Viața după cancerul de sân

02 November of 2016

Cea mai des întâlnită formă de cancer la femei, cancerul de sân, afectează anual aproximativ 8.000 de paciente din România. Depistată în stadii incipiente, boala se poate vindeca printr-un tratament corect care, de multe ori, include și operația de mastectomie.

Însă, odată ce au învins acest diagnostic grav, pacientele trebuie să înceapă recuperarea medicală, socială și emoțională, astfel încât viața după cancerul de sân să intre din nou în normalitate, atrag atenția specialiștii prezenți la conferința „Viața după cancerul de sân – recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor”, organizată de OrtoProfil București, cu ocazia Lunii Internaționale de Luptă împotriva Cancerului de Sân.  „OrtoProfil România își asumă un rol activ în recuperarea holistică a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân prin organizarea campaniei naționale de informare intitulată «Alături de pacienți în lupta împotriva cancerului de sân», ce a presupus organizarea unor workshopuri de informare în 10 localități din România, respectiv București, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Baia Mare, Ploiești, Bistrița, Iași, Suceava, Deva și Craiova, la care au participat 250 de femei diagnosticate cu cancer de sân”, a afirmat Frunda Gyorgy, Președinte OrtoProfil România, în cadrul conferinței de presă.

Drenajul limfatic și proteza externă de sân

Fizioterapeut Bogdan Goga, prezent la eveniment în calitate de director al OrtoProfil București, atrage atenția asupra importanței pe care pacientele ar trebui să o acorde perioadei de după tratament, motivând că lupta cu cancerul de sân se termină odată ce au fost tratate și rănile fizice și emoționale produse de boală. În acest context, Bogdan Goga amintește despre riscul apariției limfedemului brațului după operația de mastectomie: „Aproximativ 40% din paciente dezvoltă limfedem. Practic, acest lucru presupune umflarea progresivă a brațului aferent sânului extirpat din cauza dificultăților de circulație a limfei. Afecțiunea nu este deloc de neglijat deoarece provoacă greutăți în desfășurarea activităților zilnice, afectând semnificativ calitatea vieții. De aceea, recomandarea mea este ca, imediat după operație, pacienta să înceapă recuperarea medicală prin drenaj limfatic cu un fizioterapeut specializat în afecțiuni oncologice. Recuperarea are ca scop prevenirea sau ameliorarea limfedemului brațului, precum și menținerea mobilității și a funcționabilității umărului”.

Afla mai multe AICI

Citeste si:

  1. Nodulii mamari nu înseamnă, obligatoriu, cancer
  2. Puncţiile mamare îţi pot salva viaţa
  3. Ce inseamna pentru noi mancare sanatoasa?
  4. 7 lucruri pe care trebuie să le schimbi obligatoriu după 7 ani de folosire

Comments

comments

Previous:

Ora perfecta pentru medicamente. Tu le iei corect?

Next:

Lămâia este un remediu universal. 5 beneficii ale sale pe care sigur nu le știai

You may also like

Post a new comment