Să fie ordine în casă! 10 porunci contra dezordinii

21 October of 2020

Nu da nicio șansă haosului! Cele 10 porunci prezentate în acest articol te ajută să menții ușor curățenia în casă și să te împotrivești dezordinii și aglomerării.

Comoda de pe hol, canapeaua din sufragerie și fronturile de lucru din bucătărie te invită parcă să depozitezi o mulțime de lucruri pe ele. Scaunul din dormitor pare perfect pentru a clădi pe el grămezi de haine, iar pe hol se înghesuie multe perechi de pantofi. Însă o locuință în care lucrurile sunt aruncate de-a valma prin jur pare înghesuită, mică și deloc primitoare, nici măcar cu proprietarii ei. Mai puțin înseamnă mai mult în acest caz, iar cele zece porunci te vor ajuta să ai mereu camere curate, ordonate și luminoase.

Nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma

Așa sună o zicală românească, iar ea poate fi aplicată cu succes și contra dezordinii. Este bine să accepți din start că dimensiunile casei sunt hotărâtoare în ce privește numărul de obiecte care pot fi strânse în ea. Dacă îți stau la dispoziție doar câțiva metri pătrați, ar fi bine să nu ai prea multe obiecte personale.

Aruncă inutilul

Iată o dietă excelentă pentru propria locuință: când ai sortat ultima oară obiectele inutile? Stabilește două zile pe an în care să te uiți prin toate lucrurile și să le sortezi pe cele care trebuie aruncate. O zi gri și ploioasă de noiembrie pare a fi perfectă pentru așa ceva. Sau în timpul curățeniei de primăvară. O casă cu mai puține obiecte și haine pare mai proaspătă și mai primitoare.

Donează celor care au nevoie

În timpul curățeniei generale, descoperim de obicei multe comori uitate prin casă. Gândește-te dacă mai ai nevoie de jucăria veche, dacă vei mai citi cartea uitată pe raft sau dacă vei mai purta pantalonii de-acum zece ani. Poți dona periodic lucrurile bune, dar pe care nu le mai folosești, la fundații, spitale, biblioteci publice sau grădinițe.

Organizează spațiile de depozitare

Există obiecte de care nu avem nevoie, dar de care nu vrem să ne despărțim. Hainele preferate de-acum zece ani, pantofii care ne aduc amintiri plăcute sau vaza de la bunica. Păstrează aceste obiecte în sertare și dulapuri închise. În felul acesta, devin invizibile și nu ocupă mult spațiu. Cutiile de plastic sunt o altă soluție potrivită pentru depozitare.

Chibzuiește orice cumpărătură

Sigur că mereu vedem pantofi frumoși la magazin și accesorii atrăgătoare pentru locuințe în magazinele de mobilă sau decorațiuni. Desigur, din când în când e chiar  indicat să ne răsfățăm cu lucruri noi, care ne încântă pri virea și sufletul. Dar gândește-te de fiecare dată foarte bine dacă ai nevoie cu adevărat de acel obiect sau dacă nu cumva e mai util cu acești bani să faci o excursie sau să mergi la o masă cu prietenii. Sau, și mai bine, pui bani deoparte pentru vacanța viitoare. În fond, ceea ce contează mai mult în viață sunt experiențele și trăirile deosebite, nu lucrurile pe care le adunăm în jur!

Fă acțiuni ordonate

Dacă puneți înapoi la locurile lor lucrurile pe care le-ați folosit, veți evita dezordinea și dezorganizarea locuinței. Hainele trebuie atârnate frumos pe umerașe, iar peria de spălat trebuie pusă la loc pe cârligul ei după fiecare întrebuințare.

Pune totul la locul potrivit

În plus față de porunca 6, ar trebui să depozitați obiectele întotdeauna acolo unde aveți nevoie de ele. În felul acesta, curățenia devine mult mai simplă, iar toate acțiunile casnice – mai eficiente. Găsiți locurile potrivite pentru fiecare obiect de uz casnic, astfel încât să fie mereu la îndemână, simplu de folosit și, mai ales, ușor de strâns după utilizare

Folosește sertarul cu de toate

Foarfeca, deschizătorul de sticle, bricheta, deschizătorul de conserve, toate aceste lucruri sunt folosite des și sunt lăsate în diferite locuri din casă. Creați un sertar special pentru ele, în care să dispară după ce sunt folosite.

Elaborează o rutină

Elaborați rutine pentru acțiunile domestice. Când ajungeți acasă, puneți cheile la locul lor, apoi atârnați jacheta în cuier și așezați pantofii în dulapul dedicat lor. În felul acesta, holul arată mereu impecabil fără să faci ceva special pentru asta în mod periodic. Disciplina proprie și obișnuința de a vedea lucrurile la locul lor te ajută să menții ordinea și aspectul luminos al locuinței.

Nu te speria dacă faci un pas înapoi

E firesc să apară. Nimeni nu-i perfect, nici măcar locuințele noastre de vis. Nu-ți face prea multe griji dacă, din când în când, haosul explodează în toată splendoarea lui și locuința se umple de grămezi de haine, cărți, ziare și alte obiecte uitate prin diferite colțuri. În câteva ore, vei reuși să readuci ordinea în casă și în suflet, ba chiar vei avea satisfacția că ai învins din nou în lupta cu dezordinea.

Citeste si: Casa curată este un tratament antistres. arată studiile

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Previous:

Îngrijirea corectă a câiniilor seniori

plante depoluante

Next:

Plante depoluante care te pot ajuta să purifici aerul din casa ta

You may also like

Post a new comment