Se spune ca sunt o mama buna doar daca…

22 January of 2016

Fotolia_49908449_Subscription_LOricât de mult te străduiești ca ma­mă, vor exista mereu sceptici care vor ridica din sprâncene și vor spu­ne că nu faci bine ce faci. Sau se găsesc lucruri pe care ți le reproșezi chiar tu: prea aspră, prea generoasă, nu mi-am as­cultat copilul etc. La toate acestea se ada­ugă o mulțime de studii care îți spun ce și cum trebuie să faci. Stop! Prea multe metode, studii și opinii îți induc nesiguranță. Iată câteva răspunsuri la cele mai importante întrebări care le frământă pe mame.
…îmi alăptez copilul?“
Sigur, alăptatul este sănătos, s-a dovedit că are multe avantaje. Atât de multe, încât unii sunt indignați când o mamă nu vrea să alăpteze, fie din motive personale, fie pentru că circums­tanțele de mediu nu o permit. Dar e clar: femeile au dreptul să nu alăp­teze și nu este vorba de o crimă împotriva copilului. Acesta va avea mai mult de câștigat dacă mama lui este relaxată, nu dacă bea el cât mai mult lapte matern!

…pun pe masă numai legume proaspete?“
La ora actuală se întâmplă mai rar ca medicii să depisteze copii mal­nutriți. Alimentele noastre, cum ar fi legumele congelate, sunt de calitate, așa că sunt potrivite și pentru organismele în creștere. Sigur, este important ca cei mici să se alimenteze echilibrat și să aibă parte de vitamine și substanțe minerale. E minunat dacă gătești zilnic, dar dacă nu o faci, nu este o problemă – cât timp nu pui pe masă chipsuri.

…îi iubesc pe toți la fel?“
Iată o întrebare dificilă și dureroasă dacă stai s-o analizezi. De multe ori legătura unui părinte cu unul dintre copii este mai inten­să decât cu altul. Dar este normal, toți pă­rin­ții trec prin asta. Și nu e o problemă atâta timp cât nu arăți acest lucru și nu-l nedrep­tățești pe celălalt. Important este ca fiecare copil să se simtă iubit și acceptat.

…mă implic la școală?“
Chiar dacă alți părinți te privesc cu reproș  pentru că nu ești la curent cu fiecare detaliu, un lucru e clar: copilul tău e cel care merge la școală, nu tu. Și cât timp totul e în limite normale, își poate face temele și singur. Și nici nu trebuie să mergi la toate șe­dințele cu părinții. Doar în cazul în care copilul are nevoie de ajutor, nu trebuie să-l lași singur. Ascultă-l și întreabă-l ce are nevoie.

…îmi  sacrific tot timpul?“
Îl expediezi în parc ca să te relaxezi în cadă? Sau îl lași la bunici pentru că vrei și tu o seară romantică alături de soț? Foarte bine! Un copil nu trebuie cocoloșit permanent. El trebuie doar să simtă că timpul pe care îl petreci cu el îți produce bucurie.

…îi vorbesc despre sex?“
Aici răspunsul e clar: da! Chiar dacă avem impresia că cei mici au acces la multe informații, ei au totuși nevoie de noi, adulții, pentru a-i proteja de periculoasa cunoaștere incompletă și de imaginile nerealiste de pe internet. Cel mai bine este să nu existe o singură discuție mare, expli­cativă, ci mai multe con­versații relaxate despre sex. Despre sex, protecție, boli, dar și despre iubire, dorință și spaime.

…face multe cursuri?“
Calea de mijloc este cea mai bună. Un copil trebuie să aibă ocazia de a-și petrece timpul liber jucându-se sau făcând ceva util. Nici să stea ore în șir la televizor, însă nici să-i ocupi fiecare după-amiază cu câte o activitate. Discută în familie care sunt cele mai bune activități din punctul de vedere al timpului, dar și organizatoric și financiar. Dacă îi umpli mereu tu timpul, nu va învăța niciodată s-o facă singur.

Comments

comments

Previous:

Sarcina ii deprima pe viitori tati

Next:

5 puteri nebanuite pe care le capata copiii neglijati emotional

You may also like

Post a new comment