De ce să mergi la medic dacă nu te doare nimic?

27 April of 2015

De ce să mergi la medic dacă nu te doare nimic? Pentru că e mai bine să previi decât să tratezi! Multe dintre afecțiuni nu apar de azi pe mâine, 
ci evoluează în timp, deseori fără dureri și fără simptome. Este și cazul unora dintre cele mai de temut boli: diabet, hipertensiune arterială, insuficiență renală, boli de inimă, tumori…

Și totuși, multe dintre aceste maladii serioase pot fi descoperite cu mult înainte să ajungă într-o fază atât de avansată încât să ne ruineze starea de bine ori chiar să ne pună viața în pericol. Condiția: să-ți faci din când în când un bilanț de sănătate. Așa poți identifica din timp eventualele boli și poți demasca riscurile ascunse (de exemplu, glicemie mare, tensiune mărită, colesterol și trigliceride crescute etc.).

Prin urmare, chiar dacă te lauzi cu o sănătate de fier, fă-i o vizită medicului de familie cel puțin o dată la trei ani dacă ai sub 39 de ani și în fiecare an dacă ai trecut de 40. El te va examina clinic și îți va recomanda 
analizele uzuale de sânge și urină, eventual și câteva investigații suplimentare 
(radiografie, ecografie, EKG etc.).

„Sănătate! Să fii sănătos!“ Spunem și auzim asta la toate evenimentele importante din viață: la nunți și botezuri, de Revelion, la aniversări, când închinăm un pahar și, negreșit, la orice strănut… Asta pentru că știm cu toții că sănătatea e bunul cel mai de preț, fără de care toți banii din lume nu înseamnă nimic. Dar o păzim oare așa cum merită? Grija față de ea nu înseamnă doar să mâncăm sănătos, să avem o viață activă și să renunțăm la fumat, ci și să o evaluăm periodic, ca să nu permitem micilor dezechilibre să se transforme în boli grave. 

Analizele de sânge
Oferă informații prețioase despre starea generală de sănătate, permit depistarea unor afecțiuni, a infecțiilor și inflamațiilor, a unor disfuncționalități în activitatea organelor, precum și unii factori de risc ascunși. De exemplu, hemoleucograma ajută la demascarea anemiei, infecțiilor, alergiei etc., valoarea prea mare a glicemiei trădează diabetul, iar colesterolul mărit anunță riscul unei maladii cardiovasculare. Probele hepatice (transaminazele, bilirubina etc.) pot depista suferințele hepatice: hepatită, steatoză, ciroză etc., iar ureea, creatinina și sumarul de urină evaluează funcția renală și pot descoperi infecția, litiaza urinară, insuficiența renală.

Testul Babeș-Papanicolau 
și examenul ginecologic
Permite depistarea timpurie a modificărilor precanceroase de la nivelul colului uterin. În plus, cu ajutorul testului pot fi diag-nosticate și unele infecții vaginale (candidoză, trichomonază).

Controlul stomatologic
Prin vizite regulate la stomatolog, poți depista din pripă afecțiunile dinților și gingiilor. Tratamentele stomatologice complicate sunt scumpe și presupun, deseori, durere și disconfort, deci prevenția este importantă nu doar pentru sănătate, ci și pentru bugetul tău.

Mamografia și ecografia de sân
Ambele depistează din vreme leziunile mici de la nivelul sânului. Descoperirea la timp a leziunilor maligne crește șansa de vindecare până la 90%, limitează agresivitatea tratamentului și ajută tot mai des la păstrarea integrității sânului.

Evaluarea cardiovasculară
Este necesară pentru a evita un infarct sau un accident vascular cerebral. 
Maladiile cardio-vasculare evoluează fără durere și adeseori fără simptome.

Dermatoscopia
Pentru depistarea leziunilor ce pot duce la cancer de piele, o boală necruțătoare și tot mai des întâlnită, vizitele la dermatolog cu scop de ținere sub observație a alunițelor trebuie să-ți intre în obicei.

Controlarea vederii
Pentru preschimbarea ochelarilor, depistarea tulburărilor de vedere (miopie, hipermetropie, presbiopie etc.) și a unor afecțiuni: glaucom, degenerescență maculară, cataractă.

Citeste si:

de Angela Cîlțan/ sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Nodul la san: alarma sau nu?

Next:

Anemia, o problemă care se tratează ușor

You may also like

Post a new comment