Prăjituri cu mac – delicios de dulci

04 January of 2010

Prăjitură cu mere și mac

Ingrediente pentru 12 porții: 20 g drojdie 85 ml lapte 200 ml făină 50 g zahăr 50 g unt moale 1 praf de sare.

Pentru crema cu mac: 125 ml lapte 30 g unt 30 g griș 125 g mac 75 g zahăr eventual 2 linguri rom.

Pentru crema cu brânză: 2 gălbenușuri 2 linguri unt 50 g zahăr 1 plic zahăr vanilinat 2 linguri lapte 300 g brânză de vaci 2 lingurițe amidon zeama și coaja rasă de la 1 lămâie 6 mere. În plus: 3 linguri unt topit.

Preparare:

Prajitura cu mere si mac / Foto: Hubert Burda Medien

Prajitura cu mere si mac / Foto: Hubert Burda Medien

1. Amestecați drojdia cu lapte cald, frământați-o cu restul ingredientelor pentru aluat. Lăsați-l să crească, acoperit, la căldură.

2. Pentru crema cu mac, fierbeți laptele cu untul, încorporați grișul, dați în clocot și lăsați să se umfle. Adăugați macul, zahărul și romul.

3. Pentru crema de brânză, frecați bine gălbenușurile cu untul, zahărul și zahărul vanilinat. Încorporați laptele, brânza, amidonul, coaja de lămâie și jumătate din zeama de lămâie.

4. Încingeți cuptorul la 180ºC. Frământați din nou aluatul, întindeți-l și puneți-l într-o formă rotundă, unsă în prealabil. Lăsați-l 15 min. Curățați merele, scoateți-le sâmburii prin partea de jos, crestați-le și stropiți-le cu zeamă de lămâie. Alternați peste aluat crema de mac și cea de brânză. Puneți merele, stropiți-le cu unt și coaceți 45 min.

Spor la treabă!

Timp de preparare: 1 oră

coacere: 45 min.

250 kcal/porție

Tort cu mac și nuci

Ingrediente (20 de porții):

Blat: 5 ouă 100 g zahăr 1 pachețel zahăr vanilinat 125 g făină 2 linguri amidon 75 g mac măcinat.

Umplutură și ornament: 150 g miere lichidă 7 linguri zahăr 300 g miez de nucă, măcinat 500 ml frișcă 2 plicuri întăritor frișcă 200 g marmeladă de portocale câteva cireșe.

Preparare:

Tort cu mac si nuci / Foto: Hubert Burda Medien

Tort cu mac si nuci / Foto: Hubert Burda Medien

1. Încingeți cuptorul la 180ºC. Separați ouăle. Bateți gălbenușurile cu 3 linguri apă fierbinte, zahărul și zahărul vanilinat. Bateți albușurile spumă și încorporați-le în crema de gălbenușuri. Amestecați făina cu amidonul și macul și presărați-le peste crema de ouă. Turnați totul într-o formă de tort (Ø 24 cm) și coaceți-l cca. 40 de minute. Lăsați blatul să se răcească în formă.

2. Încălziți într-o tigaie mierea și zahărul și lăsați-le să se caramelizeze. Adăugați miezul de nucă. Întindeți totul pe o folie de aluminiu, lăsați-l să se răcească, apoi mărunțiți-l fin.

3. Bateți frișca și adăugați întăritorul. Tăiați blatul orizontal de 2 ori. Ungeți cele 2 blaturi de jos cu marmelada de portocale și câte 1/5 din frișcă. Presărați pe fiecare și cu puțin caramel cu nucă.

4. Așezați blaturile unul peste celălalt și îmbrăcați tortul în frișcă. Presărați restul caramelului și ornați cu cireșe.

Poftă bună!

Timp de preparare: 50 de minute.

320 kcal/porție

Prăjitură cu mac

Ingrediente (12 porții):

Blat: 180 g făină 60 g zahăr 1 praf de sare 100 g unt 2 gălbenușuri.

Cremă: 100 g mac 180 ml lapte 1 lingură zahăr 2 plicuri zahăr vanilinat 1 lingură griș 4-5 linguri frișcă 1/2 linguriță coajă de lămâie cca. 40 g zahăr 1 ou 1 abuș 100 g zahăr pudră 350 g brânză de vaci 150 g iaurt 2 linguri suc de lămâie 2 linguri amidon.

Preparare:

Prajitura cu mac / Foto: Hubert Burda Medien

Prajitura cu mac / Foto: Hubert Burda Medien

1. Amestecați făina cu zahărul și sarea. Adăugați untul și gălbenușurile și frământați un aluat. Înfășurați-l în folie și lăsați-l cca. 1 oră la rece.

2. Întindeți-l pe o suprafață presărată cu făină, apoi tapetați cu el o formă de sufleu (Ø 26 cm).

3. Fierbeți 180 ml lapte cu 1 lingură zahăr și 2 plicuri zahăr vanilinat, dați în clocot. Luați vasul de pe foc, adăugați o lingură de griș, macul, reașezați-l pe foc, lăsați-l să fiarbă încet. Când se îngroașă, luați-l de pe foc. Când se răcește, amestecați-l cu frișca și coaja de lămâie, îndulciți-l cu zahăr dacă e cazul și întindeți-l pe blat. Încingeți cuptorul la 175ºC.

4. Separați oul. Bateți ambele albușuri și încorporați zahărul pudră. Amestecați brânza cu iaurtul, gălbenușul, sucul de lămâie și amidonul. Încorporați spuma de ou, întindeți-o peste mac și coaceți prăjitura 45 de minute.

Spor la treabă și poftă bună!

Timp de preparare: 60 de minute.

300 kcal/porție



Comments

comments

Previous:

Paste ademenitoare

Next:

Ispite delicate cu iaurt și brânză

You may also like

Post a new comment