România datoare cu milioane de euro la clinicile din străinătate!

28 June of 2016

Conform datelor publicate de OMS pentru anul 2014, principala cauză de mortalitate din România este reprezentată de bolile cardiovasculare,dublu față de media europeană. Aceste date aduc țara noastră pe primul loc, la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește mortalitatea prin boli cardiovasculare. Mai mult, dacă analizăm tratamentul acestor afecțiuni, cel puțin la nivelul anului 2013, România s-a situat pe penultimul loc din UE, după numărul de proceduri de angioplastie și de bypass, iar după dotarea cu angiografe, țara noastră este pe ultimul loc din Europa.

Specialiștii din domeniul chirurgiei cardiovasculare, total îndreptățiți, cer o finanțare corectă şi egală a operaţiilor, atât în sistemul public, cât şi în cel privat. Procedurile cardiovasculare sunt finanțate, în România, din sistemul public de asigurări sociale prin intermediul programelor naționale. Deși afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, Casa Națională de Asigurări de Sănătate alocă tratamentului curativ al acestor boli doar 4.5% din bugetul total.

Citeste si: Inimă sănătoasă? Da, e posibil!

Ne dorim să obținem îmbunătățirea finanțării pentru afecțiunile cardiovasculare și a accesului pacienților la tratamente, iar accesul instituțiilor medicale la programele naționale să se facă în mod nediscriminatoriu, indiferent de forma de proprietate – privată sau de stat – sau de localizarea geografică, astfel încât fondurile să urmeze pacientul”, a afirmat la conferință președintele comisiei de Cardiologie a MS, dr. Alexandru Voican.

Paradoxal, conform legislaţiei din România, intervenţiile cardiovasculare care nu pot fi realizate în spitalele publice din țară pot fi trimise în străinătate numai prin formularul E 112, atât în sistemul public cât și în cel privat din țara respectivă. De ce spun paradoxal? Fiindcă aceste intervenții pot fi realizate cu succes și în unitățile medicale private din România, numai că statul nu decontează aceste operații. De aceea, plătim în străinătate sume cuprinse între 30.000 și 40.000 de euro, în loc să decontăm unei clinici private 7.000 de euro, pentru aceeași intervenție din domeniul cardiovascular.

Mai mult, potrivit datelor prezentate, vineri, 24 iunie, în cadrul conferinței  internaționale de advocacy privind finanțarea afecțiunilor cardiovasculare în România, țara noastră are o datorie de peste 300 de milioane de euro către clinicile din străinătate pentru cazurile rezolvate cu ajutorul formularului E 112.

Medicul Cătălin Cârstoveanu, consilierului ministrului Sănătăţii prezent la conferință, a declarat că, în România şi în străinătate se pot opera 40% dintre copiii cu probleme cardiace din cei 900 care au nevoie.

Citeste si: Fac ce-mi spune inima?

Articol exclusiv online
Autor: Anca Ardeleanu

Comments

comments

Previous:

Conjunctivita. Cateva sfaturi

Next:

(P) Dacia Plant lansează o linie de produse naturale pentru sănătatea aparatului urinar

You may also like

Post a new comment