Cipsuri de legume si fructe, alternativa sanatoasa

23 August of 2017

Preparate in casa chipsurile din legume si fructe sunt o alternativa care nu suporta comparatie cu produsele industriale pline de sare, grasimi si aditivi. Poti prepara chipsuri din legume – cartofi, morcovi, telina, sfecla si dovlecei si din fructe – mere, banane, gutui.

Secretul prepararii chipsurilor de casa sta in cat de subtiri sunt taiate feliile si in combinatia de arome care se adauga.

Pentru chipsurile din legume cele mai indicate sunt ierburile uscate – cimbu, patrunjel si telina, combinate cu boia de ardei iute (sau dulce), pudra de usturoi, piper si sare foarte fina. Foloseste ierburi uscate si foarte fin macinate. Proportiile ingredientelor se stabilesc in functie de gustul si preferintele fiecaruia. Combina dupa cum iti place toate aceste ingrediente.

Legumele trebuie taiate in felii foarte subtiri. Presara peste ele un praf de sare si amesteca-le bine. Lasa feliile de legume circa 30 de minute dupa care spala-le in apa rece si usuca-le bine pe un servet. Feliile se aseaza in tava si se pudreaza cu amestecul de ierburi, usturoi, boia si condimente. Chipsurile de legume se coc in cuptorul incins, la foc iute, circa 10-15 minute. Ca sa se usuce foarte bine lasa usa cuptorului putin deschisa. Se pot pastra in pungi de hartie, in locuri uscate cateva zile.

Chipsurile din fructe se fac dupa aceeasi metoda. Doar ca inlocuim sarea cu zahar pudra. Condimentele potrivite sunt pudra de scortisoara si vanilie. Fructele se taie in felii subtiri, se pudreaza cu amestecul de zahar pudra si mirodenii si se pun in tava, la foc iute, in cuptorul bine incins. Spre deosebire de legume, feliile de fructe, nu se mai spala in apa rece.

Poti pune in amestecul de zahar si mirodeni si pudra de migdale. Chipsurile vor si mai gustoase, dar si mult mai sanatoase.

Cateva secrete:
– Poti lasa si legumele si fructele cu coaja;
– Alege doar fructele si legumele foarte sanatoase;
– Chipsurile de legume si fructe sunt relativ moi, cand sunt scoase din cuptor. Se vor intari si devin crocante abia cand se racesc. Ia in calcul si acest detaliu atunci cand evaluezi daca sunt sau nu gata.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/



Comments

comments

Previous:

Pilaf cu masline – reteta bunicii

Next:

Orez cu lapte, desertul copilariei

You may also like

Post a new comment