Salzburg, bijuteria din munții Alpi

21 October of 2015

Mulți spun că Salzburg-ul este mai frumos decât însăși capitala Austriei, Viena. Din punctul meu de vedere e ca și cum ai compara merele cu perele, dar sunt absolut de acord că este un oraș superb care merită vizitat.

Dacă Viena are un aer imperial, ceea ce este lesne de înțeles, Salzburg-ul pare mai mult burghez. Stilul baroc abundă în marea majoritate a clădirilor și impresionează prin grandoare și măreție. Mai peste tot am regăsit coloane masive, bolți înalte, arcade largi iar culorile sunt intense și contrastante. Orașul sării, căci așa s-ar putea traduce Salzburg, se poate vizita în orice perioadă a anului dar eu îți recomand vara când atmosfera este vie, animată și caldă. Este frumos spre feeric și iarna, mai ales în preajma Crăciunului dar vremea rece te va împiedica să te bucuri cu adevărat de superbele peisaje ale zonei. În cazul în care vrei să descoperi doar acest minunat oraș, fără a te plimba prin împrejurimi, vei avea nevoie doar de vreo 3-4 zile.

Ce vedem?

Deși Salzburg-ul nu este foarte mare, fără o hartă turistică îți va fi destul de dificil să te descurci. Eu mi-am cumpărat una simplă, cu indicații despre principalele obiective de vizitat, pe care am dat aproape 3 euro. Centrul vechi a fost inclus în patrimoniul UNESCO încă din 1997 și îți oferă deopotrivă cultură, istorie sau distracție. De altfel, în Salzburg sunt organizate anual aproape 4000 de evenimente de tot felul și aproximativ 8 milioane de turiști se îngrămădesc de-a lungul celor 12 luni să ia pulsul orașului sau să mănânce tradiționalele bomboane Mozart, pentru că aici e locul lor de origine, fiind inventate de cofetierul Paul Fürst, în 1890. Este absolut firesc să îți dorești o punguță sau măcar o cutiuță cu aceste delicatese dar te sfătuiesc să nu le cumperi din centru pentru că sunt foarte scumpe; caută un magazin într-o zonă mai puțin turistică și vei constata că prețul a scăzut incredibil de mult.

Casa natală a lui Mozart

Mozart este personalitatea marcantă a orașului Salzburg iar locul nașterii lui, devenit acum muzeu, este prezentat într-un mod inedit și cu mult fast. Deși apartamentul familiei Mozart avea doar trei camere, muzeul este întins pe mai multe etaje iar informațiile, cu toate că sunt extrem de multe, curg într-o manieră atât de firească încât este frapant. Mie mi-au plăcut cel mai mult tablourile care reprezentau membrii familiei, partiturile celebrului compozitor dar și prima vioară la care a cântat când era copil. Studiază cu atenție pianul lui Mozart și spune-mi dacă observi ceva ciudat la el.

Domul din Salzburg

Domul este o clădire impunătoare și extrem de luminoasă, fiind poate una dintre cele mai frumoase catedrale pe care le-am văzut vreodată. Picturile murale sunt deosebite nu doar din prisma mesajului pe care îl transmit sau din perspectiva culorilor folosite ci mai ales prin faptul că arată asemeni unor tablouri din perioada renascentistă, frumos înrămate și maiestuoase. Aici a fost botezat Mozart iar dovada se află chiar în partea din stânga a bisericii unde am găsit un baptisteriu din bronz decorat cu motive religioase. Acest vas este similar cristelniței din biserica ortodoxă. Absolut spectaculoase sunt orgile de dimensiuni impresionante iar acustica edificiului i-a permis marelui compozitor să-și facă cunoscute operele de multe ori cu prilejul unor concerte.

Fortăreața Hohensalzburg

Este cetatea medievală cea mai mare și cea mai bine păstrată din Europa centrală. De asemenea, castelul este atracția principală din oraș pentru că se află pe o înălțime iar priveliștea de acolo, de sus, este realmente magnifică. La ea se ajunge fie pe jos, fie cu un funicular modern care îi va încânta pe copii. În interiorul zidurilor groase se ascund mai multe muzee, printre care și cel al marionetelor. Băieții vor admira armurile, armele, instrumentele muzicale dar și costumele militare expuse, pe când fetele se vor imagina adevărate prințese în holul sau camera de aur. Mie mi-a plăcut însă altceva. Într-una din camere, podeaua era dată la o parte și o mulțime de pietre și ceva pământ îți atrăgeau atenția. Acolo era de fapt locul unde dealul pe care s-a construit castelul are altitudinea maximă, fiind marcat cum se cuvine.

Familia von Trapp și Sunetul Muzicii

Nu cred că există cineva care să nu fi văzut măcar o dată filmul Sunetul Muzicii. Ecranizarea care o are în rolul principal pe Julie Andrews s-a filmat în Salzburg, bazându-se pe o poveste reală care evident a fost adaptată pentru a întruni toate cerințele unei capodopere hollywoodiene. După succesul de box office, orașul a fost invadat de vizitatori iar turismul a crescut simțitor. Deși la nivel de marketing, în toată localitatea vei vedea afișe cu “The Sound of Music” care promovează această legendă, locuitorii din Salzburg nu sunt prea încântați de reclamă considerând că americanii au creeat o isterie generală iar adevăratele valori culturale ale zonei rămân oarecum în umbră, în mod nejustificat. Cu toate acestea, foarte multe agenții locale organizează excursii pentru turiștii care vor să vadă cu ochii lor frumoasele locuri sau clădiri unde familia von Trapp a făcut istorie.

Listă cu alte activități

1. Salzburgul are aproximativ 300 de restaurante, 80 de cafenele, 60 de baruri și cluburi de noapte și 60 de berării și vinării (loc în care se degustă sau se bea vin).
2. Mai poți vizita casa unde a trăit Mozart, palatul Hellbrunn și fântânile lui, Palatul Rezidenz, grădina zoologică, galeriile sau muzeele de artă sau celelalte catedrale.
3. Cumpără-ți bilet la un concert de muzică clasică sau la un spectacol de marionete.
4. Fă o plimbare cu trăsura trasă de cal.
5. Du-te la o rundă de shopping pe străduțele pietonale, înguste, din centrul vechi.
6. Ia-ți cu tine niște covrigei sărați și vizitează muzeul berii. Garantez că o să-ți placă.

(credit foto: © rudi1976 / Fotolia)

Comments

comments

Previous:

Verona, orasul iubirii eterne

Next:

Mont Saint Michel, o minune normanda

You may also like

Post a new comment