Sa traim inteligent. Cateva sfaturi de aur

10 February of 2017

 

Am adunat cateva sfaturi de aur si pledam pentru a trai inteligent. Uneori abordarile problemelor de zi cu zi in acest stil poate sa te scuteasca de mari complicatii si costuri suplimentare.

Asigurările Merită să comparați mai multe oferte și să vă transferați la ofertantul cel mai avantajos. Achitând prima de asigurare integral, puteți beneficia de reduceri cuprinse, de obicei, între 5 și 10%.

Chiria Nu acceptați prima ofertă. Căutați în ziare, la agențiile imobiliare, pe paginile web specializate. Optați pentru oferta care se potrivește bugetului și nu pretențiilor dvs. Negocierea chiriei este utilă.

Frizerul-coafeza Frizurile mai scurte pentru bărbați, cele puțin pretențioase pentru femei, modelele care pot fi realizate acasă vă vor consolida bugetul.

Service auto Problemele mașinii pot fi rezolvate mai ieftin la alt service decât la cele de „firmă“. In plus, alegeți o mașină economică și apelați mai des la transportul în comun. Parcurgeți distanțele mici pe jos sau cu bicicleta.

Taxe de membru și abonamente Mergeți constant la sala de sport sau la fitness? Dacă nu, renunțați la abonament.

Târgul de vechituri este o metodă de valorificare a lucrurilor devenite inutile și de achiziție a altor obiecte, la prețuri avantajoase. Iată încă o metodă de a economisi.

Cum se țin cheltuielile în frâu

Vă mirați când rămâneți fără bani? Nu sunteți singura. Majoritatea oamenilor nu știe cum își cheltuiește banii. Soluția este foarte simplă. Un registru al cheltuielilor gospodăriei vă ajută să aveți o „privire de ansamblu“. Înregistrarea consumurilor vă ajută să economisiți. Veți afla „pe ce se duc banii“. Astfel veți reuși „să strângeți cureaua“ acolo unde este necesar.

1. Notați-vă toate încasările Înregistrați-vă într-un caiet toate încasările lunare: de ex. salariul, bonurile de masă, alocațiile copiilor etc. Faceți totalul și veți afla de ce sumă dispuneți.

2. Notați-vă toate cheltuielile fixe Vă ajută să deosebiți consumurile lunare constante de cele ocazionale. Chirie, întreținere, telefon, curent electric, grădiniță etc. se trec în registrul casei pe pagina cheltuielilor constante. Pentru anumite cheltuieli (taxe, impozite, asigurări) trebuie să calculați cota lunară.

3. Costurile variabile Scădeți cheltuielile lunare constante din încasările lunare. Ceea ce rămâne trebuie să acopere restul cheltuielilor lunare. Este foarte util să aveți mai multe coloane aferente tipurilor de plăți, de ex. pentru mâncare, îmbrăcăminte, cosmetice. Strângeți toate bonurile de la cumpărături. Zilnic, puteți împărți cheltuielile pe categoriile aferente.

4. Controlul gestiunii Adunând plățile ocazionale, diagnosti­cați „starea sănătății financiare“. Când intrați pe minus, trebuie să detectați cheltuielile prea mari și posibilitățile de economisire.

Cum scăpăm de mucegai

Igrasia și mucegaiul nu numai că arată foarte urât, dar ne și pot îmbolnăvi. Căldura și umezeala sunt vinovate de apariția lor, furnizându-le un mediu propice în care să se dezvolte.

  • Preveniți – Faceți duș, gătiți sau faceți curățenie: chiar și într-o locuință obișnuită există foarte multă umezeală. Într-o locuință în care sunt patru persoane într-un aparat de dezumidificare se pot aduna până la zece litri de lichid într-o zi. Dacă umezeala persistă o perioadă mai îndelungată apare mucegaiul… Cu cât geamurile vor sta mai mult închise, cu cât sunt mai multe persoane în casă, cu atât crește  riscul apariției lui. Din acest motiv, este foarte important să aerisiți. În mod ideal ar trebui să o faceți de patru ori pe zi, deschizând larg ferestrele.
  • Descoperiți cauzele –  Uneori, nu ajută nimic. Mucegaiul continuă să apară. Semnalele de alarmă sunt mirosul neplăcut, petele de igrasie și – iarna – umezirea ramelelor ferestrelor.
  • Remediați – Dacă a apărut mucegaiul, trebuie să-l tratați imediat. Pe lângă substanțele speciale pentru îndepărtarea lui, puteți folosi clor, alcool sau oțet nedi­luat. În acest ultim caz, avantajul este că în aer nu se vor degaja substanțe nocive. După ce ați curățat, puteți aplica o vopsea specială care împiedică dezvoltarea fungilor.

Ponturi utile

Un tocător bun la toate

Lemn, sticlă sau material plastic: care material este cel mai bun?

Indiferent de materialul din care este realizat, plastic, sticlă sau lemn – determinantă  pentru tocător este curățenia. În caz contrar, suprafața tocătorului se va acoperi cu germeni, devenind un focar de boli digestive sau simptome neplăcute.

  • Lemn Foarte mult timp, tocătoarele din lemn au fost considerate ca fiind neigienice. Studiile efectuate în ultimii ani au dovedit contrariul: suprafața poroasă a lemnului se usucă foarte repede, umezeala fiind absorbită în interiorul lemnului. În acest fel, germenii stau pe o suprafață uscată. Uscăciunea și lipsa unui strat nutritiv corespunzător împiedică dezvoltarea germenilor. Tocătoarele care au crăpături adânci se înlocuiesc. Sfat pentru întreținere: după fiecare utilizare suprafața tocătorului se spală bine cu apă fierbinte și se lasă într-un loc aerisit să se usuce. Frecați periodic suprafața cu ulei de nucă sau cu sare de bucatarie!
  • Sticlă Nu se zgârie, nu preia mirosuri străine și poate fi spălat în mașină. În schimb,  cuțitele se tocesc mai repede. Aceeași „neplăcere“ o produc și suprafețele din granit sau din marmură.
  • Material plastic Tocătoarele subțiri sunt flexibile, iar la nevoie pot fi rulate, formând o pâlnie. Dezavantaj: lamele ascuțite le deteriorează foarte repede. Avantaj: pot fi spălate în mașina de spălat vase, temperatura ridicată având un efect dezinfectant.

Citeste si

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Social-media ne captivează… și ne capturează

Next:

Secretele celui mai cunoscut portal online. Totul despre GOOGLE

You may also like

Post a new comment