De cate calorii ai nevoie in functie de varsta

03 January of 2017

Tu stii de cate calorii ai nevoie? Sau de cate calorii ai nevoie in functie de varsta? Necesarul de calorii zilnice variaza in functie de o suma de factori, de la caz la caz. Caloriile ingerate sunt combustibilul de care avem nevoie pentru a trai, pentru a mentine constanta temperatura corporala, pentru realizarea functiilor vitale de la respiratie, la activitatile intestinale si metabolice. Caloriile sunt materia prima a metabolismului.

Principalii nutrienti care genereaza energia sunt carbohidratii, proteinele si lipidele, fiecare cu rol precis. Carbohidratii elibereaza energie, proteinele sunt elemente de baza pentru muschi, tendoane, cartilagii, hormoni si enzime, in timp ce grasimile, in afara de rolul de protectie termica, ajuta si la transportul vitaminelor liposolubile si intervin in procesul de sinteza al hormonilor.

Corpul nu poate elimina excesul de energie, iar in cazul in care consumam mai multa energie decat este necesara, excesul de energie se transforma in grasimi. Acesta este si motivul pentru care fiecare dintre noi are nevoie de un anumit aport caloric zilnic, mai mare sau mai mic, in functie de varsta, sex, dar si in funtie de stilul de viata: sedentar sau activ.

  • Bebelusi si copii de la 0-3 luni pana la 1-3 ani au nevoie de 500 kcal/zi pana la 1000 kcal/zi.
  • Copii intre 4-9 ani de la 1500 kcal/zi la 1700 kcal/zi.
  • Scolarii de 10-14 ani ajung la un necesar caloric zilnic care variaza de la 2000 la 2700 kcal/zi.
  • In cazul tinerilor si al adulti cu o activitate zilnica scazuta necesarul de calorii variaza de la 1800 kcal/zi la 2500 kcal/zi.
  • Pentru cei care au o activitate fizica sustinuta valorile cresc cu 350-550 kcal.

Este foarte important ca aceste valori sa fie respectate, abaterile, in plus fiind cauza principala care duce la crestere in greutate si la probleme metabolice grave.

Citeste si:

  1. Cele mai bune alimente pentru dieta femeilor la 30 de ani
  2. Dieta cretana. O dieta sanatoasa
  3. Sapte reguli pentru abdomen plat in 30 de zile
  4. Dieta cu fasole sau fasolea in dieta

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Dovedite de medici. 4 obiceiuri care îți garantează o dantură sănătoasă și strălucitor de albă

Next:

De ce reţinem apa în organism?

You may also like

Post a new comment