Peste tot în păduri răsar toamna pălării delicioase din pământ. Așa că haideți să pornim la cules de ciuperci!
Dar ce sunt ciupercile, plante sau animale? Nici una, nici alta! Ciupercile sunt ciuperci. Ele formează un grup propriu, din care fac parte aproximativ 100.000 de specii – o varietate pe care o depășesc numai insectele. Dar ciupercile nu sunt doar bogate în soiuri, ci și în substanțe nutritive! În ciuda conținutului mare de apă (90%), ciupercile au o aromă minunată, iar când sunt uscate reprezintă o mirodenie de primă clasă! Ele însele trebuie condimentate abia la sfârșitul preparării – sărarea în prealabil le dă o consistență cauciucată. Iar spre deosebire de ciupercile de cultură, cele din pădure trebuie spălate sub jet de apă și apoi frecate până se usucă! Numai așa se curăță bine și reprezintă o savoare fie că sunt prăjite, fie călite sau gratinate!
Tocăniţă de ciuperci
Pentru 5 persoane: • 50 g ciuperci uscate • 1 kg ciuperci (hribi etc.) • 3 cepe mici • 50 g slănină afumată • 4 linguri ulei • 1 lingură făină • 1 lingură cacao • 200 g smântână • 2 frunze de dafin • 100 g sâmburi de caju măcinați grosier • sare • piper • zahăr • 1 legătură frunze de coriandru (tocate)
1 Ciupercile uscate se înmoaie timp de 30 de min. în ¾ l apă caldă. Ciupercile proaspete se curăță (eventual se taie în patru). Se prăjesc într-o oală mare, într-o lingură de ulei, ceapa tocată și slănina afumată, care apoi se scoate.
2 Ciupercile proaspete se călesc în 3 linguri de ulei, se tăvălesc prin făină și cacao și apoi se prăjesc 1 minut. Ciupercile uscate (cu tot cu apa), ceapa, slănina, smântâna și frunzele de dafin se adaugă și totul se lasă să clocotească 15 minute. 3 Sâmburii de caju se prăjesc într-o tigaie fără grăsime. Oala se ia de pe foc, se scot frunzele de dafin. Se condimentează cu sare, piper și o priză de zahăr. Se adaugă câte o jumătate din cantitatea de caju și de coriandru, celelalte jumătăți se presară deasupra înainte de servire.
Tagliatelle cu hribi
Pentru 4 persoane: • 400 g tagliatelle • sare • 400 g hribi • 1-2 linguri ulei • 1 ceapă • 1 cățel de usturoi • 50 ml vin alb sec • 200 g smântână • 2 linguri pătrunjel tocat • 1 lingură suc de lămâie • piper • nucșoară proaspăt măcinată
1 Pastele se fierb în apă cu sare. Ciupercile curățate se taie pe lungime în felii de 1 cm apoi se prăjesc în ulei. Se adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt. 2 Mai întâi se adaugă vinul, apoi smântâna și se lasă să clocotească. Se adaugă jumătate din pătrunjel. Sosul de hribi se condimentează cu suc de lămâie, sare, piper și o priză de nucșoară. 3 Pastele fierte se adaugă la hribi, se garnisesc cu restul de pătrunjel și se presară deasupra puțin piper măcinat.
Poftă bună! Iar dacă aveți rețete similare cu ciuperci, vă așteptam cu drag să ni le împărtășiți la comentarii sau la adresa de mail [email protected].
Comments
You may also like
-
11 Jan
Prajituri delicioase!
CulinarCu cremă de cafea, brânză și mac sau marțipan, vă prezentăm câteva idei de torturi ...
-
05 Sep
5 tipuri de dulceață pe care trebuie să le faci toamna aceasta
CulinarFierturi, bucătărie încinsă, timp, borcane: care fructe merită osteneala de a fi prelucrate? Iată cinci ...
-
20 Oct
Tort de portocale. Simplu de făcut și incredibil de bun
CulinarTortul de portocale făcut după această rețetă este incredibil de bun. Se face foarte simplu, ...
-
09 Oct
Supe exotice, pentru zile ploioase de toamnă
CulinarSupa și toamna merg perfect împreună. Intrată în categoria comfort-food, supa este un aliment complex: ...