Bun si variat: piureul de cartofi

07 December of 2015

Piureul de cartofi este una dintre cele mai simple si mai gustoase preparate. Orice stie sa-l faca si toata lume a il mananca cu pofta. Exista insa si preparate minunate unde piureul de cartofi este ingredientul de baza. iata cateva retete excelente, delicioase, simplu de facut si, nu in ultimul rand, sanatoase.

Inainte de a citi retetele tine minte un truc fabulos. Pune in piureul de cartofi pe care il prepari dupa reteta casei tale, un varf de cutit de nucsoara proaspat rasa. Rezultatul este greu de povestit!

Ardei umplut cu piure și brânză

Ingrediente (4 porții):

• 1 kg cartofi făinoși • sare • câte 2 ardei grași roșii și verzi • 2 cepe • 1 lingură unt • 250 ml supă • 200 g brânză telemea rasă • piper • nucșoară • 1 lingură semințe de floarea soarelui

Preparare:

1. Curățați cartofii, spălați-i, tăiați-i cuburi și fierbeți-i în apă cu sare cca. 15 minute. Pregătiți ardeii. Tăiați-le câte un capac, îndepărtați-le semințele, spălați-i și uscați-i pe un șervet de bucătărie. De asemenea, tăiați cuburi și miezul ardeiului de pe capacul  acestuia.

2. Curățați ceapa, tăiați-o cuburi și căliți-o în unt, amestecâd continuu, apoi puneți-o deoparte. Scurgeți cartofii, pasați-i și turnați peste ei jumătate din cantitatea de supă. Încorporați ceapa și 150 g din brânza rasă. Condimentați piureul cu sare, piper și nucșoară.

3. Încingeți cuptorul la 220ºC. Umpleți ardeii cu piureul pregătit și așezați-i într-o formă termorezistentă. Presărați-i cu restul de brânză și semințele de floarea soarelui. Turnați restul supei, coaceți ardeii cca. 35 de minute, eventual acoperiți-i după 20 de minute cu folie de aluminiu. Dacă doriți, ornați-i cu pătrunjel.

Timp de preparare: 45 de minute.

cca. 400 kcal/porție

Cartofi cu legumeCartofi cu legume

Ingrediente (4 porții): • 1 kg cartofi făinoși • sare • 300 g conopidă • 1 ceapă • 1 cățel de usturoi • 1 lingură unt • 3 morcovi • 100 ml supă • 50 ml lapte • 100 ml smântână • piper • nucșoară • 2 linguri unt topit • 4 felii kaizer afumat

Preparare:

1. Curățați cartofii, tăiați-i cuburi și fierbeți-i cca. 15 minute în apă cu sare. Pregătiți conopida, despărțiți-o în buchețele și fierbeți-o în apă cu sare cca. 10 minute. Curățați ceapa și usturoiul, tăiați-le fâșii fine și căliți-le în unt. Curățați morcovii, radeți-i și căliți-i, de asemenea.  Stingeți-i cu supă și lăsați totul să fiarbă încet. Scurgeți cartofii și adăugați-i, la fel conopida, laptele și smântâna. Dați într-un clocot. Pasați legumele. Condimentați-le cu sare, piper și nucșoară.

2. Încingeți untul topit într-o tigaie și prăjiți acolo feliile de kaizer, până devin crocante. Așezați cartofii pe o farfurie și presărați-i cu piper proaspăt măcinat, așezați șunca și ornați totul cu verdeață, eventual cu pătrunjel.

Timp de preparare: 25 de minute.

cca. 570 kcal/porție

Oua in sosOuă în sos de muștar și piure picant

Ingrediente (1 porție): • 2 ouă • 1 dovlecel mic (50 g) • 1 arpagic • 1 roșie • 1 linguriță margarină • 1 lingură frișcă • 1 vârf de cuțit supă instant • 1 linguriță amidon • 1/2-1 linguriță muștar iute • puțină miere • 1/2 pachet piure instant • 1 vârf de cuțit hrean

Preparare:

1. Fierbeți ouăle tari. Turnați apă rece peste ele și curățați-le de coajă.

2. Pregătiți legumele. Curățați dovlecelul și tăiați-l cuburi mici. Curățați arpagicul și tocați-l fin. Tăiați roșiile în patru, îndepărtați-le semințele, apoi tăiați-le cuburi.

3. Încălziți margarina , apoi căliți arpagicul. Adăugați cuburile de dovlecei și căliți-le, de asemenea. Adăugați 75 ml apă și smântână. Dați într-un clocot și adăugați supa instant. Adăugați amidonul și fierbeți cca. 1 minut. Condimentați cu muștar, miere, sare și piper. Adăugați cuburile de roșii și fierbeți sosul.

4. Pentru piure fierbeți 175 ml apă cu un praf de sare. Luați vasul de pe foc, adăugați laptele și încorporați piureul instant. Condimentați-l cu hrean. Serviți-l cu ouăle și sosul de muștar și dovlecei.

Timp de preparare: 25 de minute.

cca. 440 kcal/porție

Foto: Hubert Burda Medien

Foto: Hubert Burda Medien

Rulouri de pește cu piure cu portocale

Ingrediente (4 porții): 500 g cartofi sare 2 file de pește fără piele (a 350 g, somon sau pangasius) 8 felii bacon 2 crenguțe de rozmarin piper 2 portocale 2 căței de usturoi 2 linguri ulei de măsline cca. 50 ml supă

Preparare: 

1. Curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i cuburi, apoi fierbeți-i în apă cu sare cca. 15 minute. Spălați peștele, uscați-l pe un șervet de bucătărie, apoi tăiați-l pe lung în jumătate. Așezați bucățile de pește pe lung, pe câte 2 felii de bacon. Tocați rozmarinul. Presărați-l cu sarea și piperul peste pește. Rulați peștele în șuncă și fixați rulourile cu scobitori.

2. Stoarceți sucul unei portocale. Pisați usturoiul.

3. Încingeți uleiul într-o tigaie cu fundul dublu și prăjiți rulourile de pește 8-10 minute. La final căliți și usturoiul. Scurgeți cartofii. Adăugați supa și sucul de portocale și pasați cartofii ușor. Condimentați-i cu sare și piper. Curățați cealaltă portocală și tăiați-i mărunt feliile, încorporați-le și serviți-le alături de rulourile de pește. Ornați-le după cum doriți, cu puțină verdeață.

Timp de preparare: 40 de minute.

cca. 420 kcal/porție

Foto: Hubert Burda Medien



Comments

comments

Previous:

Cutia cu biscuiti pentru Mos Nicolae

Next:

Curcanul de Craciun, cea mai buna friptura

You may also like

Post a new comment