Școala online și riscurile internetului pentru copii

14 September of 2020

Internetul este o invenție revoluționară care vă ușurează și ție, și copilului tău viața pe multe planuri – putem să facem școală online, găsim informații extrem de utile cu o simplă căutare, putem participa la cursuri sau găsi teste și jocuri ce dezvoltă imaginația.

Dar poate fi și o capcană plină de hoți, criminali și psihopați. Și, ca să profiți doar de avantajele internetului, trebuie să te informezi corect. Tu știi cum să-ți ții copilul în siguranță când accesează internetul?

Astăzi, copiii au acces la internet chiar de la o vârstă fragedă pentru informații, relaxare și dezvoltare personală. Însă internetul are și o parte obscură, periculoasă. Ca atare, încearcă să fii tot timpul informată și la curent cu ce face copilul tău online.

6 Reguli de bază

 1. Familiarizează-te cu tehnologia ca să înțelegi cât mai mult din ceea ce face copilul tău!
 2. Urmărește-i activitatea pe toate conturile rețelelor de socializare și ai grijă să-i limitezi postările pe rețelele de socializare – copilul poate dezvălui fără intenție lucruri importante: stil de viață, situație financiară, adresă și alte date personale, indicii bune pentru hoți și hackeri, ba chiar și parole. Așa că stabilește clar niște reguli despre ce poate posta online. Dincolo de asta,
  ai grijă ca tot ce postează să fie privat/limitat listei de prieteni, pe care s-o știi și tu.
 3. Construiește o relație de încredere cu copilul tău, doar așa vei reuși să afli chiar de la el despre mesajele pe care le primește, ca să poți interveni dacă este cazul: bullying, întâlniri în viața reală cu necunoscuți din online, mesaje video cu un conținut emoțional ridicat etc.
 4. Pentru activitatea din rețelele de socializare și din browser, alege un antivirus care să aibă funcția de control parental, astfel încât să-i limitezi accesul la site-urile cu conținut nepotrivit (multe îl pot afecta emoțional – conținut violent, consum de droguri, sinucideri). Cu un astfel de antivirus, experiența celui mic va fi inofensivă.
 5. Educă-l astfel încât să folosească responsabil internetul, să se gândească oricând la consecințe. Pentru că ne dorim ca și alți copii să se simtă bine pe internet, trebuie să știe care sunt consecințele amenințărilor din partea colegilor/cunoscuților
  sub conturi false.
  6.Învață-l să nu poarte discuții cu străinii, indiferent de mediul pe care i se adresează: e-mail, facebook, snapchat – nu toți oamenii de pe internet sunt bine intenționați. Tocmai de aceea este indicat să urmărești discuțiile copilului tău și să-i s-o știi și tu.
  limitezi accesul la aplicațiile care nu păstrează un istoric al textelor.

Departe de viruși

E-MAILUL, ȘI EL PERICULOS

Dacă te-ai gândit vreodată că e-mailul e inofensiv, află că te-ai înșelat. Este unul dintre cele mai comune medii de a infecta calculatorul cu diverși viruși care îți fură datele. Copilul tău poate primi mesaje spam în care se regăsesc diverse linkuri.

Învață-l pe cel mic ca, dacă nu cunoaște persoana de la care a primit acel link, să nu-l deschidă, oricât de convingător ar fi textul ce-l însoțește. La fel se întâmplă cu atașamentele din e-mail. Dacă atașamentul este un fișier .exe, probabilitatea ca acesta să fie un virus este de 90%. Și e-mailurile despre câștiguri neașteptate pot fi la fel de tentante pentru un copil.

ÎN BROWSER

Toți copiii cu acces la internet sunt asaltați de foarte multe informații, imagini, reclame false pentru descărcarea unor jocuri sau pop-upuri infectate cu viruși și este nevoie de un singur click pentru a-ți virusa calculatorul. Iar textele ce însoțesc butoanele de descărcare sunt dintre cele mai convingătoare: „virus detectat, click aici“, „ai câștigat, click aici“, „vezi cea mai eficientă metodă“.

Dincolo de antivirus, apelează și la AdBlocker, care limitează din pop-upuri posibil virusate.

SIGURANȚA DATELOR

Virușii care ne afectează calculatoarele s-au schimbat radical în ultima vreme și nu mai urmăresc doar să ne încetinească procesorul și să-ți facă PC-ul nefuncțional, ci acum urmăresc să îți pretindă bani.

Mai exact, odată instalat, îți criptează datele, ele devenind inaccesibile. Mai apoi, ți se cer sume imense de bani ca să le recapeți – mulți le plătesc, pentru că pozele personale și documentele sunt importante. Dar nimeni nu-ți garantează că ți le vei recupera – în general, nimeni nu le mai recuperează.

Riscurile pe internet

ACCESAREA conținuturilor inadecvate vârstei: pornografie, violență, droguri, sinucideri etc.;
VIRUSAREA calculatorului și distrugerea datelor/cererea unei recompense în bani pentru a le recupera;
CYBERBULLYING, fenomenul prin care copilul este umilit online;
POATE FI URMĂRIT și abordat de persoane dubioase, cu intenții ascunse;
FURTUL DE IDENTITATE care poate provoca de la frustrări până la adevărate depresii prin afectarea imaginii;
AFECTAREA REPUTAȚIEI prin postarea de conținut pe care nu îl poate șterge (bullying);
DOWNLOAD ILEGAL al unor materiale supuse drepturilor de autor (muzică, filme), ce poate atrage sancțiuni;
DECLANȘAREA STĂRILOR DE DEPRESIE atât prin ceea ce postează colegii/amicii, cât și prin mesajele pe care le primește.

Citeste si: 13 muzee din întreaga lume pe care le poți vizita online

Text: Corina Matei. Sursa foto: iStock

Poti vedea toate revistele Ioana, in varianta electronica, aici

Comments

comments

Home­schooling. Școala în afara sistemului

Previous:

Home­schooling. Școala în afara sistemului

alimentatia sanatoasa a copiilor, inghetata, dieta copiilor, copil care mananca inghetata

Next:

Alimentația sănătoasă a copiilor. 4 sfaturi pentru părinți

You may also like

Post a new comment