De ce te doare stomacul când te enervezi

06 March of 2017

Multe persoane se plâng de dureri de stomac, fără a suferi de vreo boală anume. Pare un moft, dar nu este şi nici nu discutăm despre bolnavi închipuiţi. Gastrita pe fond de stres există şi are chiar şi o denumire populară: „nervi la stomac”.

Durerile apar din senin şi sunt puternice, dar analizele nu ne descoperă nimic de genul Helicobacter pylori, reflux biliar,  mecanism autoimun sau răspuns alergic, iar ecografiile, endoscopiile şi colonoscopiile nu evidenţiază nimic. În această situaţie, cel mai probabil suferiţi de gastrită pe fond de stres. „Bolile psihosomatice sunt mesaje ale corpului care nu pot fi exprimate în cuvinte, ele venind din subconştient”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Unii transpiră, altora le creşte tensiunea

„Tulburările funcţionale gastrice, fără cauze fiziologice, se mai numesc şi «stomac supărat». Stresul este cauza unor astfel de stări psihosomatice. Dacă unii oameni transpiră, altora le creşte tensiunea sau li se răcesc mâinile când sunt stresaţi, alţii se confruntă cu dureri puternice de stomac. Practic, stresul favorizează hiperaciditatea gastrică şi aşa pot apărea durerile”,explică dr. Luca.

Liber la calmante!

„Gastrita pe fond de stres nu poate fi ameliorată decât cu ajutorul calmantelor. Pentru a se reduce hiperaciditatea gastrică, medicul vă va recomanda sedatice şi psihoterapie, dar şi un regim alimentar adecvat. În acest fel veţi scăpa de arsurile la stomac, durerile de cap şi vărsăturile ce apar ca urmare a instalării gastritei pe fond de stres. Trebuie să beţi multă apă, ceaiuri şi sucuri naturale. În plus, trebuie să mâncaţi multe alimente cu fibre, în special fasole verde, cereale integrale şi legume şi fructe nedecojite. În plus, pâinea neagră, pastele din  grâu integral şi cartofii fierţi sunt alimente care vă calmează crizele de gastrită”, recomandă dr. Luca.

 

Afla mai multe  AICI

Comments

comments

Previous:

Poate mintea să vindece trupul?

Next:

Relaxarea de seară in 7 pasi simpli

You may also like

Post a new comment