Una dintre cele mai comune infecţii cu transmitere sexuală, cea cu Virusul Papiloma Uman (HPV), afectează, la un moment dat în viaţă, până la 80% din persoanele active din punct de vedere sexual.
Există două tipuri de HPV: virusuri non-oncogenice, cu risc scăzut, şi virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase. Tipurile din prima categorie pot cauza leziuni benigne sau minore la nivelul celulelor cervixului, condiloame genitale și leziuni laringeale. Virusul Papiloma Uman cu risc ridicat poate cauza anomalii grave la nivelul celulelor cervixului, aceste anomalii fiind precursoare cancerului de col uterin.
Cum se transmite
Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoană infectată, chiar dacă aceasta prezintă sau nu simptome, iar manifestările infecţiei pot apărea şi peste ani de la momentul infectării. “Există o serie de factori care au legătură cu persistenţa infecțiilor cu HPV oncogene în cazul femeilor, precum numărul mare de sarcini, fumatul, alimentaţia deficitară, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar şi existenţa altor infecţii cu transmitere sexuală”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Medicover.
Care sunt simptomele
“Manifestările clinice ale infecţiei cu HPV includ condiloame anogenitale, leziuni precursoare cancerului de col uterin, precum neoplazia intraepitelială cervicală, dar şi mai multe tipuri de cancer. Diferitele tipuri de HPV pot cauza negi în diferite părţi ale corpului. Un anumit tip de HPV cauzează negi plantari, în timp ce alte tipuri genereaază negi pe faţă şi gât. Mai mult de 40 de tulpini ale virusului HPV afectează zona genitală. În cazul femeilor, o astfel de infecţie persistentă cu tipurile 16 şi 18 ale HPV poate cauza leziuni precanceroase care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin. Infecţia HPV este asociată şi cu apariţia cancerelor de vulvă, vagin, anus, dar şi de penis în cazul bărbaţilor”, spune dr. Istoc.
Afla mai multe AICI
Curmalele, un elixir pentru sanatate
Mari greseli pe care le faci cu sanatatea ta, in fiecare zi!
Comments

Previous:
Adevărul despre valorile mari ale colesterolului

Next:
(P) O noua campanie nationala initiata de Gral Medical pentru sanatatea tiroidei
You may also like
-
02 Aug
Atenţie! Cuptorul cu microunde îţi distruge mâncarea
SanatateUşor de folosit, cuptorul cu microunde este aprope nelipsit din bucătăriile noastre şi îl folosim ...
-
23 Feb
Cum poti trata eficient afectiunile gingiilor
SanatateAtunci când gingiile sunt umflate și sângerează este recomandat un tratament imediat și eficient, inclusiv ...
-
22 Feb
Somn bun cu sapte sfatui minunate
SanatateIata care sunt cateva secrete pentru un somn bun si ce trebuie sa faci pentru ...
-
21 Mar
Infecția cu Norovirus
ActualO afecțiune contagioasă, transmisă rapid O igienă corespunzătoare și un consum ridicat de lichide pot ...