Romantica Veneție – orașul veșnic îndrăgostit

09 March of 2012

Foto: Cristian Niculescu


Atât ziua, dar mai ales noaptea, Veneția reprezintă locul ideal pentru promenadă
Pentru unii cel mai frumos oraș al lumii, pentru alții doar o altă minune urbană, Veneția rămâne în inima turiștilor precum un basm șoptit de gondole prin foșnetul neobosit al valurilor. Amenințat de poluare, inundații și de prezența în număr mare a vizitatorilor, orașul își etalează încă mândru arhitectura aparte, străzile pline de atracții și capacitatea fantastică de seducție.

Călătorie cu vaporașul pe Canal Grande
Veneția este împărțită în șase cartiere, câte trei de fiecare parte a Canal Grande, cea mai mare arteră maritimă a orașului. Cele șase zone sunt: Cannaregio, Castello, San Marco, Santa Croce, San Polo și Dorsoduro. Vaporașele parcurg, asemenea autobuzelor, un traseu bine stabilit de-a lungul principalului canal, oferind turiștilor posibilitatea de a străbate ușor Veneția, la un preț rezonabil.

Foto: Cristian Niculescu

În lagună circulația autoturismelor și a motocicletelor este interzisă, astfel că, în afara vapoarelor destinate transportului public, turiștii mai au posibilitatea de a închiria gondole, la un preț mai ridicat, stabilit de fiecare gondolier în parte. Prețul pe ambarcațiune și durata călătoriei trebuie decise întotdeauna dinainte. Gondolele seamănă între ele, cântăresc în jur de 700 kg fiecare și au peste 250 de piese componente, din opt tipuri de lemn: lămâi, larice, stejar, brad, cireș, nuc, ulm și mahon. Toate gondolele au 10,87 metri lungime și 1,42 metri lățime.
O plimbare de-a lungul marelui canal dezvăluie vizitatorilor o serie de locații importante din punct de vedere cultural, religios și istoric. Pornind pe calea apei din Piazzale Roma, locul unde se află parcările pentru autoturisme, turiștii pot admira pe ambele părți ale malului obiective pre­cum Palazzo Vendramin-Calergi, muzeele Ca’d’Oro și Ca’Rezzonico, Ponte di Rialto sau Biserica Santa Maria della Salute.

Foto: Cristian Niculescu

Restaurantele, cafenelele, terasele și hotelurile, locuri ideale pentru popasuri și petrecerea timpului liber, pot fi întâlnite aici la tot pasul.

Piazza San Marco și Palazzo Ducale
Piața San Marco este sediul celebrelor edificii Basilica San Marco și Palatul Dogilor. Cu cei 98,5 metri ai săi, turnul Campanile este cea mai înaltă clădire din Veneția, construită în anul 912.
Inițial o modestă capelă în interiorul Palatului Dogilor, Basilica di San Marco a fost înlocuită în anii 832 și 978, pentru ca în 1063 dogele Contarini să ridice a patra construcție, o capodoperă arhitecturală declarată în anul 1094 „biserica oficială a statului venețian”.
Una dintre cele mai frumoase clădiri gotice din lume, Palazzo Ducale (Palatul Dogilor) s-a remarcat de-a lungul istoriei ca reședință a dogilor conducători ai Veneției, ca sediu al poliției secrete și al Curții de Justiție și ca închisoare municipală. Con­strucția clădirii a început în anul 1314 prin ridicarea unei săli mari aparținând Camerei inferioare a Parlamentului.

Foto: Cristian Niculescu

Fațada principală a palatului datează din anul 1422, iar incendiile distrugătoare din 1574 și 1577 au adus clădirea în prag de colaps, punându-se în discuție demolarea sa și construirea alteia în stil renascentist. O res­taurare modestă a salvat splendidul palat în stil gotic pentru totdeauna.
Deși amenințat de numeroși factori dis­tructivi, orașul își păstrează și în prezent farmecul său milenar și aerul de poveste ce atrage an de an milioane de turiști.

Text: Cristian Niculescu

Mai multe detalii în nr.6 al revistei “Ioana”, acum la vânzare.

Comments

comments

Previous:

Oradea, orașul cu palate

Next:

Simbolul Moldovei – Putna

You may also like

Post a new comment