Cum previi infectiile urinare?

26 February of 2016

Infecțiile urinare reprezintă o patologie mai des întâlnită la femei decât la bărbați. Conform OMS una din două femei vor prezenta pe parcursul vieții cel puțin o dată simptomatologie specifică. În funcție de localizarea infecției la nivelul tractului urinar acestea sunt împărțite în infecții joase (cistite, uretrite), mai frecvent întâlnite și infecții înalte (pielonefrite).

Care sunt simptomele?

„Simptomele infecției urinare pot varia în funcție de vârstă, sex și localizarea infecției la nivelul tractului urinar. Infecțiile urinare la femei, în special cele joase ca cistita (inflamația vezicii urinare) și uretrita (inflamația uretrei), pot avea simptomatologie discretă, care se poate accentua în 2-5 zile. Netratate acestea pot recidiva frecvent sau pot conduce la complicații infecțioase, de exemplu pielonefrite acute (când infecția afectează căile urinare înalte, rinichii). În cazul neglijării tratamentului acestea pot evolua spre insuficiență renală„ ne-a explicat Oana Dorobanțu, medic specialist  obstretică-ginecologie de la Clinica Puls.

Iată care sunt principalele semne și simptome ale infecțiilor urinare:

 1. Poliurie – Urinări mai frecvente – dacă observi că mergi des la baie deși nu ai crescut ingestia de lichide, atunci există suspiciunea unei infecții urinare.
 2. Disurie – Usturimi la urinare – apariția senzației de usturime la urinat trebuie să te trimită direct la medic.
 3. Tenesme vezicale – Senzația de urinare incompletă – se asociază des cu usturimile uretrale și urinările frecvente.
 4. Imperiozitate micțională – senzația de micțiune care nu poate fi controlată.
 5. Modificari ale culorii și mirosului urinii – dacă observi că urina își modifică mirosul, culoarea și transparența este cazul să mergi la medic.
 6. Durerea poate să apară la nivelul abdomenului inferior, sub forma de presiune sau arsură în infecțiile urinare joase sau în  zona laterală a trunchiului, sub coaste – durerea renală, în infecțiile urinare înalte (ce afectează rinichii). „Această durere poate să apară în litiaza urinară, dar și în infecțiile urinare înalte. Dacă durerea se asociază și cu febra este recomandat să te prezinți la medic„ a continuat  medicul Oana Dorobanțu.

Specialistul a menționat însă că sunt și alte patologii care se pot manifesta prin aceste simptome, cum ar fi cele genitale sau colonice. De aceea este importantă vizita la medicul specialist pentru efectuarea testelor de urină (sumar de urină și urocultura) încă de la primele simptome.

Care sunt cauzele?  

Infecțiile urinare joase sunt frecvente la femeia tânără, activă sexual dar și la femeia în postmenopauză, unde există un deficit hormonal.

„Statisticile spun că femeile fac mai des infecţii urinare decât bărbaţii. Uretra scurtă la femeie facilitează pătrunderea bacteriilor cu ușurință în vezica urinară. Anatomia aparatului urinar este identică la ambele sexe cu excepţia uretrei. Aceasta are dimensiuni mici, 3-4 cm lungime în cazul femeilor, spre deosebire de uretra bărbaților care are o lungime mult mai mare, 14-16 cm şi astfel devine mai greu permisiv ascensiunea germenilor„ a specificat medicul Oana Dorbanțu.

La femeile tinere principalii factori de risc sunt reprezentați de:

 1. activitatea sexuală – contactul sexual frecvent, facilitează pătrunderea bacteriilor din flora vaginală prin orificiul uretral, situat în apropierea celui vaginal.
 2. contracepția cu diafragmă și spermicide
 3. boli sau tratamente asociate care scad imunitatea – persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de infecții urinare deoarece au sistemul imunitar scăzut
 4. antecedente de infectii urinare, mai ales dacă au debutat în copilarie
 5. anomalii congenitale ale tractului urinar
 6. infecții genitale – vaginitele
 7. igiena intimă necorespunzătoare (microbii din vagin sau anus pătrund în uretră)
 8. ingestia scăzută de lichide și urinările rare.

Cum previi infectiile urinare – Programari Ginecologie – Urologie

Cum se face prevenția?

Prevenția recidivelor se face prin mijloace non-farmacologice, prin evitarea factorilor de risc. Toaleta riguroasă post contact sexual, ștergerea zonei genitale dinspre anterior spre posterior, evitând răspândirea bacteriilor de la nivelul rectului și vaginului spre uretră, renunțarea la contracepția locală cu diafragme și spermicide, întărirea sistemului imunitar prin consumul ridicat de fructe și legume, golirea vezicii urinare complet și consumul zilnic de lichide (2 litri /zi) sunt doar câteva mijloace eficiente ce ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor urinare„ a completat specialistul de la Puls.

Principalii germeni implicați în infecțiile urinare sunt bacteriile, iar cea mai frecventă cauză a infecției urinare o reprezintă infectarea cu Escherichia Coli.

Cum se pune diagnosticul?

Oana Dorobanțu atrage atenția că dacă ai unul sau mai multe din simptomele descrise mai sus, cel mai potrivit lucru este să te adresezi medicului de familie, urologului, nefrologului sau ginecologului.

Infecția urinară poate fi diagnosticată printr-o simplă mostră de urina ce va fi dusă și analizată în laborator. Proba de urină trebuie recoltată din prima urină de dimineață, după o toaletă prealabilă. Există și teste rapide de identificare a infecției sub formă de bandelete, pentru nitriți/ proteine/ hematii / leucocite care pot diagnostica infecțiile urinare„ a mai spus medicul de la Clinica Puls.

Tratamentul

De cele maimulte ori femeilealeg un tratament la întâmplare, fără să consulte un specialist, iar aceste greșeli pot transforma o infecție urinară simplă într-una complicată.

„Dacă o infecție beneficiază de un tratament empiric, acestea avansează și poate distruge rinichiul. Una dintre cele mai frecvente greșeli este să iei antibiotice pentru 2-3 zile, fără o prescripție medicală. Așa nu faci decât să crești rezistența la diferiți germeni infecțioși. Deși simptomele dispar, infecția nu trece decât după 5-7 zile de tratament, cu antibiotic țintit conform antibiogramei„ a specificat Dorobanțu.

Medicul a mai spus și că tratamentele naturiste cu sucuri sau comprimate de afine/ merișoare, cu rol antiinflamator au efecte benefice în profilaxia recidivelor și nu atunci când infecția urinară s-a instalat deja.

Important este să reținem că întărirea sistemului imunitar prin consumul de fructe și legume proaspete și suplimentarea alimentară cu Lactobacili (creșterea consumului de iaurt) sunt principalii factori protectori față de infecțiile tractului urinar.

Complicațiile infecțiilor urinare

Complicațiile apar atunci când infecția nu este tratată la timp sau medicamentele nu sunt adecvate. „Infecțiile urinare cronice pot duce la leziuni renale, uneori ireversibile. De aceea este bine să acționezi preventiv și să ai grijă de sănătatea tractului urinar!„ a mai spus specialistul.

Puteti beneficia de oferte speciale ale clinicii PULS in cadrul celei mai mari platforme de clinici private din România – Consultaclick.ro

Ofertele medicale Consultaclick sunt valabile in cadrul platformei de programări online, fiind o retea formată din peste 300 de clinici și spitale private din România și peste 3000 de medici afiliați în rețea.

Rolul platformei este să faciliteze accesul pacienților la servicii medicale private, de a le pune la dispoziție oferte medicale care să îi ajute să facă economie în bugetul personal și de a le oferi informații utile.

Până în prezent prin intermediul platformei consultaclick.ro s-au efectuat peste 40000 de programări medicale. Pacienții pot alege un doctor sau o clinică pe baza ratingurilor primite de la alți pacienți, după preț sau pe baza criteriului proximității.

 

 

Text: Anca Ardeleanu

Comments

comments

Previous:

Recuperarea dupa nastere

Next:

5 probleme ale gurii si solutiile lor

You may also like

Post a new comment