Fara indigestie de Pasti!

10 April of 2015

Postul Pastelui se termina maine iar romanii incep ospatul traditional. Bucatele sunt gata pregatite si putini dintre noi se gandesc ca festinul culinar de dupa post poate aduce multe necazuri de sanatate.

Masa traditionala de Pasti

© gpointstudio / Fotolia

Postul Pastelui (adica cele 40 de zile dinaintea acestei sarbatori) este o perioada in care romanii credinciosi se abtin de la mancaruri sau bauturi sau de la anumite activitati interzise religios. In afara de semnificatiile ortodoxe, postul este vazut ca o perioada in care organismul uman se purifica, se detoxifica si se intareste. Insa, foarte putini inteleg ca dupa terminarea acestei perioade, moderatia si o alimentatie echilibrata sunt cheia pentru a petrece sarbatorile in tihna.

Afectiunile pandesc dupa colt

In perioada Pastelui, se declanseaza sau se agraveaza, in special, problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava si patologiile cronice. Astfel, se poate ajunge pana la dublarea numarului de pacienti cu probleme digestive, comparativ cu alte intervale de timp din an. “Recomandam prudenta sporita persoanelor cu patologie hepatica sau digestiva (gastritã, ulcer gastric sau duodenal, pancreatite), dar si persoanelor cu afectiuni cronice – diabet zaharat, hipertensiune arteriala, infarct miocardic sau AVC in istoric. Un risc mare pentru afectiuni de sanatate il prezinta copiii, varstnicii sau gravidele”, avertizează Dr. Luminita Florea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice in cadrul centrului ProVita.
Dieta vegetariana tinuta inaintea Sarbatorii Pascale de catre romani, este brusc intrerupta de o abundenta de carne, lactate sau alte produse alimentare grele care produc dezechilibre in organism, iar de aici la boala este doar un pas mic.

Ce putem face

Doctorii recomanda persoanelor care au tinut postul Pastelui sa aiba mare grija la ce mananca si sa introduca treptat in alimentatie produsele de origine animala. Nimeni nu spune sa nu ne atingem de carnea de miel, de drob sau de oua, dar moderatia este cuvantul de ordine, daca vrem sa nu ne imbolnavim in aceasta perioada. “Incercati sa gatiti alimentele, pe cat posibil, dietetic: la cuptor, abur, la gratar, prin fierbere si evitati prajelile sau alimentele cu un continut mare de grasimi animale sau uleiuri”, spune Dr. Luminita Florea. De asemenea, consumul de alcool trebuie sa fie redus iar miscarea in aer liber este indicata mai ales pentru a preveni aparitia indigestiei. In plus, este chiar pacat ca dupa o perioada in care ne-am alimentat sanatos sa nu fie continuata in acelasi sens.

Comments

comments

Previous:

Artă din neoane reciclate

Dr. chirurg estetician Calin Dobos

Next:

Reductia mamara – un moft sau o necesitate?

You may also like

Post a new comment