Dureri, dereglări hormonale, neplăceri digestive sau articulare, tulburări emoționale… Reflexoterapia te poate ajuta să învingi asemenea probleme prin reechilibrarea energetică a organismului.
Oasele, mușchii, sistemul nervos, stomacul, ficatul, plămânii, toate organele sunt „proiectate“ în cele mai mici detalii pe anumite părți ale corpului, în special pe tălpi (dar și pe mâini, pe urechi și pe față), ca pe o hartă. Prin masarea acestor zone reflexogene se poate acționa de la distanță asupra organului bolnav.
Ce este reflexoterapia
De ce crezi că la finalul unei zile agitate simți nevoia să-ți masezi picioarele? Pentru că este o modalitate excelentă să elimini stresul și oboseala acumulate. Poate chiar de la această constatare a început să se scrie lunga istorie a reflexoterapiei. În timp, fiecare epocă și civilizație (egipteană, chineză, amerindiană, europeană etc.) a participat cu propriile descoperiri și credințe la îmbogățirea tehnicii.
Cum funcționează
Realitatea este că nu se cunoaște foarte bine modul în care acționează această terapie. De-a lungul vremii s-au emis diverse ipoteze, unele nu foarte convingătoare. Cea mai cunoscută este cea a „arcului reflex“: apăsându-se pe un anumit punct de pe talpă, se trimite un semnal creierului (arc reflex sau răspuns involuntar la stimuli senzoriali), care declanșează o acțiune de reglare energetică asupra organului-țintă.
Există 7200 de terminații nervoase la nivelul tălpilor, ceea ce le transformă în zona ideală pentru practicarea reflexoterapiei. Tehnica poate fi practicată și în alte zone: la ureche (auriculoterapia este eficientă în special pentru dependența de tutun, alcool și diverse fobii), la față (acțiune foarte rapidă, dar efectul nu este de durată), în palme etc.
Ce tratează
Pe lângă faptul că relaxează corpul și eliberează tensiunile și stresul, reflexoterapia are numeroase alte efecte benefice:
- Îmbunătățește circulația sângelui, a limfei și a impulsurilor nervoase.
- Ajută la eliminarea toxinelor din corp.
- Calmează durerile de tot felul: de cap, de articulații, de spate, de urechi, menstruale etc.
- Ameliorează funcția organelor: plămâni, stomac, ficat, veziculă biliară etc.
- Accelerează procesele de vindecare a rănilor.
- Tratează diverse suferințe cotidiene: răceală, gripă, enterocolită, diaree, constipație.
- Poate fi folosită ca tratament adjuvant în multe tulburări funcționale: alergii, astm, sinuzită, hipertensiune arterială, reumatism, dezechilibre metabolice, depresie, insomnie, obezitate.
La tine acasă
Sigur, cel mai bine ar fi să apelezi la ajutorul unui reflexoterapeut cu experiență. El știe exact ce are de făcut și unde anume să acționeze. Dar, dacă nu ai timp, bani sau dispoziție să te duci la un specialist, poți aplica metoda și singură, la tine acasă. Înainte de toate o să ai nevoie de o hartă cu punctele reflexogene: o găsești rapid pe internet sau într-una dintre cărțile despre reflexoterapie.
Tehnica este simplă: cu degetul mare de la mâna dreaptă (sau stânga dacă ești stângace) aplică apăsări ușoare și repetate, circulare sau liniare, pe punctul reflexogen asupra căruia vrei să acționezi. Folosește o cremă sau un ulei de masaj pentru ca degetul să alunece mai ușor pe piele.
Puncte cu efect rapid
- Te doare capul, gâtul, măseaua, spatele, burta? Poți alina durerea stimulând punctele care reprezintă hipofiza. Acestea se găsesc pe dosul degetelor mari de la picioare (și mâini), exact în mijloc. Ai nimerit punctul atunci când, apăsând, simți oarecare durere.
- Degetele (de la picioare și de la mâini) corespund capului în ansamblul său. Ai migrenă sau senzație de presiune la nivelul craniului? Masează-ți câteva minute degetele de la picioare (sau de la mâini), întinzându-le. Insistă asupra degetelor mari.
- Ca să-ți îmbunătățești concentrarea și memoria, masează-ți vârful degetelor.
- Când adormi greu sau te trezești des noaptea, insistă pe zonele care reprezintă glandele suprarenale, rinichii, capul și gâtul, hipofiza, coloana vertebrală (vezi pe hartă punctele).
- Ești stresată? Dacă stresul e cauzat de anxietate, masează punctele ce corespund glandelor suprarenale, rinichilor, hipofizei, plexului solar. Dacă stresul e legat de o supărare, masează punctele ce corespund coloanei vertebrale, capului și gâtului.
Nu uita! Masează întotdeauna ambele părți ale corpului: fie picioare, fie mâini, fie urechi. De obicei, fiecare punct se masează maximum un minut.
Citeste si:
- Magia masajului si marile lui binefaceri
- Masaje minunate și binefăcătoare
- Şapte afecțiuni ale coloanei care sunt agravate de frig
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
7 secrete ca să nu te îmbolnăvești niciodată!

Next:
Simptome neobișnuite care pot indica instalarea timpurie a bolii Alzheimer
You may also like
-
28 Jun
Colica biliara – ce este cum se trateaza, ce o produce
SanatateO durere puternică în partea dreaptă a coastelor apărută din senin te pune pe gânduri: ...
-
14 Dec
Dovedite de medici. 4 obiceiuri care îți garantează o dantură sănătoasă și strălucitor de albă
SanatateUn stomatolog nu ar apela niciodată la tratamente invazive și kituri de albire cu substanțe ...
-
25 Feb
Recuperarea dupa nastere
SanatateLa câteva săptămâni după naștere, au corpuri lucrate ca niște sportive. Frumos, dar sănătos oare? ...
-
08 Jan
Virtuțile terapeuticeale argilei
SanatatePuterea vindecătoare a argilei este știută de mii de ani, de către toate civilizațiile globului. ...