De ce mierea de Manuka este mai bună decât mierea obișnuită?

11 March of 2019

Deși arborele Manuka este folosit de multe secole în medicina populară, mulți oameni încă nu știu ce este mierea de Manuka și cu ce se diferențiază de cea obișnuită. Produsă în Noua Zeelandă de albinele care se hrănesc cu nectar din florile acestui arbore, mierea de Manuka este recunoscută pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului în lupta cu diferite bacterii.

Iată 5 întrebări ale căror răspunsuri vă vor ajuta să înțelegeți mai bine ce este mierea de Manuka și ce o face atât de specială.  

Cum este produsă mierea de Manuka?

Această miere este produsă de albinele care polenizează exclusiv flori de Manuka. Având în vedere că arborele înflorește doar 2-6 săptămâni pe an, stupii sunt așezați în cele mai îndepărtate zone ale Noii Zeelande, recunoscute pentru prezența florilor de Manuka. Astfel, se obțin cantități importante de miere pură, cu proprietăți unice.

Care este diferența dintre mierea de Manuka și cea locală?

Spre deosebire de alte tipuri de miere, cea de Manuka are o concentrație chiar și de 100 de ori mai mare de Metilglioxal (MGO), o substanță care crește semnificativ proprietățile antibacteriene și antiinflamatoare.

Autenticitatea și calitatea mierii de Manuka este dată de factorul UMF (Unique Manuka Factor), care măsoară cei trei compuși principali: Metilglioxal (MGO), Leptosperina și Dihidroxiacetona (DHA). Acești markeri indică nivelul antibacterian, confirmă originea și respectiv, vârsta mierii. Proprietățile medicinale ale mierii sunt stabilite de nivelul UMF. Astfel, mierea care depășește UMF 15+ poate fi folosită în scop terapeutic.

Care sunt beneficiile oferite de mierea de Manuka?

În afară de consumul zilnic, în ceai, cafea sau servită la micul dejun pe pâine prăjită, mierea de Manuka poate trata diverse afecțiuni, datorită proprietăților antibacteriene. Tusea, durerile în gât, problemele cu dinții și gingivita, rănile și arsurile minore pot fi ameliorate cu acest tip de miere. Totodată, s-a dovedit că ajută la întărirea imunității, la echilibrarea sistemului digestiv și la îmbunătățirea calității somnului.

Beneficiile mierii de Manuka se resimt și la nivelul pielii. Datorită compușilor săi cu proprietăți excelente, aceasta poate fi folosită în ameliorarea anumitor afecțiuni ale pielii sau pentru îngrijirea zilnică a tenului. Cremele hidratante, gelurile antibacteriene sau măștile de curățare pe bază de miere de Manuka contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii, în timp ce șamponul sau balsamul cu miere de Manuka sporește rezistența părului, făcându-l mai strălucitor.  

Ce gust și ce culoare are mierea de Manuka?

Acest tip de miere se procesează pentru o perioadă scurtă de timp pentru a elimina ceara și alte componente ale stupului, păstrând integritatea polenului natural, enzimelor, propolisului și aminoacizilor. În urma procesului rezultă o miere cremoasă, cu un gust dulce, intens, ușor caramelizat.

Însă, culoarea și intensitatea gustului se modifică în funcție de factorul UMF. Cu cât acesta este mai mare, cu atât mierea de Manuka este mai închisă la culoarea și are o aromă mai puternică. Asemenea unui vin bun, acest tip de miere își accentuează aroma și culoarea odată cu trecerea timpului.

De ce este mai scumpă mierea de Manuka decât cea obișnuită?

Fiind produsă doar din polenul arbuștilor de Manuka, care înfloresc câteva săptămâni pe an în anumite zone din Noua Zeelandă, cantitatea de miere este limitată. Acest aspect determină un preț mai mare față de cel al produselor autohtone. În plus, procesul de producție, în sine, este unul dificil, producătorii fiind nevoiți să transporte stupii în zone îndepărtate și să supravegheze activitatea albinelor, asigurându-se că se hrănesc doar cu polen de Manuka.

Spre deosebire de produsele românești, mierea de Manuka este un produs alimentar delicios, cu proprietăți terapeutice unice. Pentru a profita de toate avantajele acesteia, verificați cu atenție eticheta produsului și asigurați-vă că achiziționați miere de Manuka originală, de cea mai bună calitate.

 

Sursa: Digital Workforce
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

greseli la dus

Previous:

Top 5 greșeli de evitat când faci duș

convulsii febrile la copii

Next:

(P) Convulsii febrile la copii: cum trebuie sa actioneze parintii

You may also like

Post a new comment