Cutia cu biscuiti pentru Mos Nicolae

04 December of 2015

O cutie frumoasă de tablă sau de carton plină cu biscuiți de casă, aromați și dulci este completarea ideală pentru darurile lui Moș Nicolae. O astfel de cutie de biscuiți de casă poți pregati și pentru copiii prietenilor, pentru colegii tăi și de ce nu, chiar pentru Moș Nicolae sau Moș Crăciun în persoană.
 
Ideal este ca în cutia de biscuiți să die cel puțin vreo trei feluri de biscuiți, așa că am adunat cele mai bune rețete.  Toate se face ușor, sunt spornici. Mai mult se poat face cu câteva zile înainte de sărbători, pentru că în 24-48 de ore devin și mai fragezi.

Citeste si: Există sau nu există?

Cutia cu biscuiti pentru Mos Nicolae (4)

Biscuiți parfumați cu portocale confiate

Pentru circa 25 de biscuiți ai nevoie de 100 de grame de făină, o linguriță de scorțișoară, o linguriță de pudră de ghimbir, o linguriță de nucșoară proaspăt rasă, o linguriță de praf de copt, o de linguriță de sare, 50 de grame de zahăr brun, o lingură de lapte, 75 de grame de unt, două linguri de coajă de portocală confiata, tocată fin, migdale sub formă de fulgi, pentru ornat (opțional).

Într-un castron, amestecă făină, scortișoara, ghimbirul, pudra de nucșoară, praful de copt, sarea, zahărul, laptele, untul moale și coajă de portocală tăiată fon. Amestecă totul bine cu mână până ce devine un aluat omogen.

Întinde o foaie de aluat pe o suprafața de lucru presărată cu făină, de 0,5 centimetri grosime. Folosind forme pentru biscuiți tăie biscuiții și așează-i în tavă. Decorează biscuiții cu fulgi de migdale. Poți să folosești și biluțe de zahăr.

Coace biscuiții pentru 15-20 minute, sau până când devin aurii. Scoate-i din tavă imediat ce sunt gata.

Citeste si: Masa perfecta de Craciun
Cutia cu biscuiti pentru Mos Nicolae (2)

Biscuiți de turtă dulce

Rețetă este clasică și simplă. Pentru circa 25 de biscuiți ai nevoie de 75 de grame de zahăr brun, trei linguri cu miere sau melasă, o linguriță de pudra de scorțișoară, o linguriță de pudra de ghimbir (da prăjiturilor o aromă specială, dar te sfătuiesc să-l folosești doar dacă îți place), un vraf de cuțit de cuișoare pisate, puțină coajă de portocală, 100 de grame de unt, 250 de grame de făină, jumătate de plic de bicarbonat de sodiu.

Pune zahărul, mierea și condimentele într-un vas. Adaugă o lingură de apa, pune pe foc și amestecă până ce totul se omogenizează și ajunge să fiarbă. Da deoparte, lasă să se răcorească puțin și adaugă untul, apoi bicarbonatul și amestecă bine. Pune făină încet amestecând până rezultă un aluat fîn. Poți depăși cantitatea de făină, până ce aluatul arată că o plastilină moale. Întinde aluatul folosind un sucitor și pudră de scorțișoară (eventual amestecată cu zahăr pudră). Tăie  în forme și coace biscuiții în cuptorul încins în prealabil, 10-15 minute.

Lasă biscuiții să se răcorească în tavă înainte de a-i scoate, pentru fierbinți sunt foarte moi, dar dacă se răcesc devin crocanți.

Citeste si: Puterea secretă a aromelor
Cutia cu biscuiti pentru Mos Nicolae (5)

Biscuiți cu vanilie

Sunt excepțional de buni, fragezi și aromați. Ca să faci circa 30 de biscuiți ai nevoie de 175 de grame de unt, 85 de grame de zahăr, o linguriță de esența veritabilă de vanilie, 225 de grame de făină, 75 de grame de fistic mărunțit și 75 de grame de stafide.

Pregătește tavă pentru copt. Trebuie unsă cu puțină grăsime sau tapetata cu o foaie pentru copt. Amestecă untul moale cu zahărul și vanilia. Adaugă făină, apoi fisticul (mărunțit) și stafidele. Rehidrateaza în apa fierbinte stafidele înainte.
Pune aluatul finalizat pe o folie de plastic și formează un sul cu diametrul de cinci centimetri. Pune-l la congelator pentru o oră (aluatul poate fi păstrat în congelator pentru trei luni și scos când ai nevoie).

Scoate sulul de aluat și tăie felii de un centimetru și jumătate grosime. Pune-le în tavă pentru copt și coace fursecurile circa 20 de minute, în cuptorul bine încins, la foc potrivit. Fursecurile se scot din tavă când s-au răcit bine. Sunt absolut delicioase. În loc de fistic și stafide poți pune nuci și coajă de portocală din dulceața, sau orice fel de alte fructe confiate.

Evident că poți pune pe fursecuri înainte de a le coace o jumătate de nucă, alune măcinate, boabe din dulceața.

Citeste si: Caut rochie decentă între două vârste!
Cutia cu biscuiti pentru Mos Nicolae (6)

Biscuiți cu ciocolată

Pentru 30-40 de biscuiți (în funcție de cât de mari îi faci) ai nevoie de 350 de grame de făină integrală (poți să folosești și făină neagră și făină de ovăz și făină de secară sau un amestecă de făinuri), o linguriță rasă de bicarbonat de sodiu, un vârf de linguriță de sare, 225 de grame de unt, 300 de grame de zahăr brun, o linguriță de extract de vanilie veritabil, două ouă, 200 de grame de ciocolată neagră, mărunțită în bucățele mici.

Unge o tavă cu unt și tapeteaz-o cu făină sau hârtie de copt. Într-un castron, combină făină, praful de copt și sarea. În alt castron, amestecă bine untul, zahărul și extractul de vanilie până devine o cremă. Adaugă pe rând ouăle și amestecă bine după fiecare. Adaugă amestecul uscat și omogenizează. La final  adaugă ciocolată bucățele și mai amestecă puțin.

Rulează aluatul într-o folie de plastic, într-un sul cu diametrul de 4-5 centimetri că un salam. Formează două sau trei “salamuri” că să-ți fie mai ușor. Le poți congela până în momentul în care le folosești. Dacă vrei să le coci imediat, lasă-le la congelator pentru 15 de minute, apoi tăie-le că și cum ai tăia felii de salam, cu grosimea de un centimetru. Unge o tavă cu unt și tapeteaz-o cu făină sau hârtie de copt. Așează biscuiții la distanță unul de altul și coacei timp de 10-15 minute, la foc moale în cuptorul foarte bine încins.

În loc de ciocolată poți pune semințe de floarea soarelui, dovleac, susan sau un amestec de semințe. Sunt sănătoși și foarte gustoși.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/



Comments

comments

Previous:

Cel mai bun chec din lume

Next:

Bun si variat: piureul de cartofi

You may also like

Post a new comment