Scapa de petele de pe haine!

27 January of 2017

Sos bolognese, ulei de măsline, căpșune suculente, vișine, vin roșu, cartofi prăjiți. Toate sunt delicioase, dar nu mai par atât de apetisante când ajung pe haine, pe fața de masă ori pe canapea, nu?

Trebuie să recunoaștem că 
pătatul hainelor se încadrează perfect în celebrele reguli ale lui Murphy. Adică ele se vor murdări direct proporțional cu doza de distracție pe care ți-o administrezi. De exemplu, când ești la un party, la un restaurant, la film etc. 
De aceea, regulile următoare te vor scoate rapid din încurcătură.

Lucruri înțelepte

1. Dacă pata te ia prin surprindere, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, nu vei avea la îndemână soluția potrivită să o îndepărtezi, dar, obligatoriu, 
o cufunzi în apă. Nu o lăsa să se usuce!
2. Ferește pata de căldură pentru 
că aceasta grăbește fixarea 
murdăriei în țesătură.
3. Dacă ai detergentul potrivit la îndemână, nu freca pata, ci las-o să stea puțin în solvent, apoi spal-o.

Pete grele, soluții ușoare

Te scoli de dimineață, îți faci un sandvici în fugă(1!), apoi savurezi o cafea aromată (2!); când ieși în stradă, grăbită fiind spre job, pășești într-o băltoacă (3!), iar seara te răsfeți cu un pahar de vin roșu (4!). Iată patru pete posibile. 
Cum scapi rapid de ele? Așa:

– Unt ori ulei – cufundă pata în apă călduță. Adaugă detergent, tamponând ușor murdăria. Scoate apoi țesătura din apă și pune pe zona respectivă un șervețel care să absoarbă uleiul.
– Cafea – pune pe pată puțină apă 
caldă amestecată cu oțet de mere. 
Apoi, vezi care este temperatura optimă a apei în funcție de material și bagă haina în mașina de spălat rufe. Repetă dacă este cazul. Evită detergentul pulbere pentru că acesta, de obicei, fixează pata în loc să o scoată.
– Noroi – cufundă haina în apă călduță și freacă materialul. Pune detergent și așteaptă să acționeze 20-30 de minute. Limpezește, iar dacă e nevoie, 
repetă procedura.
– Vin roșu – apa rece îți este aliat. 
Sărează murdăria și așteaptă câteva 
minute, apoi tamponează pata cu un 
detergent light sau pe bază de glicerină. Pune pe ea un șervețel sau un prosop 
absorbant. Limpezește și spală haina normal, ca și cum nu ar fi avut nicio pată.

Materialul și solventul

Nu știu altele cum sunt, dar eu când văd o pată… oftez! Și, imediat după aceea, mă uit să văd ce fel de material am murdărit ca să știu cu ce îi vin de hac. 
Acest pas este foarte important pentru că un detergent nepotrivit poate distruge țesătura definitiv. Verifică întotdeauna eticheta, pentru că acolo găsești informații despre modul de curățare.

– Bumbacul se curăță foarte bine cu apă. Cu toate acestea, dacă pata este mai greu de scos, este foarte bună o soluție pe bază de clor. Nu abuza de ea pentru că, pe termen lung, va distruge materialul și ferește mâinile și ochii. 
Recomandare: folosește solvenți ușori acizi ca sucul de lămâie sau oțetul de mere.
– Materialul sintetic se poate freca intens și nu va păți nimic, dar, dacă folosești un înălbitor pe bază de perhidrol, îl va topi pur și simplu.
Recomandare: folosește detergent normal sau, dacă pata este grasă, săpun 
lichid de vase.
– Mătasea e cel mai dificil de curățat. Ideal e să cureți pata cu apă, dar nu oricum. Nu trata pata individual, ci scufundă întreaga piesă vestimentară fiindcă altfel, deși vei scoate murdăria, vei păta țesătura cu… apă.
Recomandare: folosește un detergent soft, eventual unul special pentru hainele bebelușilor, pentru că de obicei acestea sunt pe bază de glicerină.
– Lâna se spală la temperaturi mici pentru că, altfel, intră la apă. Orice înălbitor va afecta iremediabil țesătura. 
Vestea bună este că există detergenți 
speciali pentru lână.
Recomandare: încearcă să duci haina cât mai repede la o curățătorie chimică. 
E mai scump, dar salvezi materialul.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

4 schimbări inteligente și ieftine care îți fac casa să arate de milioane

Next:

Cuptorul cu microunde: 
prieten de-o vară, prieten de-o viață?

You may also like

Post a new comment