Schitul din ținutul chihlimbarului – Aluniș (Colți)

25 August of 2013

În nordul județului Buzău, pe raza comunelor Colți, Bozioru și Brăești, au fost descoperite numeroase complexe rupestre…
Untitled-1
Comuna Colți din apropiere de Pătârlagele este cunoscută ca fiind, poate, singura zonă din România unde, cu puțin noroc, orice turist poate găsi bucăți de chihlimbar brut pierdute în colbul drumului sau ascunse printre rocile ce pavează albia râului.

Muzeul chihlimbarului
Deși chihlimbarul descoperit la Colți (numit rumanit) nu se poate compara cu marile rezerve existente în lume, este totuși încadrat de către numeroși geologi printre cele mai valoroase tipuri datorită calității și culorilor sale.
Untitled-1
O rășină de pin, fosilizată cu zeci de milioane de ani în urmă, chihlimbarul, denumit și ambră de către arabi, a fost considerat în Antichitate piatră magică datorită capacităților sale de ardere și de încărcare electrostatică. În anul 1980 s-a inaugurat la Colți Muzeul Chihlimbarului, ce prezintă o varietate de mostre provenite din zăcămintele exploatate în Munții Buzăului, precum și instrumente, obiecte de etnografie și bijuterii.
Untitled-1
Biserica Aluniș
Bisericuța cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” datează din anul 1274, fiind situată la 6 km distanță de centrul comunei. Potrivit legendei, biserica a fost lucrată în stâncă de către doi ciobani, pe numele lor Vlad și Simion. Lângă biserică se mai află trei încăperi săpate în munte, care au servit de-a lungul vremii drept chilii călugărilor.

Foto și Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Fuga pe plajă!

Next:

A simți românește se învață

You may also like

Post a new comment