Carnea de pasăre, o multitudine de gusturi

01 February of 2011

Foto: Hubert Burda Media

Gâscă crocantă
La final, hop, pe grătar!
Ingrediente (4 porții): •1 morcov •¼ bulb de ţelină •1 ceapă mare •1 gâscă mică (cca 4 kg) •1 fir pelin negru •sare, piper •1-2 linguri amidon
1 Se încălzeşte cuptorul la 180˚C. Se pregătesc legumele şi se taie cuburi morcovul, ţelina şi ceapa. 2 Se spală gâsca şi se usucă pe un şervet de bucătărie. Se culege pelinul. Se amestecă împreună cu sarea şi piperul şi se condimentează gâsca pe interior. La exterior se condimentează doar cu sare şi piper. Se înţeapă pielea de jur împrejur cu o scobitoare. Se aşază într-o tavă de friptură cu pieptul în jos şi se adaugă legumele. Se toarnă puţină apă şi se dă la cuptor cca 1 oră, se întoarce şi se lasă alte 2 ore la cuptor. Din când în când se stropește cu sosul format. 3 Se scoate gâsca din tavă şi se lasă alte 10 minute pe grătarul cuptorului. Se ia spuma sosului, se strecoară şi se leagă cu amidon, apoi se condimentează cu sare şi piper. Se potriveşte foarte bine cu varză roşie. Preparare: 20 de minute. Cca 890 kcal/porţie

Piept de curcan cu sos de portocală preparat la temperatură scăzută
Ingrediente (4 porții): •800 g piept de curcan •sare, piper •150 g prune uscate fără sâmburi
•3 linguri ulei •3 portocale •1 lingură piper verde marinat •4 cepe franţuzeşti •2 linguri zahăr •200 ml sos pentru carne de pasăre •80 g marmeladă de portocale •2 linguri unt rece
1 Se încălzeşte cuptorul la 90˚C. Se sărează şi piperează pieptul de curcan. Se crestează pe lungime, pe mijloc şi se umple cu prunele uscate. Se leagă apoi cu sfoară de bucătărie şi se prăjeşte în 2 linguri de ulei pe ambele părţi. Apoi se dă la cuptor pe o bucată de folie de aluminiu şi se lasă 2½ ore la foc încet. 2 Pentru sos se spală o portocală cu apă fierbinte, se usucă, apoi se dă pe răzătoare. Se curăţă toate portocalele, se îndepărtează pieliţa albă, se despart feliile şi se stoarce sucul din pieliţe. Se scurge piperul marinat şi se toacă. Se curăţă ceapa franţuzească, se taie cubuleţe şi se căleşte. Se caramelizează în zahăr, apoi se stinge cu sucul de portocale. Se toarnă sosul pentru carnea de pasăre, se dă într-un clocot şi se reduce focul. Se adaugă marmelada, feliile de portocală şi coaja, precum şi piperul verde, apoi se condimentează după gust. Se taie untul cuburi şi se adaugă în sosul care fierbe, apoi se serveşte lângă friptură. Preparare: 30 de minute. Cca 540 kcal/porţie


Pui umplut cu garnitură de cartofi la cuptor
Ingrediente (4 porții): •500 g cartofi •2 lămâi •1 pui (cca 1,5 kg) •sare, piper •10 căţei de usturoi •½ baton de scorţişoară •½ legătură salvie •3 linguri unt •2 fire de rozmarin •150 ml vin alb sec
1 Se curăţă cartofii, se taie felioare şi se fierb cca 10 minute în apă cu sare. Se taie lămâia felioare. Se curăţă usturoiul. Se încălzeşte cuptorul la 190˚C. Se spală puiul, se usucă pe un şervet de bucătărie, se condimentează, se umple cu câte 1/3 din cartofi şi felioarele de lămâie, precum şi cu 5 căţei de usturoi, scorţişoara şi salvia, apoi se leagă cu sfoară de bucătărie. Se prăjeşte puiul în unt pe ambele părţi, se aşază într-o tavă şi se adaugă lângă pui şi restul de cartofi, lămâie, usturoi şi rozmarin. 2 Se lasă totul cca 75 de minute la cuptor. Din când în când se stropeşte puiul cu vin. Preparare: 30 de minute. Cca 720 kcal/porţie

Pulpe picante pe orez și legume
Ingrediente (4 porții): •4 pulpe de pui (cca 180 g) •4 fire de cimbru •1 căţel de usturoi •1 lingură miere •2 linguri suc de lămâie •3 linguri ulei de măsline •sare, piper •250 g orez •1 vârf de cuţit curcuma măcinată •200 g roşii cherry •100 g spanac •1 lingură măsline negre fără sâmburi •2 linguri stafide
1 Se încălzeşte cuptorul. Se spală pulpele şi se usucă. Se curăţă cimbrul, căţelul de usturoi şi se taie mărunt. Se amestecă împreună cu cimbrul, mierea, sucul de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, puţină sare şi piper. Se ung pulpele cu acest amestec şi se dau la cuptor, pe grătar (cu tava dedesubt), cca 25 de min. Din când în când se stropesc cu acest amestec. 2 Se fierbe orezul cu 500 ml de apă, curcuma şi sare, se acoperă cu un capac şi se lasă 20 de minute la foc mic. Se pregătesc legumele. Se taie roşiile în jumătate. Se taie spanacul mare. Se căleşte împreună cu roşiile într-o lingură de ulei, până când s-a evaporat apa. Se taie măslinele şi se adaugă la legume împreună cu stafidele. Se scurge orezul, se amestecă cu legumele şi se condimentează. Se serveşte cu pulpele de pui. Preparare: 25 de minute. Cca 680 kcal/porţie


Friptură de curcan cu dressing de iaurt și capere
Ingrediente (4 porții): •2 linguri capere •1 ceapă franţuzească •1 roşie •100 g smântână dulce •150 g iaurt slab •1-2 linguri suc de lămâie •sare, piper •800 g cartofi •4 bucăți carne pentru friptu­-ră (a 150 g) •1 lingură unt topit •piper Cayenne •2 linguri sos pesto (borcan)
1 Se mărunțesc caperele, se toacă ceapa. Se spală roşia, se taie în jumătate, i se îndepărtează seminţele şi se taie cuburi mici. Se amestecă iaurtul, smântâna şi sucul de lămâie. Se adaugă caperele, roşia şi ceapa. Se condimentează dressingul cu sare şi piper şi se păstrează la rece. 2 Se încălzeşte cuptorul. Se spală cartofii, se înjumătățesc pe lung, se condimentează, se aşază într-o tavă cu grăsime şi se dau la cuptor 20 de minute. Se întorc din când în când. 3 Se spală carnea, se piperează şi se prăjeşte în untul topit 4-6 minute pe fiecare parte. Se sărează şi se presară puţin piper Cayenne. Se stropesc cartofii cu sosul pesto. Se aşază pe un platou preîncălzit şi se ornează totul, după gust, cu verdeaţă. Se serveşte cu dressingul. Preparare: 45 de minute. Cca 390 kcal/porţie

Pui cu ciuperci învelit în felii de şuncă
Ingrediente (4 porții): •4 buc. file din piept de pui (a 160 g) •500 g ciuperci champignon •5 fire salvie •2 cepe •2 linguri ulei •3 linguri cremă de brânză •1 ou •cca 8 lin­guri pesmet •sare, piper •8 felii subţiri de şuncă afumată •150 ml supă •100 g smântână
1 Se crestează fiecare bucată de carne. Se toacă mărunt 400 g ciuperci, salvia şi ceapa. 2 Se căleşte jumătate din ceapă într-o linguriţă de ulei, se adaugă jumătate din ciuperci şi se călesc. Se amestecă împreună cu salvia, crema de brânză, apoi se lasă la răcit. Se adaugă oul şi pesmetul și se condimentează. Se umple carnea crestată cu acest amestec, apoi se învelește în şuncă. 3 Se prăjește carnea în ulei, apoi se scoate, se înfăşoară în folie de aluminiu şi se dă 30 de min. la cuptor. 4 Se taie restul ciupercilor rondele. Se călesc cu ceapa în tigaie. Se toarnă supa, smântâna, se lasă totul 5 min. la foc, apoi se condimentează. Preparare: 40 de minute. Cca 660 kcal/porţie


Pui la tavă cu roşii şi un sos de roșii mediteraneean, aromat
Ingrediente (2 porții): •2 pulpe de pui •sare, piper •1 ceapă •2 căţei de usturoi •400 g cartofi •2 fire de rozmarin •2 linguri ulei de măs­line •200 ml supă •2 fire usturoi verde •1 borcan sos de roşii cu brânză pentru paste. 1 Se taie pulpele de la încheietură, se spală şi se usucă pe un şervet de bucătărie. Se condimentează cu sare şi piper. Se curăţă ceapa şi usturoiul. Se taie ceapa felioare şi se toacă usturoiul. Se curăţă cartofii şi se taie felioare. Se spală rozmarinul, se aleg acele şi se toacă. 2 Se încinge uleiul de măsline într-un vas. Se prăjesc pulpele şi se scot. Se călesc ceapa, usturoiul şi rozmarinul, amestecându-se continuu. Se adaugă cartofii şi se prăjesc puţin. Se condimentează cu sare şi piper. Se toarnă supa, se adaugă din nou pulpele, se acoperă cu un capac şi se lasă totul cca 25 de minute la înăbuşit. 3 Se pregăteşte usturoiul verde şi se taie inele. Se toarnă sosul peste pulpe şi se lasă alte 10-15 minute la înăbuşit. Cu puţin timp înainte de final se adaugă usturoiul verde. Se condimentează sosul cu sare şi piper. Pentru garnitură sunt foarte potrivite pastele sau o baghetă.
Preparare: 20 de minute. Cca 720 kcal/porţie




Comments

comments

Previous:

Torturi delicioase de servit la cafea

Next:

Prajiturile cu branza, pur si simplu irezistibile

You may also like

Post a new comment