Introvertit sau extrovertit

31 January of 2012

coka, 2012/Shuttestock.com

Fiecare dintre noi se caracterizează prin anumite trăsături specifice de personalitate, pe care le putem împărți în perechi: blând–dur, timid–curajos, lider– supus, puternic–slab, deschis–închis etc.
Dar prima pereche de trăsături psihologice esențiale sunt introversia și extraversia.
Introversia și extraversia (extroversia) sunt termeni utilizați de Carl Gustav Jung, psihiatru elvețian, pentru prima oară. El explică cele 2 trăsături bipolare prin mo­dalitățile diferite ale unui om de a-și utiliza energia și prin atitudini diferite.
Fiecare dintre noi petrece timp orientat către el însuși și orientat către ceilalți. Nu con­fun­dați introversia cu timiditatea și retragerea/izo­larea.
Pentru a afla de care parte (extro/intro) sunteți, luați-vă un minut și între­bați-vă care dintre următoarele descrieri vi se par mai aproape de natura voastră, cu care să vă simțiți mai confortabil.

Extraversia
Ești mai mult extravertă dacă te recu­noști în următoarea descriere:
● îmi place să îmi iau energia din implicarea în evenimente și în multe acti­vități. Sunt încântată când sunt printre oameni și îmi place să le dau energie celorlalți;
● îmi place să trec la acțiune și să determin lucrurile să se întâmple. Mă simt ca acasă în lume. În general înțeleg mai bine o problemă când o dezbat/discut cu cineva și când aud ce au ceilalți de spus.
Următoarele afirmații mi se potrivesc:
● sunt văzută ca o per­soană ce se simte bine în mijlocul oamenilor;
● mă simt confortabil în grupuri și îmi place să lucrez cu oamenii;
● am o gamă largă de prieteni și cunosc multă lume;
● uneori mă grăbesc să acțio­nez fără să gândesc prea mult înainte;
● înainte de a începe un proiect, uneori nu clarific ce și de ce vreau să fac.

Puncte tari și puncte slabe
Extrovertiții pot deveni manageri, oameni de vânzări, po­liticieni excelenți. Ei sunt foarte buni în situa­ții sociale. Întrucât ei își iau energia din in­te­racțiunea cu ceilalți, par neo­bosiți și vivace.
Plictiseala și sentimentul de singurătate sunt incoveniente ale acestui tip de personalitate care pot duce la comportamente distructive, doar pentru a sparge monotonia. Faptul că au ten­dința de a vorbi mai întâi, apoi de a gândi, poate duce apoi la regrete. Ei au nevoie să găsească și activități „singuratice“– exerciții fizice, să asculte muzică, să lucreze afară. Activitățile solo nu le vin mănușă extro­ver­ti­ților, dar ei pot găsi în lectură un mod plă­cut de a petrece timpul.

Introversia
Ești predominant introvertită dacă știi că:
● îmi place să îmi iau energie din idei, lecturi, imagini, amintiri și reacții ce sunt în mintea mea, în lumea mea interioară;
● de multe ori prefer să fac lucrurile singură sau cu unu–doi oameni cu care mă simt confortabil. Îmi ia timp să reflectez în așa fel încât să am o idee clară despre ceea ce vreau să fac și când mă decid să acționez. Uneori îmi place mai mult ideea decât lucrul în sine.
Următoarele afirmații mă definesc:
● sunt văzută ca o persoană reflexivă
sau rezervată;
● mă simt bine când sunt singură și fac lucrurile singură;
● prefer să cunosc puțini oameni;
● uneori reflectez prea mult și nu trec la acțiune suficient de repede;
● uneori uit să verific dacă ideile mele se potrivesc cu experiența/realitatea.

Puncte tari și puncte slabe
Mitul care circulă pe seama introvertiților e că sunt timizi, neprietenoși sau dis­tanți. Societatea folosește pentru ei cuvinte ca: taciturn, singuratic, suficient sieși, mândru etc.
Chiar dacă sunt privite ca puncte slabe, introvertiții pot fi și ei sociali, le trebuie doar pauze pentru a se reface energetic, altfel devin obosiți și cu proastă dispoziție. Nevoia de retragere diferă de la persoană la persoană, dar timpul optim le permite să se întoarcă proaspeți, revi­talizați și gata să intre din nou în joc.
Deși extraverții sunt în mod natural lideri,  nu înseamnă că persoanele introvertite nu au multe de oferit lumii din jur. Conform unui studiu efectuat de Forbes.com, 40% din personalul executiv sunt persoane identi­ficate cu trăsături introvertite. Bill Gates și Barack Obama fac parte din această categorie.

Cum e în dragoste?
Conflictele sunt inevitabile, dar pot fi gestionate, dacă înțelegi și accepți diferențele.
Specialiștii spun că…

 

Oana Pescaru

 

Dacă vrei să afli cum e în dragoste cu persoanele introvertite/extrovertite, dar și alte opinii ale specialiștilor, citește continuarea materialului în numărul 3/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.
Comments

comments

Previous:

Primele lecții de economie

Next:

Adevarul si numai adevarul?

You may also like

Post a new comment