Ronron terapia. Beneficiile nebănuite ale torsului pisicii

10 September of 2020

Drăgălașe, inteligente, jucăușe, curioase, au o privire expresivă, un aer superior. Iubim pisicile din numeroase motive, dar iată un argument să le îndrăgim și mai mult: ne pot vindeca!

Este știut și dovedit că prezența animalelor de companie face bine sănătății noastre fizice și psihice, dar mai puțin cunoscut este faptul că torsul companionului nostru mustăcios are efecte pozitive reale asupra noastră.

De ce torc pisicile

Spunem adesea că pisicile torc când sunt mulțumite sau fericite, dar nu e întru totul adevărat. Micile noastre feline produc aceleași sunete și în alte situații, de pildă când sunt speriate (să spunem, consultate de medicul veterinar), ori când au o suferință (sunt rănite sau nasc). De ce oare? Pentru că torsul este modul natural prin care felinele se calmează, se relaxează și își reduc stresul puternic.

Sunete vindecătoare

Deși are un nume care ne trezește zâmbetul și nu este încă oficială, ronron terapia este un subiect tratat cu seriozitate de oamenii de știință, care știu deja că persoanele care dețin o pisică au un risc mai mic de a deceda de pe urma unei maladii cardiovasculare, cel mai probabil datorită abilității fidelilor noștri companioni de a ne diminua stresul și tensiunea arterială, de a ne alunga tristețea și gândurile negre. Însă beneficiile conviețuirii cu o pisică nu se termină aici.

beneficii tors pisica

Medicul veterinar francez Jean-Yves Gauchet, părintele ronron terapiei, consideră că torsul blând al pisicii acționează asupra noastră ca un medicament fără efecte secundare. Sunetele produse în surdină de mica felină în timp ce toarce ating frecvențe joase, ce variază între 25 și 50 herți, acestea fiind liniștitoare atât pentru noi, cât și pentru ea. Aceleași frecvențe sunt folosite de compozitorii coloanelor sonore ale filmelor atunci când vor să le trezească o emoție profundă spectatorilor.

Citește și: 9 mituri despre îngrijirea animalelor de companie și adevărul din spatele lor

Efecte nebănuite

Cercetările au confirmat că expunerea la aceste vibrații joase poate, printre altele, alina durerile, regla tensiunea arterială, crește densitatea osoasă, stimula imunitatea, accelera vindecarea rănilor și a leziunilor musculare și articulare, combate insomnia. Nu întâmplător, în kinetoterapie, ortopedie și medicina sportivă se folosesc aceleași frecvențe joase pentru accelerarea vindecării fracturilor, mușchilor și tendoanelor lezate, iar NASA utilizează aceeași metodă pentru a ajuta astronauții să-și recapete mai repede mobilitatea membrelor inferioare după un sejur prelungit petrecut în spațiu.

Cum acționează

Contrar unui medicament, care conține o substanță activă, torsul acționează pe plan mental, fiind de fapt o muzică terapeutică. Ascultarea acestor sunete blânde declanșează secreția serotoninei, hormonul fericirii, implicat nu doar în buna noastră dispoziție, ci și în calitatea somnului. Când mintea și corpul sunt total relaxate, starea noastră sufletească se schimbă, iar vindecarea decurge mai ușor.

Așadar, dacă nu știi cum să-ți reduci stresul, dacă te copleșesc grijile ori singurătatea, dacă suferi de depresie sau anxietate, ia-ți o pisică! Prezența ei în casă, mângâierile, torsul, joaca, îngrijirea micuței ființe îți vor schimba în bine starea de spirit, dar și sănătatea fizică și mentală. Tu vei avea grijă de ea, iar ea, la rândul ei, va avea grijă de tine! E plăcut să știi că există un remediu antistres atât de drăgălaș, nu-i așa?

Eficient și la distanță

Nu poți sau nu vrei să ai o pisică în casă, există o altă soluție, foarte simplă, de a beneficia de avantajele ronron terapiei. Poți descărca, pe telefon sau tabletă, un fișier mp3 sau o aplicație care redă torsul pisicii. În momentele de stres, nervozitate, anxietate, durere sau înainte de a adormi, ascultă în liniște, măcar 20 de minute, cum toarce pisica. Vei simți repede efectele binefăcătoare ale torsului.

Știai?

►O rană sau o fractură la o pisică se vindecă de trei ori mai repede decât la alt animal. Se crede că motivul este tocmai torsul.
►Felinele domestice au 95,6% din gene comune cu tigrul.

Citește și: 7 lucruri de învățat de la animale pentru o viață mai împlinită

 

Autor: Angelica Cîlțan

Sursă foto: iStock

Comments

comments

migrenea la copii

Previous:

Migrena la copii: ce ar trebui să știi

cauzele incontinentei urinare

Next:

Cauzele incontinenței urinare la femei

You may also like

Post a new comment