zeama de lămâie.
4. Încingeți cuptorul la 180ºC. Frământați din nou aluatul, întindeți-l și puneți-l într-o formă rotundă, unsă în prealabil. Lăsați-l 15 min. Curățați merele, scoateți-le sâmburii prin partea de jos, crestați-le și stropiți-le cu zeamă de lămâie. Alternați peste aluat crema de mac și cea de brânză. Puneți merele, stropiți-le cu unt și coaceți 45 min.
Spor la treabă!
Timp de preparare: 1 oră
coacere: 45 min.
250 kcal/porție
Tort cu mac și nuci
Ingrediente (20 de porții):
Blat: • 5 ouă • 100 g zahăr • 1 pachețel zahăr vanilinat • 125 g făină • 2 linguri amidon • 75 g mac măcinat.
Umplutură și ornament: • 150 g miere lichidă • 7 linguri zahăr • 300 g miez de nucă, măcinat • 500 ml frișcă • 2 plicuri întăritor frișcă • 200 g marmeladă de portocale • câteva cireșe.
Preparare:
1. Încingeți cuptorul la 180ºC. Separați ouăle. Bateți gălbenușurile cu 3 linguri apă fierbinte, zahărul și zahărul vanilinat. Bateți albușurile spumă și încorporați-le în crema de gălbenușuri. Amestecați făina cu amidonul și macul și presărați-le peste crema de ouă. Turnați totul într-o formă de tort (Ø 24 cm) și coaceți-l cca. 40 de minute. Lăsați blatul să se răcească în formă.
2. Încălziți într-o tigaie mierea și zahărul și lăsați-le să se caramelizeze. Adăugați miezul de nucă. Întindeți totul pe o folie de aluminiu, lăsați-l să se răcească, apoi mărunțiți-l fin.
3. Bateți frișca și adăugați întăritorul. Tăiați blatul orizontal de 2 ori. Ungeți cele 2 blaturi de jos cu marmelada de portocale și câte 1/5 din frișcă. Presărați pe fiecare și cu puțin caramel cu nucă.
4. Așezați blaturile unul peste celălalt și îmbrăcați tortul în frișcă. Presărați restul caramelului și ornați cu cireșe.
Poftă bună!
Timp de preparare: 50 de minute.
320 kcal/porție
Prăjitură cu mac
Ingrediente (12 porții):
Blat: • 180 g făină • 60 g zahăr • 1 praf de sare • 100 g unt • 2 gălbenușuri.
Cremă: • 100 g mac • 180 ml lapte • 1 lingură zahăr • 2 plicuri zahăr vanilinat • 1 lingură griș • 4-5 linguri frișcă • 1/2 linguriță coajă de lămâie • cca. 40 g zahăr • 1 ou • 1 abuș • 100 g zahăr pudră • 350 g brânză de vaci • 150 g iaurt • 2 linguri suc de lămâie • 2 linguri amidon.
Preparare:
1. Amestecați făina cu zahărul și sarea. Adăugați untul și gălbenușurile și frământați un aluat. Înfășurați-l în folie și lăsați-l cca. 1 oră la rece.
2. Întindeți-l pe o suprafață presărată cu făină, apoi tapetați cu el o formă de sufleu (Ø 26 cm).
3. Fierbeți 180 ml lapte cu 1 lingură zahăr și 2 plicuri zahăr vanilinat, dați în clocot. Luați vasul de pe foc, adăugați o lingură de griș, macul, reașezați-l pe foc, lăsați-l să fiarbă încet. Când se îngroașă, luați-l de pe foc. Când se răcește, amestecați-l cu frișca și coaja de lămâie, îndulciți-l cu zahăr dacă e cazul și întindeți-l pe blat. Încingeți cuptorul la 175ºC.
4. Separați oul. Bateți ambele albușuri și încorporați zahărul pudră. Amestecați brânza cu iaurtul, gălbenușul, sucul de lămâie și amidonul. Încorporați spuma de ou, întindeți-o peste mac și coaceți prăjitura 45 de minute.
Spor la treabă și poftă bună!
Timp de preparare: 60 de minute.
300 kcal/porție
Comments
You may also like
-
30 Sep
Tort catifelat cu cremă de cafea
Secretele BucătărieiTort catifelat cu cremă de cafea – Hai sa facem acest tort catifelat cu cremă ...
-
31 Oct
Ispite dulci cu fructe – trei retete delicioase
Secretele BucătărieiTort cu mango și cremă de brânză – un gust rafinat Ingrediente (12 porții): Aluat: ...
-
17 Nov
Tartă aromată cu gutui
NutrițieSavureaz-o alături de un pahar cu lapte cald! Blat: 240 g făină, 150 g margarină, ...
-
20 Nov
File de pui, marinat
Secretele BucătărieiIngrediente (1 porție): •1 file de pui (150 g) •2 linguri ulei de măsline •100 ...