De ce doar 20% din cancerele ovariene sunt depistate precoce

04 November of 2016

Acest neoplasm – cancerul ovarian – reprezintă, la nivel mondial, aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer al organelor genitale feminine. Din păcate, boala este depistată frecvent în stadiu avansat din cauza lipsei simptomelor specifice. Iată ce trebuie să te alarmeze.
Pacientele confundă deseori simptomele cancerului ovarian cu cele ale unei tulburări gastrointestinale şi întârzie astfel controlul de specialitate. Din nefericire, diagnosticul tardiv scade considerabil şansele de supravieţuire a pacientelor. Astfel, datele Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului (IARC) arată că doar 32% din pacientele diagnosticate la nivel european reuşesc să supravieţuiască cinci ani. În general, aproximativ 20% din femeile cu neoplasm ovarian sunt depistate în primele stadii, când tumoarea este încă localizată. Doar în această situaţie, 94% din paciente au o speranţă de viaţă mai mare de cinci ani.
Stilul de viaţă joacă un rol important
“Cancerul ovarian este povara femeii moderne. În prezent, sunt derulate studii la nivel internaţional care analizează legătura directă dintre stilul de viaţă actual, caracterizat prin fumat, dietă dezechilibrată şi sedentarism, şi apariţia unei astfel de tumori. Din păcate, nu există o analiză specifică pentru această afecţiune, însă există soluţii pentru a fi depistată la timp: analize de sânge şi controale ginecologice regulate”, subliniază dr. Dragoş Median, medic primar Spitalul Filantropia Bucureşti.
Factori care influenţează apariţia bolii
-vârsta – majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar după 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauză
– istoricul familial – riscul de apariţie a cancerului ovarian creşte dacă doi sau mai mulţi membri ai familiei, fie din partea tatălui, fie din partea mamei, au avut neoplasm mamar, ovarian sau colorectal; potrivit datelor IARC, riscul de cancer ovarian creşte la 25,5% dacă atât mama, cât şi sora au fost diagnosticate cu această afecţiune
-mutaţii genetice – purtătorii unor mutaţii ale genelor BRCA1 sau BRCA2 (gene care ajută la refacerea celulelor) prezintă un risc mai crescut de cancer ovarian
– un risc ridicat îl au femeile care nu au născut niciodată, care n-au luat niciodată contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă sau cele care au intrat la menopauză la o vârstă înaintată.

Afla mai multe AICI

Comments

comments

Previous:

Lămâia este un remediu universal. 5 beneficii ale sale pe care sigur nu le știai

Next:

Șapte lucruri care favorizează apariția afecțiunilor digestive

You may also like

Post a new comment