Ușor de parcurs, Satu Mare grupează principalele sale opere arhitecturale în centrul vechi al orașului.
Situat în Câmpia Someșului și plasat pe ambele maluri ale râului cu același nume, orașul Satu Mare beneficiază de o climă temperată, cu perioade de iarnă mai lungi și mai reci decât în restul țării, ca urmare a situării în partea de nord a României, în apropierea graniței cu Ucraina. Descoperirile arheologice din Țara Oașului și din împrejurimi au reprezentat dovezi ale prezenței așezărilor umane pe aceste meleaguri încă din epoca bronzului.
Trecut și prezent
Cu o astfel de istorie pierdută în negura timpului, Satu Mare s-a dovedit un important centru economic și comercial începând cu secolul al XIII-lea. Cinci veacuri mai târziu a început intensul proces de urbanizare a localității, din perioada anilor 1700 mai păstrându-se însă, până în prezent, doar câteva edificii.
Populația orașului este formată în proporție de 60% din români și 40% cetățeni de origine maghiară. Orașul-reședință de județ s-a format prin unirea a două localități, Sătmar și Mintiu, în anul 1712. Trei ani mai târziu, Satu Mare a dobândit titlul de oraș liber regal. În prezent, frumoasa urbe din nordul țării se remarcă drept un important reper istoric și cultural.
Centrul vechi este dominat în partea de est de impunătoarea Catedrală Romano-Catolică, în sud-est de clădirea în stil neogotic a Muzeului de Artă, iar în partea de nord de clădirea Palatului Episcopal.
Muzeul Județean este una dintre cele mai importante instituții de cultură din întregul județ. Clădirea care găzduiește secția de artă a Muzeului Județean a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neogotic, fiind declarată monument de istorie și arhitectură, cunoscută în oraș sub numele de „Casa Vecsey”. Funcționând într-o clădire construită în anul 1889, în stil neoclasic, cu numai un etaj, Teatrul de Nord deține două secții, de română și maghiară, având la dispoziție, pe lângă sala de spectacole, și o sală Studio cu 100 de locuri.
Destinație de bifat
Turiștii români ar trebui să ajungă măcar o dată în acest frumos oraș ardelenesc. Drumul din București este unul destul de lung, distanța rutieră fiind de aproximativ 599 km. Durata medie parcursă cu automobilul este de 10–11 ore. Cu trenul din București, drumul durează în jur de
14 ore, fiind preferabil pentru turiști să achiziționeze bilet la vagonul cușetă.
Orașul Satu Mare dispune de aeroport, acesta fiind unul dintre primele aeroporturi din țară, luând ființă în anul 1936, prin decret regal.
Nu doar în oraș, ci și de jur împrejurul acestuia se află atractive locații pentru vizitatori. Printre cele mai importante regiuni turistice ale județului Satu Mare se numără zona Codru și Țara Oașului. Zona Codru abundă în peisaje pitorești, întâlnite la Hodișa, Oteloaia, Valea Bolzii sau Izvorul lui Pintea. În Țara Oașului, pe itinerarul Satu Mare – Sighetul Marmației, turiștii au posibilitatea de a admira o zonă complexă, cu peisaje superbe și obiective tradiționale, cu folclorul, arta populară și produsele gastronomice renumite.
Chiar și atunci când plouă sau când zăpada îngreunează circulația pe arterele principale ale orașului, Satu Mare rămâne o destinație urbană apreciată, un loc bogat în istorie, cultură și arhitectură.
Text: Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
09 Feb
Turism balneoclimateric – Bad Oeynhausen
CălătoriiSpa, relaxare, promenadă, aer curat, ape cu proprietăți curative și tratamente diverse… Renania de Nord-Westfalia ...
-
25 Aug
Singapore, un lux fascinant
CălătoriiSe spune despre Singapore că este perla cea mai de preț a Asiei de Sud-Est, ...
-
15 Apr
Boierii valahi și conacele lor fortificate
CălătoriiComplexul Muzeal Măldărești, aflat la nici 5 km depărtare de Horezu, este locul în care ...
-
12 Nov
Valea Cernei – Domogled pe urmele lui Hercule
CălătoriiLegenda povesteşte cum fiul lui Zeus şi al unei muritoare pe nume Alcmene, tânărul Alkeides, ...