Legume tinere, pentru forțe proaspete în fiecare zi!

05 June of 2011

Foto: Hubert Burda Media

Tocăniţă de legume cu ouă fierte
Ingrediente (4 porții): •500 g gulii •500 g morcovi •1 lingu­ră ulei de rapiță •500 g cartofi noi •750 ml supă •piper •200 g mazăre congelată •4 ouă •cca 2 lingurițe amidon •200 g smântână fermentată •1 legătură ceapă verde
1 Se pregătesc legumele; se taie guliile bețișoare și morcovii se taie cuburi. Ambele se călesc puțin în ulei. Se decojesc cartofii, se spală și se adaugă întregi; se călesc puțin împreună. Se toarnă supa și se piperează; se fierb toate cca 15 min. Se fierb ouăle tari cca 10 min.
2 Se trec ouăle prin jet de apă rece, se decojesc și se taie în opt. Se adaugă amidon la tocăniță, ca să se îngroașe; se ia apoi de pe foc. Se adaugă smântână și se decorează cu bucățele de ouă și rondele de ceapă verde.
Preparare: 30 minute; Per porție: 370 kcal; Proteine: 19 g; Grăsimi: 15 g; Carbohidrați: 35 g

Gulii umplute cu spanac și brânză, într-un sos minunat de roșii
Ingrediente (4 porții): •60 g boabe de grâu •4 gulii mari •1 ceapă •1 mână spanac •sare, piper •4 linguri smântână •4 linguri cașcaval ras •4 frunze varză albă •1 cățel de usturoi •200 g roșii decojite (cutie) •1 linguriță cimbru uscat • nucșoară rasă •200 ml supă
1 Se lasă grâul să se înmoaie peste noapte. Se încinge cuptorul la 160ºC. Se pregătesc legumele. Se pun deoparte frunzulițele de gulie; se taie câte un căpăcel reprezentat de pătrimea superioară a fiecărei gulii; apoi guliile se golesc de miez și acesta se taie cuburi. Se curăță și se toacă ceapa. 2 Se opărește puțin spanacul în apă cu sare. Se trece prin jet de apă rece și se stoarce; se toacă, apoi se amestecă împreună cu boabele de grâu scurse de apă, ceapa, jumătate din cantitatea de cuburi de gulie, 2 linguri de smântână și cașcaval. Guliile se umplu cu acest amestec și se așază într-o formă de sufleu unsă. 3 Se taie fâșii varza și usturoiul. Ambele se amestecă împreună cu roșiile, cimbrul și restul de pulpă de gulie; se condimentează. Se repartizează de jur împrejurul guliilor și se toarnă apoi 100 ml supă; se coace la cuptor cca 45 min. Se toarnă restul de supă, deasupra guliilor. Se adaugă în sos restul de smântână și se condimentează. Se presară frunzulițe de gulie.
Preparare: 40 minute; La înmuiat: 8 ore; La foc: 45 minute; Per porție: 220 kcal; Proteine: 11 g; Grăsimi: 10 g; Carbohidrați: 19 g


Tartă cu spanac o gustare vegetariană
Ingrediente (4 porții): •125 g unt •250 g făină •1 praf sare •500 g spanac •250 g brânză telemea •200 g smântână •4 ouă •piper •boia •1 linguriță rozmarin tocat •1 linguriță salvie tocată •2 căței de usturoi
1 Se taie cuburi untul și se frământă un aluat cu făină, sare și 3 linguri de apă rece. Pe planșeta tapetată cu făină se întinde o foaie din acest aluat și se îmbracă în ea o formă de tartă (Ø 28 cm). Se ridică o margine înaltă și se dă forma la frigider cca 1 oră. 2 Se pregătește spanacul. Se opărește în apă cu sare și se trece prin jet de apă rece; se stoarce și se toacă grosier. Se taie cubulețe brânza. 3 Se încinge cuptorul la 180ºC. Se bat ouăle cu smântână și se condimentează cu sare, piper și boia. Se amestecă spanacul cu brânză și verdeață; se adaugă usturoiul pisat. Amestecul de legume se repartizează pe blat, se piperează și se toarnă deasupra amestecul de ouă; se coace tarta la mijlocul cuptorului cca 50 de minute.
Preparare: 35 minute; Răcire: 1 oră; Coacere: 50 minute; Per porție: 860 kcal; Proteine: 28 g; Grăsimi: 60 g; Carbohidrați: 50 g


Pui cu legume de primăvară pe placul celor mari și mici deopotrivă
Ingrediente (4 porții): •1 conopidă •1 legătură morcovi •600 g file de piept de pui •sare •cca 3 linguri făină •2 linguri ulei de rapiță •1 lămâie •500 ml supă •1 legătură hasmațuchi •1 lingură amidon •100 g smântână •piper
1 Se pregătesc legumele. Se despart buchețelele de conopidă. Se taie morcovii bucățele. Se sărează bucățile de carne și se tăvălesc prin făină. 2 Se prăjește carnea în ulei. Se stoarce lămâia și sucul se adaugă la carne, împreună cu 400 ml supă. Se adaugă legumele și se acoperă vasul; se lasă să fiarbă înăbușit la foc moale cca 15 min. Se scot carnea și legumele, iar sosul se stinge cu restul de supă. 3 Se toacă hasmațuchi. Se dizolvă amidonul în apă; se înglobează în sos cu smântâna și se lasă să dea în clocot; se condimentează. Se taie carnea felii și se încălzește puțin în sos, împreună cu legumele și hasmațuchi.
Preparare: 25 minute; La foc: 15 minute; Per porție: cca 340 kcal; Proteine: 41 g; Grăsimi: 13 g; Carbohidrați: 15 g

Comments

comments

Previous:

Dulciuri cu pandispan. Trei retete delicioase

Next:

Savoarea cărnii tocate

You may also like

Post a new comment