
Foto: Cristian Niculescu
Atât ziua, dar mai ales noaptea, Veneția reprezintă locul ideal pentru promenadă
Pentru unii cel mai frumos oraș al lumii, pentru alții doar o altă minune urbană, Veneția rămâne în inima turiștilor precum un basm șoptit de gondole prin foșnetul neobosit al valurilor. Amenințat de poluare, inundații și de prezența în număr mare a vizitatorilor, orașul își etalează încă mândru arhitectura aparte, străzile pline de atracții și capacitatea fantastică de seducție.
Călătorie cu vaporașul pe Canal Grande
Veneția este împărțită în șase cartiere, câte trei de fiecare parte a Canal Grande, cea mai mare arteră maritimă a orașului. Cele șase zone sunt: Cannaregio, Castello, San Marco, Santa Croce, San Polo și Dorsoduro. Vaporașele parcurg, asemenea autobuzelor, un traseu bine stabilit de-a lungul principalului canal, oferind turiștilor posibilitatea de a străbate ușor Veneția, la un preț rezonabil.

Foto: Cristian Niculescu
O plimbare de-a lungul marelui canal dezvăluie vizitatorilor o serie de locații importante din punct de vedere cultural, religios și istoric. Pornind pe calea apei din Piazzale Roma, locul unde se află parcările pentru autoturisme, turiștii pot admira pe ambele părți ale malului obiective precum Palazzo Vendramin-Calergi, muzeele Ca’d’Oro și Ca’Rezzonico, Ponte di Rialto sau Biserica Santa Maria della Salute.

Foto: Cristian Niculescu
Piazza San Marco și Palazzo Ducale
Piața San Marco este sediul celebrelor edificii Basilica San Marco și Palatul Dogilor. Cu cei 98,5 metri ai săi, turnul Campanile este cea mai înaltă clădire din Veneția, construită în anul 912.
Inițial o modestă capelă în interiorul Palatului Dogilor, Basilica di San Marco a fost înlocuită în anii 832 și 978, pentru ca în 1063 dogele Contarini să ridice a patra construcție, o capodoperă arhitecturală declarată în anul 1094 „biserica oficială a statului venețian”.
Una dintre cele mai frumoase clădiri gotice din lume, Palazzo Ducale (Palatul Dogilor) s-a remarcat de-a lungul istoriei ca reședință a dogilor conducători ai Veneției, ca sediu al poliției secrete și al Curții de Justiție și ca închisoare municipală. Construcția clădirii a început în anul 1314 prin ridicarea unei săli mari aparținând Camerei inferioare a Parlamentului.

Foto: Cristian Niculescu
Deși amenințat de numeroși factori distructivi, orașul își păstrează și în prezent farmecul său milenar și aerul de poveste ce atrage an de an milioane de turiști.
Text: Cristian Niculescu
Mai multe detalii în nr.6 al revistei “Ioana”, acum la vânzare.
Comments
You may also like
-
27 Oct
Mont Saint Michel, o minune normanda
CălătoriiAșezat într-un frumos golf din Normandia, Mont Saint Michel este o palmă de pământ care ...
-
27 Sep
Amsterdam, polul distractiei europene
CălătoriiAmsterdam, polul distracției europene. Neașteptat, uimitor, controversat, tolerant, prietenos, imprevizibil, sugestiv, tânăr, vibrant. Iată câteva ...
-
18 Mar
Cea mai veche piramidă din Egipt se redeschide publicului după 14 ani
CălătoriiPiramida lui Djoser a revenit la gloria sa de altă dată după ce a fost ...
-
28 Nov
Barcelona, orașul lui Gaudi
CălătoriiPoziția geografică și învecinarea cu Franța au creat premisele dezvoltării celei mai vibrante și cosmopolite ...