Legume la cuptor, mancare delicioasa de iarna

22 January of 2018

Legume la cuptor, preparate dupa aceasta reteta este o mancare lejera si extrem de gustoasa. Perfecta in lunile de iarna cand nu ai foarte multe legume proaspeta la indemana. O sa fi suprinsa cat de buna poate sa fie aceasta combinatie simpla. Se pot folosi orice fel de legume, dar rosiile, ceapa, usturoiul si mult cimbru sunt ingredientele obligatorii.

Am ales o varianta mai bogata, cu dovlecei (zucchini galbeni si verzi, pe care ii gasesti in orice mare magazin) si cartofi. Pentru legumele la cuptor ai nevoie o ceapa galbena mare, trei catei de usturoi, doi dovlecei, patru – cinci rosii proaspete, doi cartofi albi, sare, piper, trei linguri cu ulei, cimbru uscat (circa o lingura plina) si, pentru final, doua linguri de parmezan ras.

Incepe prin a toca in bucati mari ceapa. Caleste-o in putin ulei (o lingura), apoi adauga usturoiul tocat fin sau pisat. Pune un strop de sare si lasa ceapa si usturoiul sa se caramelizeze usor. In timpul acesta curata si taie in felii cartofii, dovleceii si rosiile.

Pune ceapa calita intr-o tava care merge la cuptor, apoi aseaza, alternativ, feliile de dovlecei, rosii si cartofi. Stropeste cu restul de ulei, pune cimbu, sare si piper. Acopera cu o folie de aluminiu si pune tava in cuptor (bine incins in prealabil), vreme de 30-40 de minute, la foc potrivit.

Scoate tava, inlatura folia de aluminiu, presara parmezanul ras (sau alta branza uscata rasa) si intoarce tava in cuptor pentru inca 15 minute. Serveste legumele calde simple sau cu iaurt ori smantana sau alaturi de carne sau peste la gratar. Este absolut delicios!

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Bunătăți din Thassos, 
Insula de Smarald

Next:

Clătite pe săturate, dulci sau sărate

You may also like

Post a new comment