Șapte lucruri care favorizează apariția afecțiunilor digestive

07 November of 2016

Nu este niciun secret faptul că anumite afecțiuni sunt influențate în mod negativ de vreme. Printre acestea se numără și afecțiunile de tract digestiv, care se acutizează toamna și primăvara. Iată ce favorizează apariţia acestor boli şi cum ne putem feri de ele.

Fiecare dintre noi suferim cel puțin o dată în viață de o afecțiune digestivă, într-o formă mai ușoară (spre exemplu: diaree, constipație) sau mai gravă (de exemplu: ulcer gastro-duodenal, boala Crohn, boala celiacă, sindromul colonului iritabil). De altfel, afecțiunile tubului digestiv sunt printre cele mai frecvente în rândul populației din România. Este important să conștientizăm că sistemul digestiv reacționează la fiecare dintre alegerile noastre zilnice în ceea ce privește alimentația sau stilul de viață. Georgeta Ionescu, farmacist în cadrul Farmaciei Dona, prezintă cei mai frecvenți factori care determină apariția afecțiunilor de tip digestiv.

Fumatul și consumul de alcool

Efectele negative ale tutunului asupra plămânilor sunt bine cunoscute, mai puțin cele asupra sistemului digestiv. Fiecare organ din tract contribuie la digestie, aceasta începând la nivelul cavității bucale și terminându-se la nivelul rectului. Toxinele introduse în organism prin fumat afectează printre altele și mucoasa gastrică și pot provoca indigestie. În ceea ce privește consumul excesiv de alcool, în timp, determină apariția gastritei cronice, crește riscul de apariție a ulcerului gastro-duodenal, a pancreatitei acute sau cronice, a hepatitei alcoolice și cronice, determină formarea ficatului gras.

Regimul alimentar neadecvat

Consumul alimentelor iuți, prăjite, mâncarea prea fierbinte sau prea rece, mestecarea insuficientă, mesele luate la intervale neregulate sau înainte de culcare sunt doar câteva dintre exemple. Este important să avem un regim alimentar sănătos, să respectăm cu strictețe cele trei mese principale ale zilei și să acordăm timp ritualului zilnic de luare a mesei. De multe ori, mâncăm pe fugă, în fața calculatorului sau a televizorului, fără să acordăm suficientă atenție mâncării.

Stresul fizic și psihic

Emoțiile puternice prin care trecem, stresul zilnic își pun amprenta asupra întregului organism și, în special, asupra sistemului digestiv. Legătura strânsă dintre emoții și stomac este suprinsă în multe dintre expresiile noastre populare, cum ar fi: „fluturi în stomac”, „am un ghem în stomac” – nu trebuie să subestimăm puterea emoțiilor, ci trebuie să încercăm să le gestionăm corect.

Afla mai multe AICI

Citeste si:

  1. „Limitele nu există decât în mintea noastră“
  2. Osteoporoza, o maladie ce poate fi evitată
  3. „El a fost cea mai bună alegere atunci“ – Până unde poate merge compromisul romantic într-o relație?
  4. Bărbia dublă poate fi corectată

Comments

comments

Previous:

De ce doar 20% din cancerele ovariene sunt depistate precoce

Next:

De ce te simți abătută și neproductivă iarna? Cum să combați cu succes efectele vremii reci

You may also like

Post a new comment