Schi în Otztal – Raiul zăpezii

16 November of 2009

Foto:Ambasada Austriei

Foto:Ambasada Austriei

Alpii reprezintă pentru schiorii europeni, atât amatori cât și profesioniști, cel mai atractiv lanț muntos ca nivel al difi-cultății și lungimii pârtiilor. Din Austria și Slovenia și până în nordul Italiei sau su-dul Germaniei, Alpii formează un arc de cerc, lung de peste 1000 de kilometri, totalizând 128 de creste cu mai mult de 4000 de metri altitudine.

Valea Ötztal
Regiunea Tirol, land federal aflat în vestul Austriei, constituie una dintre cele mai cunoscute zone cu resorturi de schi din Europa. Valea Ötztal se desfășoară a-ici, de-a lungul a 65 km, asimilând pe întreaga sa lungime suprafața a cinci orașe și numeroase alte stațiuni, destinații ale sporturilor de iarnă. Devenită celebră la nivel mondial, ca urmare a descoperirii în anul 1991 a unui corp uman perfect conservat în gheață, intitulat Ötzi și datat în urmă cu cinci milenii, valea Ötztal reprezintă locul în care, anual, se dă startul sezonului de cupă mondială pentru schi și snowboard.
Costurile unui concediu pe aceste meleaguri sunt accesibile, diferența fiind reprezentată în general de prețurile privind închirierea echipamentului de schi și diferitele categorii de confort în sistemul cazării. Sezonul de schi poate atinge uneori și începutul lunii mai, iar un abonament oferă accesul, în medie, la peste 200 km de pârtii și 60 de instalații de cablu moderne.

Sölden și Obergurgl-Hochgurgl
Cea mai înaltă zonă de schi din Ötztal și una dintre cele mai apreciate din Austria, Sölden numără 34 de instalații pe cablu și 146 km de pârtie. Atracția principală o reprezintă trei vârfuri montane (Gaislachkogl, Tiefenbachkogl și Schwar-ze Schneid), dotate cu telescaun, la peste 3000 de metri altitudine și două zone de schi amenajate pe ghețari. Cei doi ghețari sunt uniți printr-un tunel, accesibil practicării schiului, lung de 170 de metri. Schiorii începători se pot bucura de pârtii pentru întreaga familie, late și cu unghiuri de înclinare reduse. Localurile pline de turiști până târziu în noapte, platformele de observație plasate în vârf de munte, dar mai ales celebrul Aqua Dome, compus din trei bazine cu apă termală, în aer liber, suspendate pe piloni, oferă o combinație perfectă între activitatea sportivă și momentele ideale de relaxare.
Obergurgl-Hochgurgl beneficiază de cel mai lung sezon de schi pe parcursul unui an, în cadrul unor condiții climaterice deosebite. Aici se află o sală de concert (la cea mai mare altitudine din Austria), unde se organizează evenimente speciale, prezentări sau serate dansante. Austria, patria sporturilor albe, pe zăpadă, merită vizita fiecărui turist, atras de farmecul sezonului rece, măcar pentru odată în viață.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Vatra Dornei, izvor de relaxare

Next:

Tărâm de vis Dubai – Paradisul din pustiu

You may also like

Post a new comment