Rolul prieteniei si prietenul la nevoie se cunoaste

29 December of 2018

Se cuvine ca viaţa să fie fortificată prin multe prietenii. Să iubeşti şi să fii iubit este cea mai mare fericire a existenţei.“ – Sydney Smith

Nimic din ce e bun nu poate dura la nesfârşit. Dacă vă gândiți că o prietenie durabilă nu va avea final, poate vă înşelați. Orice relație interumană se poate termina. Puţine prietenii supravieţuiesc. Acestea sunt cele norocoase.

Foto: Hubert Burda Medien

Aveți mulţi prieteni în copilărie, apoi drumurile vi se despart când plecați, care încotro, să studiați, să descoperiți lumea. Multe din prieteniile copilăriei se sfârşesc la un moment dat, apoi se formează noi relaţii, noi prieteni. La următorul stadiu, apare aceeaşi situaţie. Prieteniile din facultate se pot sfârşi pentru că fiecare se îndreaptă către o carieră sau alta, un loc sau altul. Contactul se diminuează, prietenia poate să dispară.

Dar pot continua sau pot să dureze chiar şi la distanţă, când temelia este solidă.

O prietenie este precum un râu care curge. Pe traseu întâlniți diverşi oameni. Relaţiile între prieteni se pot schimba, dacă unul se căsătoreşte. O a treia persoană poate duce vechea prietenie la un oarecare sfârşit.

O relație strânsă se formează pe interese şi opinii comune. Odată ce încep să se schimbe, spre exemplu: vă orientați spre politică sau aveți divergenţe pe teme separate, încât sunt mai multe diferenţe decât acorduri, atunci se strică prietenia.

Prietenii au aşteptări unii de la ceilalți. Dacă unul dintre prieteni nu poate răspunde aşteptărilor celuilalt când are nevoie, atunci relaţia poate suferi.

Sau imaginaţi-vă că sunteți într-un grup de prieteni buni. După un an, unul se îmbogăţeşte. Mai are prietenia acelaşi farmec? Poate da, poate nu. Drumurile se pot despărţi datorită acestei întâmplări.

Fiecare relaţie are urcuşuri şi coborâşuri. Relaţia poate merge bine sau rău. Poate fi mai rău şi se poate sfârşi. Sau poate să fie bine azi, iar dvs. să vă doriți să cultivați prietenia, în aşa fel încât să dureze.

Când se termină o relație de prietenie

Mulţi oameni își intersecteaza calea cu a dvs. în timpul unei vieţi. Pe unii nu îi ţineți minte, unii trec pentru puţin timp şi vă rămân în minte. Dar unii, cei mai puţini, devin o parte din viaţa zilnică, o parte din dvs. Toate speranţele, temerile, bucuriile şi frământăile de zi cu zi cu cine le împărtășiţi? Cu prietenii!

Prietenii sunt cei pe care puteţi conta şi în vremurile în care vă merge bine, dar şi mai puţin bine. Aceştia sunt cei mai buni prieteni. Cei pe care ştiți că puteţi conta şi care fac parte din viaţa dvs., indiferent de distanţă, există o apropiere, o conexiune pe care o simţiți de fiecare dată când vă întâlniţi sau când vă auziţi.

Pierderea unei prietenii poate fi chiar mai dureroasă decât cea a unei relaţii de dragoste. Când vă separați de partener, prietenii vă sunt alături să vă consoleze. Cine vă va fi alături când pierdeți cel mai bun prieten? Pe cine mai sunați ca să îi plângeți pe umăr? Cine o să vă spună că vă veți face amici noi? Și ce mai contează? O să uitaţi?  Dar prietenii foarte buni nu se găsesc pe toate drumurile.

Fazele pierderii

După ce treceți de faza şocului şi a furiei că vi s-a întâmplat asta, vă cuprind sentimente de tristeţe şi regret. Uneori, vă poate încerca disperarea. Începeți să vă întrebați în legătură cu valoarea relației dvs. A fost sau n-a fost?

Cu timpul, vă veți uita îna­poi cu un soi de tristeţe aşezată. Vă veți aminti vremurile bune şi spre deosebire de alte relaţii, de obicei nu există perioade proaste, decât puţine.

Ce trebuie să ţineți minte? Că oamenii nu sosesc în viaţa dvs. întâmplător! Unii trec pentru a rămâne pentru toată viaţa. Alţii doar ca să învăţați de la ei sau ei de la dvs. anumite lucruri. Chiar dacă un prieten nu mai face parte din viaţa dvs. la un moment dat, dacă aţi fost prieteni cu adevărat, ar trebui să valorizați ce ați primit de la acesta. Întotdeauna sunt lecţii de învăţat. Concentrându-vă pe ce aţi dăruit şi primit unul şi celălalt, veți şti să vă descurcați mai bine dacă veți pierde la un moment dat un prieten bun.

Cum puteţi face o relaţie de prietenie să dureze?

Eve Carmichael afirmă că prieteniile de durată presupun experienţe împărtăşite.

O prietenie de durată presupune existenţa mai multor ingrediente: loialitate, interese comune, respect, ajutor. Toate acestea nu ar însemna nimic dacă nu ar fi experienţa împărtăşită.

• Împărtăşirea experienţelor

Liantul ce ţine o prietenie strânsă este petrecerea  timpului împreună, pe cât de mult posibil, să vă bucurați împreună, să îm­­părtă­şiți şi ex­pe­riențe mai puţin plăcute. Cu alte cuvinte, să aveți cât mai multe experienţe împărtăşite. Cu cât petreceți mai mult timp împreună cu ceilalţi, cu atât veți ajunge să îi cunoaşteți mai bine, să îi înţelegeți, să aveți încredere şi să ţineți la ei.

• Planificaţi întâlniri regulate

O dată pe lună stabiliţi o activitate pe care să o faceţi­ împreună – un hobby, o ieşire la un film sau în parc. cu timpul, acestea devin un obicei, un ritual care vă leagă unul de celălalt.

Ieșiți la o cafea sau luaţi masa în oraş în mod regulat. Obiceiul prinde rădăcini şi vă permite să vă deconectaţi de stresul cotidian împreună.

• Vacanţe împreună

Să mergeți împreună cu prietenii în vacanţă poate crea experienţe plăcute, pe care vi le puteţi aminti de-a lungul timpului. Dacă planificaţi cu atenţie, călătoria vă va rămâne în minte ca un timp petrecut împreună relaxaţi, fără griji.

• Păstraţi comunicarea deschisă

Dacă nu aveţi timp să vă întâlniţi, cel puţin sunaţi, să ştiţi unul de celălalt. Să păstrați contactul telefonic sau prin e-mail puteţi să o faceți oricând. Sunați des şi veți vedea cum se leagă prietenia.

Fiţi flexibili –  uneori apar schimbări de ultim moment, planurile se pot schimba. Acceptaţi acest lucru şi nu vă supăraţi. Dacă apare un conflict, poate e nevoie de o perioadă de distanţare, pentru a evita confruntarea deschisă sau poate vorbele grele. După revenire, este posibil să nu mai fie nevoie să redeschi­deţi discuţia.

Fiți împreună şi în perioadele grele

Din păcate, viaţa este plină şi de momente grele, de experienţe neplăcute. Fiți acolo pentru prieteni, să aibă un umăr pe care să plângă a­tunci când suferă o pierdere, au un necaz, un moment dificil la serviciu sau când sunt bolnavi. Să împărtăşiți şi durerea este cel mai bun mod de a arăta cuiva că vă pasă. Asta va face prietenia mai puternică decât orice altceva.

Nimic nu întăreşte o prietenie mai mult decât împărtăşirea experienţelor de viaţă. Nu pentru asta sunt prietenii?

Pericolul unei prietenii îl reprezintă sfârșitul

Cum puteţi schimba cursul prieteniei în aşa fel încât să nu se temine? Există soluţii pentru asta?

Mulţi oameni intră în viaţa dvs. în timpul unei vieţi. Pe unii nu îi ţineți minte, unii trec pentru puţin timp, şi vi-i amintiți. Dar unii, cei mai puţini, devin o parte din viaţa zilnică, o parte din dvs. Toate speranţele, temerile, bucuriile şi frământăile de zi cu zi cu cine le împărtășiţi ? Cu prietenii!

Prietenii sunt cei la care puteţi apela şi în perioadele în care vă merge bine, dar şi mai puţin bine. Aceştia sunt cei mai buni. Prie­teni pe care ştiți că puteţi conta în orice situație, care fac parte din viaţa dvs., indiferent de distanţă și față de care există o puternică apropiere și o conexiune la un nivel foarte ridicat.

Opinia specialistului

După Bob Carver, psihoterapeut, prietenia se termină din mai multe motive:

 Aşteptări neexprimate;

 Comunicare săracă;

 Lipsa atenţiei acordate celuilalt sau puţină atenţie.

Lilian Rubin afirmă în cartea sa „Just friends says“ că „este adevărat că prietenii se acceptă unii pe alţii atâta timp cât rămân în esenţă aceeaşi care au fost când s-au cunoscut sau se schimbă în direcţii similare. Dacă se schimbă sau cresc în moduri diferite sau incompatibile, prietenia este foarte posibil să se piardă“.

Indiferent de cauză, de când sau cum se sfârşeşte prietenia, există întotdeauna durerea pierderii. Când nu mai poate fi făcut nimic, este important să vă consumați durerea şi să o simţiți din plin. Apoi puteţi încerca să vă faceți noi prieteni.

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

12 reguli de viata de la budisti pe care le poti respecta si tu

Next:

Scrisul vindeca ranile – la propriu!

You may also like

Post a new comment