Sindromul de tunel carpian

16 November of 2009

Foto:Guliver/Getty Images

Foto:Guliver/Getty Images

Sindromul de tunel carpian reprezintă o afec­țiune provocată de diferite accidentări sau de utilizarea excesivă a membrelor superioare și este caracterizată de simptome precum amorțeala, tremurul mâinii, senzația de arsură și înțepăturile din degete, având ca efect scăderea sensibilității tactile.

Caracteristici
Tunelul carpian este o for­mațiune anatomică aflată în partea opusă podului palmei, prin interiorul căruia circulă nervul median, care controlează o parte din mișcarea degetelor. Când acest spațiu este presat ca urmare a diferitelor activități, nervul median se comprimă, generând tulburări senzoriale și ale motricității. În timp pot avea loc, prin neinstituirea unui tratament, atrofieri ale musculaturii palmare. Primele simptome ale bolii apar noaptea, bolnavul trezindu‑se cu mâna amorțită și degetele umflate, rigide și dureroase. Afecțiunea netratată poate genera dureri difuze spre zona cotului, a umărului sau a cefei, devenind permanentă și ireversibilă.

Tratament
Diagnosticul presupune examen clinic și electromiografie (înregistrarea electrică a activității musculare). Prima metodă și cea mai simplă de vindecare se bazează pe administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene și aplicarea de atele pentru imobilizarea antebrațului. Cea de-a doua metodă face apel la intervenția chirurgicală, adresându-li-se pacienților care nu au reușit prin alte metode terapeutice să își amelioreze durerea. Medicul secționează ligamentul care formează unul din pereții tunelului carpian, eliberând presiunea ce acționează asupra nervului median. Boala poate fi prevenită sau ameliorată prin evitarea solicitării fizice, fiind o afecțiune care, tratată corespunzător, nu generează în timp sechele foarte grave.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Artrita reumatoidă

Next:

Eficiente: cataplasmele

You may also like

Post a new comment